
Estetik bir yemek sunumu için kurallar ve öneriler
En basit bir yemeği bile üzerine ekleyeceğiniz birkaç farklı renk, birkaç farklı dokuyla çok daha farklı bir deneyim haline getirebilirsiniz. Önemli olan tabakta yer alan her şeyin görsellik ve lezzet açısından birbiriyle uyumlu olması.
Sanat en temelde; bir duygunun, tasarımın, güzelliğin dışavurumunda/ anlatımında kullanılan yöntemlerin tümü olarak tanımlanmaktadır. Sanat, yaratıcılığın ve hayal gücünün ifadesidir. Tarih boyunca neyin sanat olarak adlandırılacağına dair fikirler ise sürekli değişmiş, sanata zaman içinde değişik kısıtlamalar getirilip yeni tanımlar yaratılmıştır.
Örneğin, günümüzde modaya yön veren tasarımları sanat olarak tanımlayabilir miyiz? En prestijli müzelerden birinin çağdaş sanatlar bölümünde Yves Saint Laurent’in tasarımını yaptığı bir elbisenin yer almasını nasıl açıklayacağız? Geçmişin gösterişli tablolarının yerini gündelik kıyafetlerimizin sunumu almış olabilir mi? Peki ya sofra sanatı? Estetik bir yemek sunumu için hayal gücünü kullanmak, sanat eserlerinden ilham alarak tabak hazırlamak mümkün mü? Öyleyse, mutfakta sanatçı kişiliğinizi nasıl öne çıkarabileceğinize dair önerilere göz atmak için sizi şöyle alalım.
Hayallerin gücü adına!
Sofra sunumu için adeta bir sanat eseri yaratıyormuşçasına emek vermek son yıllarda yükselen trendlerden biri. ‘Art of Plating’ adı verilen bu akımın sosyal medya hesaplarında binlerce takipçisi var. “Yemek öncelikle kokusu ve görünüşü ile insanı etkiler” mottosuyla yola çıkan yeni nesil şefler Türkiye’de bu akımın öncüsü olma yolunda. Tabii her akımın olduğu gibi estetik bir yemek sunumunun da olmazsa olmazları var.
Öncelikle tabakta sunduğunuz her şey yenilebilir olmalı. Öyle kolaya kaçıp estetik dursun diye tabağınızı inorganik şeylerle süslemek yok. En kötü ihtimalle tabağı görselleştirmek için yenilebilir çiçek ya da renkli soslar kullanılabilir.
Hayal gücünün sınırı yok. Eğer sunumuzu hazırlarken bir sanat eserinden, sanatçıdan ya da bir fotoğraftan/görselden ilham alırsanız tabağınıza kendi imzanızı da atmış olursunuz. Bunun için nihai tabağınızı görücüye çıkarmadan önce deneme tabakları hazırlamakta fayda var.
“Less is More” ya da “Az Çoktur!”
Basit olan daha fazla emek ister ama sadelik her zaman puan kazandırır. Sunumunuz ne kadar özenli ama sadeyse o kadar etkili olur. Bunun için önerimiz beyaz tabak kullanmanız. Sunumda tek malzemeyi öne çıkarın. Karmaşık bir tabak göz yorar, mutfakta kaos çıkmış izlenimi uyandırabilir.
Sadeliği yakalamak için sunacağınız yemeğin tabaktaki dağılımı da önemli. Bunun için simetrik ya da asimetrik bir dağılım yapabilirsiniz. Simetrik dizilim estetik bir algı yaratır. Asimetrik dizilim ise çarpıcıdır, akılda kalır.
Yemek sunumunda dikkat edilmesi gereken bir başka konu doğru porsiyonu bulabilmek. Porsiyon ne fazla, ne de az olmalı. Hatta porsiyonu protein, karbonhidrat ve sebzeleri dengeleyerek oluşturursanız tadından yenmez.
Yemek sunumunda sebzeleri ve ana yemeği çok küçük parçalar halinde sunmak da sade ama özenli bir hava yaratmanıza yardımcı olacaktır.
Siz hala annenizin margarinini mi kullanıyorsunuz?
Yemek sunumunda renklerden ve renkler arasındaki kontrasttan olabildiğince yararlanın. Beyazın üzerine kırmızı ve yeşil renkleri kullanmak başlangıç için iyi bir tercih olabilir. Bunun dışında, her rengin farklı tonlarını kullanarak da daha fazla dikkat çeken ve hoş gözüken bir tabak hazırlayabilirsiniz.
Eğer tercihiniz kenarları desenli tabaklardan yanaysa tabağın içindekilerle renk uyumunu yakalamanız gerekir. Sofranızda cam yemek takımları kullanıp, kaselere su doldurup içine taze çiçekler yerleştirmek de masayı renklendirmek için başka bir alternatif olabilir.
Sofranıza farklılık katmak istiyorsanız klasik yuvarlak porselen tabaklar dışında kare, oval ya da üçgen formlarda tabaklar kullanabilirsiniz. Günümüzün trendlerinden olan asimetrik tabaklar da sunumlarda farklı bir görünüm yaratma şansı sunar.
On(lar)a küçük, tatlı sürprizler yapın!
Tabaklarınızı hazırlarken sürprizlere yer verirseniz konuklarınıza kolay unutamayacakları bir yemek deneyimi yaşatabilirsiniz. Bunun için, tatlının içine gizlenmiş çikolata ya da püre, likit ve kıtır dokuların bir arada bulunması gibi ağızda çok daha hoş bir duygu yaratan sürprizlerden yararlanabilirsiniz.
Tematik tabaklar tasarlayın!
Belirli bir tema etrafında hazırlanan tabaklar hem uyumu yakalama anlamında size yardımcı olacak hem de akılda kalacaktır. Örneğin deniz temalı bir tabakta deniz ürünlerini kullanarak lezzet ve görsel olarak uyumu kolaylıkla yakalayabilirsiniz.
Birbirinden farklı ve lezzetli yemek tarifleriyle sunum önerilerinin yer aldığı yemek kitaplarını hepsiburada’da bulabilirsiniz!