
Ergenlik Çağındaki Çocuklarla İletişim Kurmanın 10 Yolu
Ergenlik çağındaki çocuklarınızı iletişim için ne kadar çok zorlarsanız, o kadar savunmaya geçer, iletişimi keser ve tepkisel hale gelirler. Oysa ergenlik çağındaki çocuklarla iyi iletişim ve iyi ilişkiler kurmak, sohbet etmek, deneyimleri paylaşmak, sorunları çözmek ve temel kurallar üzerinde anlaşmak kritik önem taşır.
Ergenlik yılları, gücün ve karar verme yetkisinin ebeveynden çocuğa devredildiği bir dönem olduğu için, ebeveynlerin çocuklarıyla olan ilişkilerinde de büyük bir değişimi içerir. Bağımsızlık çabasıyla birlikte, çocuklardaki alışkanlıkların ve değerlerin, düşünme biçimlerinin farklılaşması ve hatta eskisinin tümüyle reddedilmesi durumu daha karmaşık hale getirebilir
Ergenlik çağına ulaşan çocuklar için, ebeveynler aniden ‘tuhaf’, ‘utanç verici’ ve ‘sinir bozucu’ bireylere dönüşebilir. Ebeveynler için basit bir konuşma, birdenbire çocukları ile aralarındaki en zorlu şey haline gelebilir. Bu yazıda, bütün bunlarla kolayca baş edebilmeniz ve ergenlik çağındaki çocuklarınızla iyi bir diyalog kurabilmeniz için uygulayabileceğiniz 10 öneriyi paylaşacağız.
1.Yüz yüze değil yan yana iletişimi deneyin
Gençlerle iletişim söz konusu olduğunda, yan yana otururken (arabada veya koltukta gibi) veya birlikte başka bir şey yaparken (TV seyrederken veya yemek pişirirken) konuşmalar yüz yüze konuşmaktan genellikle daha kolaydır. Doğrudan sorgular gibi konuşmak, genellikle ergenlik çağındaki çocukların bir açıklarını bulmaya çalıştığınızı düşünmelerine ve defansa geçmelerine neden olabilir. Konuşacak zor bir şeyiniz varsa, birlikte keyifli bir gezintiye çıkmak iyi bir fikir olabilir.
2.İyi bir rol model olun
Gençlerle iletişim söz konusu olduğunda çocuğunuzun benimsemesini istediğiniz iletişim tarzını modelleyin. Alaycılık kullanırsanız, bağırırsanız veya onu ve/veya arkadaşlarını küçümserseniz, bunun doğrudan size geri dönmesi kaçınılmazdır.
3.İyi zamanlama
Gençlerle iletişim kurarken, artık onların hayatında öncelikli olmadığınızı kabul etmeniz gerekir. Arkadaşlarıyla devam eden bir sohbet varsa öncelikli uğraşılan şey o olacaktır. Ve böyle anlarda anlamlı bir konuşma yapmanın zor olduğunu baştan kabul edin. Bu nedenle birkaç dakikalık gerçek iletişimin gerçekleşmesi için doğru an kendini gösterene kadar ciddi konuşmaları bekletin. Çünkü yanlış zamanlama ile iletişimi birkaç adım geriye atabilirsiniz.
4.Sor; söyleme!
Onlara yardım etme kaygısı içinde, gençlere sürekli olarak nasıl konuşmaları ve davranmaları gerektiğini söylüyoruz. Oysa, “çalışman gerek / hiç çalışmıyorsun” demek yerine “sınavlar nasıl gidiyor?” diye sormak daha etkili sonuçlar verebilir. Ergenlik çağındaki çocuklara ne yapacaklarını söylediğinizde, genellikle geri adım atarlar. Bununla birlikte, sakin ve meraklı bir şekilde sorduğunuzda, onlara saygı duyduğunuz, doğru seçimleri yapma yeteneklerine ve kişisel tercihlerine saygı gösterdiğinize dair bir mesaj göndermiş olursunuz.
5.Empati kurun
Sınava hazırlanmayan ve bunun sonucunda başarısız olan çocuğunuza tepki olarak kızmak ve “sana daha çok çalışman gerektiğini söylemiştim” diye azarlamak yerine empati kurmayı deneyin. “Bu senin için kolay değil, değil mi?” gibi bir şeyler söyleyebilirsiniz. Empati kurduğunuzda, gençler kendilerini suçlanmış, utanmış veya yargılanmış hissetmeyeceklerinden, bu da onların size açılma olasılıklarını artıracaktır.
6.İyi Bir Dinleyici Olun
Ergenlik çağındaki çocuklar yetişkinlerin dikkatini çekmek isterler. Tüm dikkatinizi vererek, sessiz ve saygılı bir mesafede onları dinlemek iyi sonuç verecektir. Dinlemek ve sonra duyduklarınızı yansıtmak, gençlerin kendi bilgeliklerinin farkına varmalarına da yardımcı olur. Saygıyla ve yargılamadan dinlemek, söylenenlere mutlaka katıldığınız anlamına gelmez ama ona saygı duyduğunuzu gösterir. Ayrıca ‘gerçekten’ dinleyen ebeveynler, gençlerinin hayatlarında neler olup bittiğini bilir ve gerektiğinde onları koruyabilir.
7.Küçük Tepkiler Verin
Karşılıklı sohbet esnasındaki ani tepkiler iletişimi bir anda kesebilir. Hızlıca yargıladığınızda, endişelerinizi paylaştığınızda veya suçlamalarda bulunduğunuzda karşınızdaki ergen konuşmayı bırakır. Siz sorunları çözmeye çalıştığınızı düşünürken, onlar bu tutum karşısında kendini geri çeker, deneyimlerini paylaşmayı tümüyle bırakır. Bu durumda yapılacak en iyi şey ani tepkilerden kaçınarak sakin olmak ve önce dinlemeyi başarmaktır.
8.Onlara Bir Yetişkin Olarak Bakın
Daha dün küçücük bir bebekti. Sıklıkla bunu düşünebilirsiniz ancak artık büyüdüklerini de kabullenmeniz gerek. Ergenlik çağındaki çocukların birçok şeyi ilk kez deneyimledikleri bu dönemde, yetişkin olarak görülmeyi istediklerini bilmek önemlidir. Bu nedenle onlara güvendiğinizi ve tutumunuzun da bu yönde değiştiğini hissetmelerine izin verin. Gününüzün nasıl geçtiğini, deneyiminizi, duygularınızı onlarla paylaşın.
Bildikleri konularda tavsiyelerini ve hatta yardımlarını isteyin (mesela Huawei Matebook D 16’da yapamadığınız bir şey), böylece katkıda bulunduklarını ve fark edildiklerini hissedebilirler.
9.Öfkenizi Kontrol Edin
Gençlerle konuşmak bazen sinir bozucu olabilir ve ergenlik döneminde sizi görmezden gelebilirler. Böyle durumlarda ses yükseltmenin, bağırmanın veya ısrarla konuşma talep etmenin ters tepeceğini hatırlayın. O anda, çocuğunuz sizden daha da uzaklaşacaktır. Öfkeye kapıldığınızda derin bir nefes alın, ısrarı bırakın ve tekrar konuşmaya çalışmadan önce kendinizi sakinleştirin.
10.Birlikte kaliteli zaman geçirin
Çocuğunuzla kaliteli zaman geçirin ve onun sevdiği bir şey yapın. Alışverişe gitmek ya da akraba ziyareti gibi şeyler için birlikte vakit geçirmek kaliteli zaman geçirmek değildir.
Bunun yerine, ergenlik çağındaki çocuğunuzun hoşuna gidebilecek bir konsere, filme, oyuna bilet alın, ihtiyaç karşılamak için değil onu mutlu etmek için onunla kıyafet alışverişi yapın. Bad Bear Erkek ANTRASİT Sweatshirt bu tür bir alışveriş için uygun olabilir. Onunla bisiklete binin ya da yürüyüşe çıkın. Başka kardeşleri olsa bile, sadece ona ait bir zaman dilimi belirleyin. Bu ufak zaman dilimleri sayesinde iletişiminizin nasıl değiştiğinize siz bile şaşıracaksınız.