
Eşya Sigortası Nedir & Neden Gerekli?
Sigorta türleri, hayatın beklenmedik yönleri ve olumsuz sürprizleriyle karşılaştığımız zaman maddi kayıplar yaşamanızın önüne geçer. Hayat sürprizlerle doludur ve bazen kötü sürprizlerle de karşılaşırız. Evde televizyon izlerken bir anda üst kattaki komşumuzun boruları patlayabilir ve o akşam bize katlanılması güç bir zaman dilimi doğurabilir. Küçük kız çocuğumuz evde oyun oynarken televizyonumuzu kırabilir, akıllı telefonumuz çalınabilir, bilgisayarımız bir anda gidip gelen elektrik nedeniyle bozulabilir. Eşya sigortası yaptırmak bu tip durumlar için kaygılanmamamızı sağlar çünkü eğer poliçelerde belirtmek kaydıyla başımıza gelebilecek tehlikelere karşı eşya sigortaları sayesinde güvence altında oluruz.
Eşyalarımızın tümüyle bir anımız vardır ve onlarla içli dışlıyızdır. Günümüzün her anında cep telefonumuzu kullanırız, salonda koltuk takımına uzanırız, buzdolabından su alıp içeriz, kombimiz evimizi ısıtmaya yarar, bilgisayarımızdan işlerimizi hallederiz. Saydığımız tüm bu eşyalar günümüzü ve zamanımızı geçirmemize yarayan bize eşlik eden parçalardır. Başlarına bir zarar gelebilir, çalınabilirler veya daha kötüleri olabilir. Eşya sigortasını yaptırırsak bu tip kaygılarımız çok daha azalır, çünkü poliçelerde belirtmek kaydıyla her maddi kaybın bir güvencesi ve tasarrufu sağlanır. Eşya sigortası sigortacılık sektörünün bir parçası olup kişisel eşyalarınızın başına gelebilecek zararların karşılanması amacıyla eşyalarınızı koruma amacıyla uygulanmaktadır. Evinize özenle seçerek aldığınız eşyalarınızı koruyarak maddi kayba uğramanızı engeller. Eşya sigortası sadece eşyalarınızı korumakla yetinmez, sevdikleriniz ve komşularınızı da korur. Eşya sigortasını yaptırdığınızda sizlere konutta meydana gelen zarar sonucu oluşan tesisat ve elektrik sorunlarının tamirinden, doktor veya ambulans kullanımına, çilingir ihtiyacınıza kadar geniş bir hizmet ağını sizlere sunar. Eşya sigortası sayesinde eşyalarınız oluşabilecek riskler ve sorunlara karşı güvence altına alınarak risklerin oluşması halinde oluşacak zararları nakit olarak karşılar. Kişilerin maddi birikimlerini güvence altına alır, daha konforlu, daha az kaygılı bir hayat sunar. Konutlardaki bahçe, balkon, teras gibi bölümlerde bulunan eşyaları da oluşabilecek çeşitli risklere karşı güvence altına alır. Kişisel kazalara karşı da ferdi kaza gibi ek teminatlarla bireylerin sağlıklarını da koruma alır.
Eşya Sigortası Hangi Durumları Kapsar
Eşya sigortalarının neyi karşıladığı sigorta şirketlerinin poliçeleri şartlarına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Poliçe şartlarında belirtildiği üzere genel anlamda deprem, sel gibi doğa olayları, yangın, su basması gibi tehlikeler ve hırsızlık olaylarının yarattığı riskleri karşılamak eşya sigortalarının sunduğu hizmetler arasında. Eşya sigortaları poliçelerinde yer almak kaydıyla evinizdeki elektrik, su, gaz tesisatlarının bakımı, onarımı, çilingir gibi hizmetlerden faydalanabilirsiniz.
Elektronik Eşya Sigortası Yaptırmak
Eşya sigortası seçenekleri, elektronik eşya sigortaları ve genel eşya sigortaları gibi farklı seçeneklere ayrılmaktadır. Elektronik eşya sigortası, sigorta poliçesinde belirtilen, sigorta yapan kişiye ait olduğu kanıtlanmış tüm eşyaları kapsamaktadır. Bilgisayarlarımız, laptoplarımız, akıllı telefonlarımız, akıllı saatlerimiz, buzdolapları, fırınlar, çamaşır makineleri, bulaşık makineleri… İçinde bulunduğumuz dijital çağ içerisinde adeta et ve tırnak gibi hayatlarımızın içinde olan bu teknolojik aletler olmadan yaşayamıyoruz. Bildiğimiz gibi bu aletlerin fiyatları da ucuz değil. Elektronik eşya sigortası yaptırarak birçok tehlikeden kendimizi koruyabilir, daha aydınlık yarınlar içerisinde yaşayabiliriz. Elektronik eşya sigortası primine vereceğimiz küçük tasarruflar sayesinde geleceğe daha olumlu bakabiliriz.
Ev Sahibi ve Kiracılar İçin Eşya Sigortası
Eşya sigortası poliçeleri hem ev sahipleri hem de kiracılar tarafından düzenlenebilir. Doğal afet durumları, su taşkını, yangın ve hırsızlık risklerine karşı konut sigortalarını yaptıran ev sahipleri, oluşabilecek zararların tazminini talep edebilir. Ev sahipleri o ev içinde oturuyor ve konut sigortası poliçesinde eşya maddesi de varsa oluşan maddi hasar sigorta kapsamındadır. Konut sigortası poliçesindeki ev kiralanmış ise ev sahibinin yaptırdığı konut sigortası kiracıların zararını karşılamaz. Kiracıların yapması gereken eşyalarını güvence altına almak için sigortalarını kendi adlarına yaptırmaları gerekir.
Eşya Sigortası Ne İşe Yarar?
Eşya sigortası, poliçelerde belirlenmek kaydı ile ev veya iş yerlerinizdeki eşyalarınızda oluşabilecek zararların karşılanması için maddi imkanlar sunar. Poliçelere şartlarında belirlenen maddeler kapsamında eşyalarınızın kullanılamaz hale gelmesi, dikkatsizlik sonucu kasıtlı olmayacak şekilde kırılma olayları, kullanım esnasında oluşabilecek zararların karşılanması için eşya sigortaları yapılır. Eşya sigortaları poliçeler ile belirlenir, yangın ve elektronik eşya sigortaları gibi özel şekilde yapılan sigortalar da olmakla birlikte eşya sigortaları bazen tek bir değerli eşya özelinde de uygulanabilir.
Eşya Sigortaları Neleri Kapsar?
Poliçe kapsamında olmakla birlikte evlerinizde bulunan koltuklar, mobilyalar, dayanıklı ev aletleri, elektronik cihazlar, giyecekler, mücevherler, ziynet eşyaları gibi değerli eşyalar da eşya sigortası ile koruma altına alınabilir. Hangi eşyaların koruma altına alınacağı kriterler sigorta müşterisinin kendi elindedir. Verilen standart kapsamlar dışında herhangi bir eşyanızı poliçe kapsamına almak isteyebilirsiniz. Eşya sigortasına ek olarak sunulan ilave koruma seçenekleri ile evlerinizde geçici olarak bulunan misafirlerinizin eşyalarını da koruma altına alabilirsiniz. İlave koruma yöntemleri sayesinde konuklarınızın da eşyaları tehlikelere karşı korunmuş olur. Eşya sigortalarında poliçe koşullarına girmeyen eşyalar güvence dahilinde değildir ve poliçelerde bulunan limiti aşan hasarlar karşılanmaz. Sigortacılık sektöründeki tüm sigortalarda olduğu gibi hasarlarda kasıt saptanırsa bu güvencelerden yararlanamazsınız. Güvenilir bir eşya sigortası hizmetinden yararlanmak istiyorsanız poliçelerinizi detaylı bir şekilde incelemeli ve maddelerini belirlemelisiniz. Eşya sigortası poliçenizi detaylarını bilip hangi tehlike türlerine karşı korunduğunuzu bilmeniz faydalı olabilir.
Altın, Ziynet, Döviz ve Para Sigortası
Değerli eşya sigortaları en çok tercih edilen eşya sigortaları arasındadır. İnsanların çoğu psikolojik olarak rahat hissetmek için bu güvence yöntemini tercih etmektedir. Nakit para, altın, ziynet eşyaları, ve döviz gibi eşyaların sigortalanması poliçe maddelerine bağlıdır. Hangi zararların karşılanacağı sigorta şirketlerine göre değişkenlik göstermektedir.
Eşya Sigortası Hırsızlık, Yangın gibi Tehlikeleri Kapsar mı?
Eşya sigortaları poliçelerde belirtilen özel şartlara göre değişiklikler gösterir ancak hırsızlık ve yangın durumları ana teminatlar arasındadır. Benzer durumlarla karşı karşıya gelinirse eşyaların hırsızlık ya da yangından dolayı zarar gördüğünün ispatlanması gerekir. Örnek vermek gerekirse yangının ardından itfaiye raporları, hırsızlık sonrası polis, zabıta gibi kolluk güçleri tarafından imzalanan resmi belgeler, tutanaklar kanıt niteliği taşıdığından dolayı fazlasıyla önemlidir.
Eşya Sigortası Yaptırmak Zorunlu Mudur?
Eşya sigortaları, ilgili yasal hükümlere göre yaptırılması zorunlu olan sigortalar arasında yer almamakta ve yaptırmadığımız takdirde hukuksal bir yaptırımla karşılaşmayız. Hal böyle olsa da eşya sigortası yaptırmak birçok avantajlar sağlamaktadır. Hayatta bulunan risklere karşı önlemler alırsak daha iyi bir ruh hali içerisinde yaşarız ve yaşam konforumuz artar. Konutlarınızda kullandığımız eşyaların muhtemel hasar durumlarında yeniden satın almak veya tamir ettirmek masrafları çok daha fazla şekilde ekonominizi sarsabilir. Eşya sigortasına ödeyeceğiniz düşük prim tutarları ile daha az masraf ederek bu tip zararları tasarrufla atlatabilirsiniz.