ÜST

Erkekler makyaj yapar mı? Erkek makyajının tarihi

Son zamanların en tartışmalı konularından birine yanıt arıyoruz. Sizce erkekler makyaj yapar mı?

Kozmetik dünyası ve özellikle güzellik kavramı yüzyıllar boyunca ağırlıklı olarak erkekler ve imajları üzerinden değil de kadınların imajı üzerinden tanımlandı. Kozmetik sektörünün kadın odaklı oluşturduğu pazarlama stratejileri ekonomik yönden en büyük pazarlardan biri haline gelmesini sağladı. Ancak son yıllardaki gelişmelerle bazı alışkanlıklar kırılıyor.

Güzellik kavramının günümüzde cinsiyet tanımadığı bir noktaya doğru ilerliyoruz. Dış görünüme ve kusursuz güzelliğe verilen önem sadece kadınları değil, erkekleri de etkisi altına almaya başladı.

Bahsettiğimiz durum traştan sonra sürülen after shaveler ya da cildin kurumasını önleyen nemlendiricilerden çok daha ötede. Şöyle bir durup hayal edin. Bir sabah uyanıyorsunuz ve erkek arkadaşınız işe gitmek için hazırlanırken göz altındaki mor halkaları kapamak için sizden concealer’ınızı istiyor.

Uzun yıllar hakim olan zihniyet düşünüldüğünde, bu durum karşısında panik bile olabilirsiniz. Ama günümüz dünyasının bir gereklilik olarak sunduğu yeni koşullara hızlıca adapte olacağız gibi görünüyor. Moda sektöründe olduğu kadar kozmetik alanında da markaların erkeklere özel çıkardıkları makyaj serileri bu tartışmayı daha da alevlendirdi.

İlk adım moda dünyasından

İlk olarak 2003 yılında yeniliklere açık ve öngörülü olan Jean Paul Gaultier erkeklere özel bir makyaj koleksiyonu piyasaya sürdü. Ancak dönemin ruhu henüz buna hazır değildi ve bu girişimin ömrü kısa süreli oldu. Erkeklerin de en az kadınlar kadar dış görünümüne dikkat eder hale gelmesi ve bunu yadırgamaması için bir 15 yıl geçmesi gerekti.

2018 yılında Chanel, Boy de Chanel alt markasını yarattı. Kaş kalemi ve fondöten içeren erkek kozmetik ürünlerini piyasaya sürdü. Tom Ford ve Marc Jacobs’ın da erkekler için makyaj koleksiyonu çıkarmasıyla kozmetik sektörü sadece kadın odaklı olan duruşunu değiştirmeye başladığının sinyallerini vermiş oldu. Makyaj malzemelerine nasıl yaklaşırsınız bilemiyoruz. Yine de isterseniz, nemlendiriciden yüz yıkama jeline erkeklere özel her türlü cilt bakım ihtiyacına buradan ulaşabilirsiniz.

Tarihe bakış: Erkekler ve makyaj

Günümüzde bu yeni trende biraz yadırgayarak yaklaşıyor olsak da geçmişe dönüp baktığımızda, makyaj yapmanın en az kadınlar kadar erkekler için de önemli olduğu dönemleri hatırlayabilirsiniz. Milattan önce 4000 yılından 19. yüzyıla kadar erkekler geleneksel olarak pek çok farklı şekilde makyaj uyguladılar. Antik Mısır ve Antik Romada erkeklerin gözlerine sürme çekerlerdi. Ayrıca Kraliçe Elizabeth döneminde erkeklerin yüzlerini bembeyaz boyamaları oldukça popülerdi.

18. yüzyıl Fransasında erkeklerin saçları ve yüzleri için kullandıkları ürünler sayısızdı. Makyaj yapmanın cinsiyet tanımadığı dönemler 1800lü yılların ortalarına kadar devam etti. Ne var ki o dönemde Birleşik Krallık Kraliçesi Victoria kadınların makyaj yapmasını çirkinlik ve ahlaksızlık olarak tanımladı. Kilise de bu görüşü destekledi. Kiliseye göre makyaj yapmak, gösteriş ve dişilikle doğrudan bağlantılıydı. Bunları “şeytan işi” olarak ilan etmişti.

20. yüzyıla gelindiğinde makyaj “kadın işi” olarak tekrar gündeme gelmişti, ancak Amerikadaki film sektörünün gelişimi erkeklerin tekrardan makyaj ürünleriyle buluşmasına vesile oldu. 1970li ve 80li yıllarda ise müzik dünyasının efsane isimleri Steven Tyler, David Bowie ve Princein makyajlı hallerini gayet normal karşılar olduk. Ancak şov dünyası dışında makyaj maskülen duruşla asla bağdaşmayan bir konumdaydı. Ta ki günümüz dünyasında güzellik kavramının sadece kadınlar için değil, her iki cinsiyet için de çok önemli bir hal almasına kadar.

Günümüzde uygulanması

erkekler

Moda trendlerine yön veren büyük markaların yanı sıra birçok kozmetik firması erkekler için özel makyaj ürünleri üretmeye çoktan başladı. Günümüzde birçok erkek bakımlı, yakışıklı ve sağlıklı görünmek istiyor. Tıpkı kadınlar gibi onlar da küçük makyaj hilelerine bu yüzden başvurmaya başladılar. Henüz yüzdesel olarak büyük oranlardan bahsetmesek de özellikle 30 yaş ve altı erkekler bu yeni trende daha ılımlı yaklaşıyor.

Örneğin yorgunluklarını gözler önüne seren göz altındaki mor halkalarını ten renkleriyle uyumlu, doğal görünümlü concealerlar ile kapatıyorlar. Siz de daha az yorgun ve daha sağlıklı görünmek istiyorsanız, farklı ten renklerine uygun bu concealerlardan kendiniz için en uygun olanı seçebilirsiniz.

Ayrıca erkekler dudaklarına SPF yani güneş koruma özelliği bulunan yine doğal renklerdeki dudak balmları kullanıyorlar ve hatta ciltlerini daha pürüzsüz ve sağlıklı göstermek adına yine cilt tonlarıyla eşit olan fondötenleri tercih ediyorlar.

Tartışmaya çok açık bir konu olmakla birlikte, erkeklerin de bakımlı olması ve kendine özen göstermesi konusunda birçok kadının da hemfikir olduğu bir gerçek. Önümüzdeki yıllar bize neler gösterir bilemeyiz ama görünen o ki erkeklerin makyajla ilişkisi kökten bir değişim geçiriyor. Dilerseniz erkek modasının diğer gözde trendini buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.