
En Lezzetli Hamur İşi Tarifleri
Mutfakta vakit geçirmeyi sevenlerin en çok sevdiği tarifler hamur işi tarifleridir. Kek, çörek, börek, poğaça gibi hamur hazırlanarak yapılan bu tariflerin hem tatlı hem tuzlu çeşitleri mevcuttur. İçlerine eklenen malzemelere göre lezzetleri değişen hamur işleri, porsiyonluk yada tek parça halinde hazırlanır. Fırın yada ocakta pişirilip servise hazırlanan bu lezzetlerin fazlası ile alternatifi bulunmaktadır. Damak tadınıza göre seçim yapıp ek malzemeler ile lezzetlendirebileceğiniz en lezzetli hamur işi tariflerinden bazılarını sizler için paylaştık. Sizde bu lezzetleri hazırlayıp misafirlerinize ve sevdiklerinize sunabilirsiniz.
Katmer Tarifi
Kahvaltı ve çay saatlerinin sevilen lezzetlerinden birisi katmerdir. Evde bulunan malzemeler ile kısa sürede katmer hazırlamak mümkün. Hazırladığınız katmerleri isterseniz hemen sıcak sıcak tüketebilirsiniz. İsterseniz de hamurunu akşamdan hazırlayıp buzdolabına koyarak sabah son açma ve pişirme işlemini yapabilirsiniz. Aşağıdaki malzemeler ile 9-10 adet katmer hazırlanmaktadır. Daha fazla yada daha az katmer hazırlamak için malzeme miktarını değiştirebilirsiniz.
Katmer Tarifi için Gerekli Malzemeler
- 2 su ılık bardağı su
- Tuz
- Aldığı kadar un
Katmerlerin arasına sürmek için;
Katmer Hazırlanışı
Katmer için yoğurma kabı içine ilk olarak su ile tuzu alın. Tuz eriyene kadar karıştırın. Ardından kontrollü şekilde un eklemeye başlayın. Ele yapışmayan yumuşak kıvamlı bir hamur hazırlayın. Hamurun kıvam alması için güzel bir şekilde 3-5 dakika kadar yoğurun. Hazır olan hamuru dokuz eşit parçaya ayırın. Her bir parçayı elinizle yuvarlayıp beze haline getirin. Bezeleri unladığınız bir tepsi içine alın. Üzerini temiz bir poşet ile örtüp 15 dakika dinlendirin.
Hamurlar dinlenirken arasına sürmek için tereyağını eritin ve sıvı yağ ile karıştırın. Karışımı soğuması için kenarı alın.
Dinlenen bezeleri biraz un ve oklava yardımı ile yemek tabağı büyüklüğünde açın. Açtığınız hamurun her yerine gelecek şekilde yağ karışımından sürün. Hamuru rulo şeklinde sarın. Sonrasında kendi etrafında döndürüp gül böreği şekli verin. Bütün bezeleri aynı şekilde hazırlayın. Bir tepsi içine bezeleri alıp üzerini streç film ile kaplayın. Buzdolabına kaldırıp en az yarım saat buzdolabında dinlendirin. Eğer katmerleri ertesi gün için hazırlayacaksanız akşamdan buzdolabına kaldırıp sabah çıkarabilirsiniz.
Buzdolabında dinlenen ve içindeki yağı donan hamurlardan birini tezgah üzerine alın. İlk olarak elinizle biraz genişletin. Ardından oklava yada merdane ile pasta tabağı büyüklüğünde katmerleri açın. Tüm katmerleri aynı şekilde açtıktan sonra pişirme işlemine geçebilirsiniz.
Pişirmek için yanmaz yapışmaz bir tavayı ocağa alıp ısıtın. Orta ateşteki tavanın içine katmerlerden birini alın. Üzeri hafif kuruyunca diğer tarafını çevirin. Her iki tarafı kızarana kadar katmerleri pişirin. Almaya yakın her iki tarafına tereyağı yada sıvı yağ sürerek yağlayın. Kızaran katmerleri sıcak sıcak servis edebilirsiniz.
Tava Böreği Tarifi
Hem pratik hem lezzetli bir börek hazırlamak isterseniz mutlaka tava böreği denemenizi tavsiye ederiz. Az malzeme ile kısa sürede hazırlanan bu böreği peynirli yada patatesli olarak hazırlayabilirsiniz. Patatesli olarak hazırlamak için patatesleri önceden haşlamanız ve ezmeniz gerekir. Malzemeler orta boy yada büyük boy tava için yeterlidir. Küçük boy bir tavada pişirme işlemi yapacaksınız yufka sayısını azaltabilirsiniz.
Tava Böreği için Gerekli Malzemeler
- 2,5-3 adet hazır yufka
Böreğin sosu için;
- 1 su bardağı süt
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 adet yumurta
- Tavayı yağlamak için 2 kaşık sıvı yağ
- 1 miktar tereyağı
Böreğin içi için;
- 150 gram beyaz peynir
- 1 tutam maydanoz
Tava Böreği Hazırlanışı
Börek için kullanacağınız yanmaz yapışmaz tavayı oda ısısında yumuşamış katı yağı ile yağlayın. Yağladığınız tavanın tabanına bir adet yufkayı serin. Yufkanın fazla kısımlarını tavanın kenarlarından çıkarın. Kalan yufkaları iki yada üç parça şeklinde bölün. Böreğin sosu için süt, sıvı yağ ve yumurtayı bir kase içine alın. Çırpma teli ile malzemeleri pürüzsüz kıvam alana kadar çırpın. Böreğin iç harcı için maydanozları ince imce kıyın. Beyaz peynirin üzerine ekleyip peyniri ezerek iç harcı karıştırın. İç harca isterseniz damak tadınıza göre biraz baharat da ekleyebilirsiniz.
Tava içindeki yufkanın üzerine iki kepçe kadar sostan döküp yayın. Sonrasında parça yufkalardan tava içine yerleştirip yeniden üzerine sos dökün. Bu şekilde yufkaların yarısını tava içine yerleştirin. Daha sonra yufkanın üzerine hazırladığınız bütün peynirli harcı döküp yayın. Kalan yufkaları da tava içine aralarına sos sürerek yerleştirin. En üzerine bütün olarak bir yufka yerleştirin. Tavanın kenar kısımlarından sarkan yufkaları en üstteki yufka üzerine katlayın. Kalan sosu böreğin üzerine dökün.
Böreği pişirmek için ocağın üzerine alın. Tavanın kapağını kapatın ve kısık ateşte pişmeye bırakın. Böreğin alt tarafı pişince bir servis tabağı yardımı ile diğer tarafını çevirin. Yeniden tava içine böreği almadan önce tavayı yağlayın. Sonrasında böreği tavaya yerleştirin ve altının da kızarmasını sağlayın.
Her iki tarafı kızaran böreğin ilk sıcaklığı çıktıktan sonra dilimleyerek servis edebilirsiniz.
Pastane Poğaçası Tarifi
Pastanelerden satın alınan pofuduk mayalı poğaçaları evde hazırlamak da mümkün. İçi peynirli yada boş olarak hazırlanan mayalı poğaça, çocukların beslenmesi için de ideal hamur işlerinden birisidir. Sizde çocuklarınızın beslenmesi için sade ya da peynirli olarak pastane poğaçası hazırlayabilirsiniz. Verdiğimiz ölçülerden yaklaşık 10-12 kişilik poğaça çıkmaktadır. Daha fazla yada daha az poğaça için malzemeleri eksiltip çoğaltıp yapabilirsiniz.
Pastane Poğaçası için Malzemeler
- 2 su bardağı ılık süt
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 2 çorba kaşığı şeker
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 45 gram yaş maya
- 1 çay kaşığı mahlep
- 5 su bardağı un
- 3 yumurta (2 tanesinin sarısı üzeri için)
Üzerini süslemek için;
- 1 çorba kaşığı susam
Pastane Poğaçası Hazırlanışı
Poğaça hamuru için yoğurma kabı içine ilk olarak ılık süt, maya ve toz şekeri alın. Şeker ile maya eriyene kadar malzemeleri karıştırın. Sonrasında karışan malzemelerin üzerine sıvı yağ, yumurta ve mahlebi ekleyin. Yeniden malzemeleri pürüzsüz kıvam alana kadar karıştırın. Karışan sıvı malzemelere unun büyük kısmını ve tuzu ekleyin. Yeniden spatula ile malzemeleri karıştırın. Son olarak kontrollü şekilde un eklemeye başlayın.
Ele yapışmayan yumuşak kıvamlı bir hamur hazırlayın. Kıvam alması için 4-5 dakika kadar tezgah üzerinde yoğurun. Sonrasında hamuru toparlayıp yeniden kase içine alın. Üzerini hava almayacak şekilde streç film ile kapatın. Hamurun mayalanması için 1 saat kadar dinlendirin.
Dinlenen ve mayalanan hamuru kısa süre yoğurup maya kokusunun çıkmasını sağlayın. Sonrasında hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle yuvarlayın. Peynirli hazırlamak isterseniz bezeyi elinizle bastırıp yassılaştırın. Sonrasında içine peynir koyup kapatın. Yuvarlak hamurları pişirme kağıdı serili yada sıvı yağ ile yağladığınız fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin.
Poğaçaları tepsiye yerleştirdikten sonra üzerine fırça ile yumurta sarısı sürün. İsteğe bağlı olarak biraz susam ve çörek otu serpin. Poğaçaları pişirmeden önce üzerini temiz bir bez ile kapatın. 20 dakika kadar tepsi mayasında bekletin. Tepsi mayası olduktan sonra önceden ısıtılmış 180 derece fırına poğaçaları verin. Poğaçaların altı üzeri kızarınca fırından çıkarabilirsiniz. İlk sıcaklıkları çıktıktan sonra poğaçaları servis edebilir yada saklayabilirsiniz.
Yukarıda verdiğimiz tariflerin hepsi denenmiş tam ölçülü tariflerdir. Verdiğimiz malzeme listesine ek olarak kendi damak tadınıza ve tarife uygun malzemeler ile daha farklı lezzetler hazırlayabilirsiniz.