En lezzetli patlıcan yemekleri ve tarifleri
Yaz mevsiminin vazgeçilmez sebzelerinden biri olan patlıcan ve patlıcan yemekleri artık kış aylarında da kolaylıkla bulunarak gönüllerdeki ve mutfaktaki yerini korumaya devam ediyor.
Türk mutfağında da oldukça önemli bir yere sahip olan bu güzide sebzemizle yapabileceğiniz tariflerin ise sınırı yok. Ayrıca “mevsiminde tüketme” konusunda ısrarlı olanlar için de közledikten ya da kızarttıktan sonra buzluklarına atmalarını tavsiye edebiliriz.
Hem etle hem de farklı sebzelerle bir araya gelmekte zorlanmayan, bulunduğu her yemeğe farklı bir tat katan patlıcanı odağımıza aldık ve patlıcan yemekleri listesini sizin için sıraladık.
Karnıyarık
Patlıcan yemekleri arasında akla ilk gelen şüphesiz karnıyarık. Hazırlaması ise sandığınızdan daha kolay;
Öncelikle karnıyarık harcını hazırlıyoruz. 5 adet patlıcanı çizgili olarak soyup suda bekletiyoruz. Yarım çay bardağı zeytinyağını orta boy bir tavada kızdırıyoruz. Küçük küçük doğradığımız 1 adet soğanı zeytinyağında rengi dönene kadar kavuruyoruz. Doğradığımız 2 adet yeşil biberi de ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. 300 gr. kıymayı da tavaya ekleyerek karıştırıyoruz. 1 tatlı kaşığı biber salçası, 1 tatlı kaşığı domates salçası, 2 adet dilimlenmiş küp domates, 1 diş sarımsak, 1 çay kaşığı tuz ve karabiberi ekleyip 10 dakika kadar pişiriyoruz.
Yaklaşık 1 su bardağı sıvı yağı ayrı bir tavaya döküp patlıcanları kızartıyoruz. Ardından patlıcanları fırın tepsisine dizerek, kıymalı harcımızı içlerine dolduruyoruz. Her bir patlıcanın üzerine 1’er dilim domates ve 1’er adet yeşil biber koyabiliriz. 180 derecede fırında 25 dakika pişirdikten sonra karnıyarığımız hazır. Afiyet olsun.
İşin içinde zeytinyağı varsa bildik markalardan şaşmak gerek. Komili Ege Sızması Zeytinyağı sadece yemeklerde değil salatalarda ve aklınıza gelebilecek her türlü yemekte kullanılabilir.
Musakka
4 adet patlıcanı pijama şeklinde soyduktan sonra yuvarlak olarak dilimliyoruz. Patlıcanları 1 saat suda bekletiyoruz. 1 adet kuru soğanı yemeklik olarak doğrayıp, tavada pembeleşene kadar kavuruyoruz. Ardından 350 gr. kıymayı, 2 adet küp dilimler halindeki domatesi, 1 diş sarımsağı, 1 yemek kaşığı salçayı, 1 çay bardağı pul biber, tuz ve karabiberi ekleyip iyice pişiriyoruz. 1 su bardağı su ekleyerek suyu çekene kadar orta ateşte pişmeye bırakıyoruz.
Suda beklettiğimiz patlıcanları kurulayıp sıvı yağda kızartıyoruz. Sonrasında patlıcanları tencerenin altına dizip üzerine de kıyma sosunu üzerine yayıyoruz. 1 su bardağı sıcak su ekleyip orta ateşte 15 dakika kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun.
Hünkârbeğendi
4 adet patlıcana delikler açarak, 20 dakika fırında yumuşatıyoruz. Ardından fırından çıkarıp beklettikten sonra kabuklarını soyuyoruz. Yarım çay bardağı zeytinyağını teflon tavada kızdırdıktan sonra 2 adet yemeklik doğradığımız kuru soğanı kavuruyoruz. Yarım kilo dana kuşbaşı etini ve 3 diş doğranmış sarımsağı tencereye ilave ediyoruz.
Kullandığınız tavada ideal ısı dağılımı önemli. Tefal Cook’n’Clean 32 cm Tava hem bu ısı dağılımını sağlamak hem de kolay temizlik için iyi bir aday.
Etler suyunu iyice çektikten sonra 3 adet küp doğranmış domates, 1 yemek kaşığı domates salçası ve 1’er çay kaşığı tuz ve karabiber ekleyip karıştırıyoruz. Sonrasında 2 su bardağı sıcak su ekleyerek etler yumuşak hale gelene kadar pişmeye bırakıyoruz.
Sıra geldi beğendiyi hazırlamaya. 1 yemek kaşığı tereyağını tavada eritiyoruz. Üzerine 2 yemek kaşığı un ekleyip kavuruyoruz. Kabuklarını soyduğumuz patlıcanları ekleyip 1,5 su bardağı sütü de üzerine yavaş yavaş ilave edere sürekli karıştırıyoruz 1’er çay kaşığı tuz ve karabiberi de ekleyin. Yarım su bardağı kaşar peyniri rendeleyip ekliyoruz. Son olarak beğendinin üzerine pişmiş etleri koyup, servis ediyoruz.
Fırında patlıcan kebabı
Yarım kilo kıymaya, 2 adet ince rendelenmiş kuru soğan ve yarım demet maydanozu ilave ediyoruz. Üzerine 2 diş dövülmüş sarımsak, 1 su bardağı ekmek kırıntısı ve 1’er çay kaşığı tuz, karabiber, pul biber ve kimyon ekliyoruz. Karışımı iyice yoğurup mandalina büyüklüğünde kopardığımız köftelere yuvarlak şekil veriyoruz.
Yaklaşık 2 parmak kalınlığında yuvarlak olarak kestiğimiz 3 adet patlıcanla köfteleri yan yana birleştirip Borcam Yuvarlak Tepsi gibi bir kaba sırayla yan yana dizerek yerleştiriyoruz. Boş kalan yerlere çeri domatesle dolduruyoruz.
Sosunu hazırlamak için; ayrı bir kapta 1 yemek kaşığı domates salçasıyla 1 su bardağı sıcak suyu karıştırıyoruz. Üzerlerine 1 adet rendelenmiş domates, 1’er çay kaşığı tuz, karabiber ve son olarak 2 adet doğranmış yeşil biberle, 1 diş ezilmiş sarımsak ekleyip tekrar karıştırıyoruz. Hazırladığımız sosu ve 1 çay bardağı suyu, patlıcan ve köftelerin üzerinde gezdirip 200 derece fırında 1 saate yakın pişiriyoruz. Afiyet olsun.
İmambayıldı
4 adet kuru soğanı, 4 adet küçük doğranmış domatesi, yarım demet ince kesilmiş maydanozu ve 1 çay kaşığı tuzu geniş bir tencerede karıştırıp pişmeye bırakıyoruz. Çizgili kestiğimiz patlıcanları iyice yıkadıktan sonra tencereye koyuyoruz. Kısık ateşte yaklaşık yarım saat pişen patlıcanlara, soyulmuş 1 diş sarımsağı ekleyip pişiriyoruz.
20 dakika sonra patlıcanları tencereden alarak ortalarını dikey bir şekilde çizip, kaşık yardımıyla açıyoruz. Ardından zeytinyağıyla yağladığımız fırın kabına yerleştiriyoruz. Domates sosunu patlıcanların ortalarına doğru yayıyoruz. Kapya biberi dörde bölüp patlıcanların üzerine yerleştiriyoruz. Kalan sosu da patlıcanların üzerine gezdirdikten sonra dinlenmeye bırakıp servis ediyoruz.
Önceliği sebzeden ziyade et olanları da unutmadık. Meraklıları için et çeşitlerini listelediğimiz içeriğimiz; kontrafile, döş, pirzola gibi farklı isimlerin ne anlama geldiğini merak edenler için Keşfet sayfalarında hazırda bekliyor.