ÜST
ev kazaları

Ev Kazaları: Kendinizi Nasıl Korursunuz?

Yaralanma vakalarını düşündüğünüzde, olayın gerçekleştiği yer olarak aklımıza gelmese de araştırmalar kasıtsız yaralanma ve ölümlerin yaklaşık yüzde 45’inin ev kazası yüzünden olduğunu gösteriyor. Evimiz, çoğunlukla dış dünyadan sığındığımız yerdir. Yine de, evin güvenilir bir sığınak olması onu tamamen tehlikesiz kılmaz.

Dış dünyayla ilgili kontrol edemediğimiz birçok şey olabilir ancak evde kendimizi ve sevdiklerimizi korumak için elimizden geleni yapacak güce sahibiz. Evdeki yaygın tehlikeleri belirlemenize, yaralanma ve kaza risklerinizi azaltmanıza ve evinizi özellikle çocuklar, yaşlılar ve evcil hayvanlar için güvence altına almanıza yardımcı olmak ve ev kazaları yaşamanızı önlemek için bazı ipuçlarını sizler için derledik.

Zemini temiz tutun

ev kazaları

Yere sıvı, yağ veya kayabileceğiniz herhangi bir şey döküldüğünde, düşmeleri önlemek için mümkün olan en kısa sürede zemini temizlemelisiniz. Zemine eğer yağlı bir sıvı döküldüyse temizliği yağ çıkarıcı bir malzeme kullanarak kullanarak yapmanız gerektiğini unutmayın.

Halı ve kilimleri sabitleyin

Sık rastlanan ev kazaları nedenlerinden biri olan kayıp düşmek, çoğunlukla halıların zemine sabitlenmemesi nedeniyle yaşanır.

Halıların hareket etmesini ve kaymasını önlemek için, onları kaymaz Boss Tape Halı Kilim Sabitleme ve Kaydırmaz Bant gibi sabitleyicilerle sabitleyin veya arkası kaymaz kilimler satın alın. Diğer bir alternatif ise halıyı yerinde tutmak için çift taraflı halı bandı kullanmaktır.

Sıcak sıvılara dikkat

Sıcak sıvıları nereye koyduğunuza dikkat edin. Evde küçük çocuklarınız varsa, sıcak tencere, çaydanlık gibi mutfak gereçlerini nereye koyduğunuza dikkat edin.

Üzerinde masa örtüsü olan bir masanın üzerine sıcak sıvılar koymaktan kaçının; evde çocuk varsa, çocuk kumaşı çekerek sıvının üzerlerine dökülmesine neden olabilir. Genel olarak, sıcak sıvıları çocukların ulaşabileceği bir yerde bırakmayın. Ocaktaki tavanın kulbunun çocuğun ulaşamayacağı tarafta durduğundan emin olun.

Banyoda güvenlik önlemleri alın

En sık başa gelen ev kazaları arasından bir diğeri ise banyoda kaygan zeminde düşmektir.

 

ev kazaları

Buna engel olabilmek için duşa Baymera Tutunma Barı gibi tutunma çubukları takın. Yaşlı bir aile üyesi gibi ayakları üzerinde durmakta zorlanan kişiler için de duş çok tehlikeli bir yer olabilir. Tutunma çubuklarının takılması, kayma durumunda felaketi önlemeye yardımcı olabilir.

Küvette ve duş zeminlerinde Zuzu Made Doppa Banyo Kaydırmazı benzeri kaymaz paspaslar kullanabilirsiniz. Bu, her yaştan insan için kazara düşmeleri önlemeye yardımcı olabilir.

Merdiven güvenliğini sağlayın

Merdivenler birçok farklı sebepten dolayı kazalara sebep olabilir. Düşmeleri önlemek için tırabzanınızın merdiven boyunca uzandığından emin olun. Merdivenlerin tabanına veya üstüne kilim veya paspas koymayın. Ayrıca iyi aydınlatılmamış dış basamaklara sahip bir merdiveniniz varsa karanlıkta görülebilmeleri için basamakların kenarlarını beyaza boyayabilirsiniz.

Elektrikli aletleri sudan uzak tutun ve temizlik ürünlerini ortalıkta bırakmayın

Elektronik cihazları sudan uzak tutun. Elektronik aksamları suya yakın, suyun içine düşebilecekleri veya bir çocuğun onları suya çekebileceği bir yerde tutmayın.

Temizlik ürünlerini çocukların ulaşamayacağı bir yerde saklayın. Tüm temizlik ürünleri, çocukların ve evcil hayvanların onlara ulaşamayacağı bir yerde saklanmalıdır. Bunları çocuk kilidi olan bir dolaba koyun veya yüksek bir dolapta saklayın.

Elektrikli alet kullanırken önlem alın

ev kazaları

Elektrikli aletleri kullanırken , doğru tekniği uygulamak kadar doğru ekipmanı kullanmak da önemlidir. Daima koruyucu ekipman kullanın: gözlerinizi korumak için gözlük, kesilmeleri önlemek için iş eldivenleri, işitme hasarını önlemek için kulak tıkaçları ve düşen nesnelerin etkisini en aza indirmek için burnu kapalı ayakkabılar.

Çok fazla toz ve kalıntı üreten bir aletle çalışıyorsanız yüz maskesi takmanız da sağlığınız açısından oldukça önemlidir. Konu giysiler olduğunda ise makinenize takılabilecek takıları takmaktan veya çok bol kıyafetler giymekten kaçının. Bu önlemleri almak hem küçük yaralanmaları hem de körlük, işitme kaybı ve derin kesikler gibi büyük sorunları önleyebilir.

Havalandırmaya özen gösterin ve dağınıklığı azaltın

Boyalar ve lekeler yüksek düzeyde uçucu organik bileşenler içerir ve bunlar ev kazası için tehlikeli bir ortam yaratır. Bu tip kimyasallara maruz kalmak; baş dönmesi, göz ve akciğer tahrişi, yorgunluk, baş ağrısı veya daha kötü gibi olumsuz yan etkilere neden olabilir.

Bu semptomları en aza indirmek için, bir kapalı alanı boyarken daima uygun havalandırma sağlayın. Tüm pencereleri açın, çalışmayı bitirdikten sonra pencereleri 2-3 gün açık bırakın ve bu süre zarfında odanızda geçirdiğiniz süreyi sınırlayın. Ek koruma için boyama sırasında solunum cihazı kullanabilirsiniz.

Yerde ne kadar çok eşya varsa, bir şeye takılma ihtimali o kadar yüksek olur. Zeminlerinizi dağınıklıktan uzak tutun. Bu özellikle merdivenler ve diğer geçiş alanlarında kritik önem taşır.