
Espresso Nasıl Yapılır? & Espresso Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Espressoyu en ideal kıvamında pişirmek için basit bir demleme yöntemi yeterli olmuyor. Bu durum hem tam otomatik kahve makinesinde hem de yarı otomatik kahve makinesinde geçerli oluyor. Çünkü, espresso yapmanın temel prensibi hep aynı oluyor. Bu kahveyi hazırlamak için, kaynatılan sıcak suyun yüksek basınçla öğütülmüş kahveden geçmesi gerekiyor. Aynı zamanda filtre yerine süzgeç kullanılıyor. Haliyle kahve yağının muhteşem lezzetinden hiçbir şey kaybetmiyor. Bahsi geçen işlem sonucunda ise sert ve yoğun bir lezzet elde ediliyor. Üzerinde ise hem lezzetli hem de estetik görünümlü bir köpük oluşuyor ki, bu köpük kreması oluyor.
İstenilen kıvamda bir espresso elde etmek için suyun süzgeçten geçme süresinin 30 saniye olması gerekiyor. Bu süreden daha kısa olması, kahvenin lezzetinin bozulmasına neden oluyor. Keza, bu sürenin kahvenin lezzetinin etkilenmemesi için daha uzun tutulmaması da gerekiyor. Espressonun diğer kahvelere kıyasla daha çok kafein içerdiği söylense de bu durumun gerçeklik payı bulunmuyor.
Kahve çekirdeklerinin daha yoğun bir şekilde kavrulması ve ince bir şekilde öğütülmesiyle oluşan Espresso kahvesi, kaynatılmış suyla kısa süre temasta bulunuyor. Bu durumda onun daha az kafein içermesine neden oluyor. Espresso yapmak üzere daha koyu ve daha uzun şekilde kavrulan ham kahve, onun doğal asidini düşürüyor. O sebeple, espresso içerisindeki kafein oranı az oluyor.
Evde Espresso Yapımı
Espressonun nasıl yapıldığına dair fikir sahibi olduğumuz için espresso nasıl yapılır ev yapımı sorusuna cevap arayabiliyoruz. Bu konuda çok çeşitli alternatifler yer alıyor. Espressoyu isterseniz kahve makinelerinde isterseniz moka cezvelerinde isterseniz de french presslerde hazırlayabilirsiniz. Bunların dışında AeroPress ile de hazırlayabiliyorsunuz. Evde kullanılan yönteme bağlı olarak süreçte değişiklik olabildiği gibi elde edilen kahvenin özelliği de değişiklik gösteriyor. Bu noktada da çeşitli yöntemleri deneyerek espresso nasıl yapılır sorusuna yanıt arıyoruz.
- French Press’te Espresso
Evde espresso pişirmenin ilk yöntemi arasında french press yer alıyor. French press’e geçmeden önce kahvenizi espresso ayarında, minik partiküller haline gelecek şekilde öğütmeniz gerekiyor. Ancak kahveniz hazır kıvamda ise bir sonraki aşamadan başlayabiliyorsunuz.
Kişi sayısını belirledikten sonra bardağınızla ölçtüğümüz suyu kaynatıyoruz. Kaynayan suyu yaklaşık 20 saniye kenarda bekletiyoruz.
French press’e bardak sayısına göre 28.3 gram kahve ekliyoruz. Bu da 2 yemek kaşığı kahveye tekabül ediyor. Buradaki püf nokta, filtre kahve demlerken kullanılan kahvenin iki katını kullanmaktan geçiyor. Ancak bu durumda kahve sert ve yoğun bir tada ulaşabiliyor.
Kahvenin üzerine kenarda bekletilen sudan bir miktar döküyoruz. Bu esnada kahveden gelen kabarcıklara şahit oluyoruz. İşte bu aşamaya çiçeklenme deniliyor ve kahveden çıkan kabarcıklar bitene kadar beklememiz gerekiyor.
Kalan suyu da french press’e aktarıyoruz ve pistonu yukarı duracak şekilde kahvemizi demlenmeye bırakıyoruz. Yaklaşık 5 dakikanın sonunda pistonu indirip, kahvemizi bardağımıza aktarıyoruz. Afiyet olsun.
- Moka Pot’ta Espresso
Evde espresso yapmak için kullanılan yöntemlerden biri de Moka Pot’ta oluyor. Bu ekipman ile espressoyu ideal şekilde demlemek mümkün olsa da bazı püf noktalara dikkat edilmesi gerekiyor. Peki, Moka Pot ile espresso nasıl demleniyor?
Moka Pot’un alt haznesini ılık su ile dolduruyoruz. Espresso ayarında öğütülen kahveyi, bardak başına 25 gram gelecek şekilde filtre kısmına ekliyoruz. Bu kısımda kahvenin üzerine basmamak ve telveyi sıkıştırmamak gerekiyor.
Moka potun üst kısmını filtrenin üstüne yerleştiriyor ve sabitliyoruz. Ardından kısık ateşe ayarladığımız ocağa alıyoruz. Alt kısmında yer alan su huniden geçerek üst kısma geçtiğinde, Moka potu ocaktan alıyoruz. Üst hazne tamamen dolduğunda espressonun hazır oluyor. Afiyet olsun.
- AeroPress ile Espresso
Evde espresso yapmanın diğer bir yöntemi de AeroPress kullanımı oluyor. Bu yöntemle kahveyi başarılı bir şekilde hazırlamak için bu ekipmanı almanız gerekiyor. Onun dışında aşağıdaki adımları izleyerek espressonuzu hazırlayabiliyorsunuz.
Aeropress ile espresso hazırlamak üzere kişi sayısına göre su ısıtılması gerekiyor. Bu suyun ayarını orta boy bir fincan ile ayarlayabiliyorsunuz. Kişi sayısına yaklaşık 2 yemek kaşığı espresso için öğütülen kahveyi ekliyoruz.
Öğütülmüş kahveyi, Aeropress’e aktarıyoruz. Kaynattığımız suyu ise öğütülmüş kahvenin üzerine döküyoruz. AeoPress mekanizmasını güzelce sıkıştırıyoruz. Bu noktadan sonra tam kıvamında espresso kahvemiz hazır oluyor.
- Kahve Makinesinde Espresso
Evde espresso yapmanın tartışmasız en pratik yöntemlerinden biri de kahve makinesi oluyor. Kahve makinesinde espresso nasıl yapılır sorusuna yanıt arayanlar için farklı kahve makinelerini anlatarak sürece başlıyoruz.
Espresso pişirmek için daha çok espresso/cappuccino ve kapsül kahve makineleri tercih ediliyor. Espresso için özel tasarlanan kahve makineleri ise endüstriyel yerlerde kullanılıyor. Ancak espresso severlere hitap eden ve evde kullanılmaya uygun modellerde bulunuyor.
Espresso makineleri genelde filtre kaplarına, espressoya uygun öğütülmüş kahvelerin doldurulması ile çalışıyor. Kapsül kahve makineleri ise, hazır kahve kapsülü yerleştirildiğinde espressonun en basit şekilde hazırlanmasına imkan sağlıyor.
Espresso Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sert ve yoğun bir espresso pişirmek için tüm aşamaların eksiksiz, titiz bir şekilde yapılması gerekiyor. Herhangi bir hata, espressonun tadını ciddi oranda etkiliyor. Bu tarz hataların yapılmaması için birkaç püf nokta bulunuyor. Espresso özel bir kahve çeşidi olduğu için titiz bir şekilde hazırlanması gerekiyor. Peki, espresso hazırlanırken nelere dikkat edilmesi gerekiyor?
- Espresso pişirmek için kullanılacak kahvenin koyu bir biçimde kavrulması önem arz ediyor.
- Espresso pişirmek için tercih edilen kahvenin bayat olmaması gerekiyor. Çekirdeğin kahve yapmadan hemen önce öğütülmesi önem arz ediyor.
- Espressonun çok akışkan olmasının nedenleri arasında eksik gramajda konulmuş, kahve kalın öğütülmüş ya da az sıkıştırılmış olması yer alıyor.
- Fincan içerisinde kahve tortusu bulunuyorsa eğer bu grup süzgeçlerinin tıkanmasından ya da değirmen bıçaklarının çekirdekleri yeterince öğütemediğinden kaynaklanıyor.
Bahsi geçen detaylara dikkat edildiği sürece kusursuz bir espresso elde ediliyor.
Espressonun Faydaları Nelerdir?
Espresso, kahve çeşitleri arasında adını sıklıkla duyuran bir tür oluyor. Pratik, lezzetli ve hızlı hazırlanıyor olması bunun nedenleri arasında yer alıyor. Şu da bir gerçek ki, espressonun insan vücuduna hem psikolojik hem de fiziksel faydaları bulunuyor. Peki, kahve tutkunlarının ilk tercihleri arasında bulunan espressonun faydaları neler?
- Espresso vücuttaki yağ yakımını ve metabolizmayı hızlandırıyor.
- Sıfır kalori olduğu için vücutta yağlanmaya neden olmuyor.
- Düzenli espresso tüketimi vücuttan su atılmasına olanak sağlıyor. Bu durum da ödem atmaya ve akabinde kilo vermeye yardımcı oluyor.
- Espressonun düzenli şekilde tüketilmesi dikkati ve odaklanmayı arttırıyor.
Espressonun Zararları Nelerdir?
Hem lezzetli hem de pratik olan espressonun yararları kadar zararları da bulunuyor. Bu kahve türünü bilinçsiz ve çok tüketmek, vücutta çeşitli problemlere yol açabiliyor. Peki, espressonun zararları neler?
- Espressonun gerekenden fazla tüketilmesi vücutta titremeye neden oluyor.
- Aşırı tüketmek kalp çarpıntısı başta olmak üzere ciddi sağlık problemlerine yol açabiliyor.
- Espressoyu geç saatlerde tüketmek uykusuz ve sinir oluşabiliyor.
- Sık sık kafein almak, vücuttaki glikozu ve insülini arttırıyor.
- Hamileyken sık tüketmek, erken doğum ve düşük riski oluşturuyor.
- Sürekli içilmesi durumunda bağımlılık yapabiliyor.