
Emziren Anneler İçin Diyet Önerileri
Yeni bir anne olarak, muhtemelen bebeğinize en iyi beslenmeyi sağlama konusunda endişelisiniz. Bebeğinizin ihtiyaç duyduğu tüm besinleri almasını sağlamak için diyetinizi değiştirmeniz gerekip gerekmediğini sorabilirsiniz. Bu sorunun cevabı şu anda yeme içme tercihlerinize bağlıdır. Emzirme hakkında daha fazla bilgi edinmenize yardımcı olmak ve bebeğinize nasıl bakacağınız konusunda ipuçları sağlamak için detayları okuyabilirsiniz. Emziren bir anne olarak hem kendi hem de çocuğunuzun iyiliği için beslenmenizi değiştirmek isteyebilirsiniz.
Sağlıklı Beslenme Şart
Herkesin beslenme ihtiyaçları biraz farklı olsa da yine de izlemeniz gereken bazı temel öneriler var. Aynı şey emziren yeni anneler için de geçerlidir. Sağlıklı beslenmiyorsanız bebeğinizi yeterince besleyemezsiniz. Bu nedenle atabileceğiniz en iyi adım, vücudunuzu protein, meyve ve sebzeler de dâhil olmak üzere bol miktarda besleyici gıda sağlamaktır. Emzirme döneminde sağlıklı kalmanızı sağlamak için izlenecek bazı temel ipuçları şunlardır;
- Sağlığınızı korumak için dengeli beslenin.
- Kalori sayımına aşırı odaklanmayın.
- Yavaş ve istikrarlı kilo vermeyi hedefleyin.
- Çeşitli sağlıklı yiyecekler yediğinizden emin olun.
- İyi yağlar yemeyi seçin.
- Ekstra önlemler alın ve zararlı alışkanlıklardan kaçınmaya çalışın.
- Mümkünse alkolden uzak durun veya tüketiminizi buna göre sınırladığınızdan ve zamanladığınızdan emin olun.
- İlk ay doğum öncesi vitaminlerinizi almaya devam edin, ardından standart bir multivitamine geçin.
Sağlıklı Emzirme Diyeti
Yukarıda bahsedildiği gibi, her insanın farklı beslenme ihtiyaçları vardır, ancak bebeğiniz için yeterli miktarda sağlıklı anne sütü sağlamak için ihtiyacınız olan tüm besinleri aldığınızdan emin olmanıza yardımcı olabilecek bazı genel kurallar vardır. Sağlıklı bir emzirme diyeti sürdürmek için her gün tüketmeyi hedeflemeniz gereken en önemli şeylerin basit bir listesini hazırladık. Bunlar şunları içerir;
- Protein
- Kalsiyum
- C vitamini
- Demir zengini gıdalar
- Tam tahıllar
- Yapraklı yeşiller
- Yüksek yağlı gıdalar
- Omega 3’ler
Diyet Anne Sütünü Etkiler Mi?
Anne sütünün mucizelerinden biri, mükemmel bir diyet yapmadığınız zamanlarda bile bebeğinizin beslenme ihtiyaçlarını karşılayabilmesidir. Bununla birlikte, yedikleriniz anne sütünüzü etkileyebilir. Örneğin, diyetiniz çok az kalori içeriyorsa veya diğerlerini hariç tutarak yalnızca bir besin grubundan oluşuyorsa, sütünüzün kalitesi ve miktarı düşebilir. Bu nedenle, diyetinizin emzirme ihtiyaçlarınızı karşılamaya yetmeyebileceğinden endişeleniyorsanız doktorunuza danışmanız önemlidir. Bebeğiniz için en iyi şekilde beslenmenizi nasıl değiştirebileceğiniz konusunda doktorunuz size tavsiyelerde bulunabilir.
Emzirirken Kaçınılması Gerekenler
Aşırı Kafein: Emzirirken günde bir ya da iki fincan kahve içilebilir. 300 ml’den fazla tüketmemeye özen gösterin. Bundan fazlası sizin ve bebeğinizin gergin, asabi ve uykusuz hissetmenize neden olabilir. Diğer kafein kaynakları arasında çay, kola ve çikolata bulunur.
Yüksek Civa İçeren Balıklar: Hamileyken balık tüketimine dikkat ettiğiniz kadar emzirme döneminde de dikkat etmeniz gerekiyor. Uskumru, ton balığı gibi yüksek cıva içeren balıklardan uzak durun. Ton balığını haftalık olarak uygun miktarlarla sınırlayın.
Bitkisel Takviyeler: Bitkisel takviyelerin güvenliği konusunda çok az çalışma yapılmıştır. Emzirilen bebeği nasıl etkiledikleri hakkında ise çok az şey bilinir. İlgili gıda kurumları, bitkisel takviyeleri sağlık riskleri açısından incelemez. Güvende kalmak için herhangi bir bitkisel ilaç almadan önce doktorunuza danışın ve bitkisel çay ya da emzirme çayları içmeden önce iki kez düşünün veya doktorunuza danışın.
Alkol: Eğer buna hazırsanız, anne sütü yoluyla bebeğe asla geçmediğinden emin olmak için emzirirken alkolden tamamen uzak durabilirsiniz. İsterseniz yine de ara sıra bir içki içebilirsiniz. Sadece doğru zamanladığından emin olun. Eğer bir gün içki içerseniz ve hafif sarhoşluk hissederseniz, alkolü vücuttan atılana kadar emzirmemelisiniz.
Yaygın Alerjenler: Bebeklerin yaygın gıda alerjenlerine karşı hassasiyetleri olması alışılmadık bir durum değildir. Anne bu yiyecekleri yediğinde, anne sütü yoluyla bebeğe ulaşır ve bebek için rahatsızlığa neden olabilir. Gıda hassasiyetleri çocuktan çocuğa değişse de, bebeğin yemekten sonra üzgün veya rahatsız olduğunu fark ederseniz, süt ürünleri, gluten, yer fıstığı ve kabuklu kuruyemişleri ve yumurta gibi yaygın gıda alerjenlerinden kaçınmak iyi bir fikir olabilir.
Güçlü Tatlar: Yediğiniz yiyeceklerin tatları anne sütünüzün lezzetini değiştirebilir. Baharatlı veya sarımsakla tatlandırılmış herhangi bir şey gibi güçlü bir tada sahip herhangi bir şey yerseniz, bebeğiniz bir veya iki saat sonra beslerken tadabileceği anlamına gelir. Küçük çocuğunuz muhtemelen tatlara alıştığından, hamileyken bu tür yiyecekleri düzenli olarak yerseniz bu sorun olmaz. Genel olarak bu tatlar sizin için alışılmadık ise, bebeğiniz bunlardan hoşlanmayabilir.
Otlar: Maydanoz, nane ve adaçayı gibi bazı bitkilerin yüksek dozlarda tüketildiğinde anne sütü üretimini azalttığı bilinir. Kullandığınız miktarı sınırladığınız sürece herhangi bir etki görmezsiniz. Bu üç bitkiden birini yedikten sonra süt üretiminin azaldığını fark ederseniz, bundan kaçınmayı düşünebilirsiniz.
Hamilelikte Tüketilmemesi Gereken Yiyecekler, Emzirirken Yenebilir Mi?
Hamilelik süresince terk etmeniz gereken besinleri emzirme döneminde uygun miktarlarda olmak koşuluyla tüketebilirsiniz. Emzirme döneminde yukarıda verdiğimiz listedeki yapılardan uzak durmanız yeterli olacaktır.
Bebeğinizi Emzirirken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Çoğu bebek, tadı ne olursa olsun anne sütü içerken, birkaçının en başından itibaren seçici damakları vardır. En küçük sarımsak kokusunu veya güçlü baharatları bile algılayıp reddedebilirler. Hangi kategorinin bebeğinize uygun olduğunu hızlı bir şekilde söyleyecek ve diyetinizi buna göre değiştireceksiniz.
Her ne kadar sütün gaz yaptığı anneler tarafından öne sürülse de bilimsel anlamda bu yönde bir kanıt sunulamamıştır. Tabi her içeceğin ya da yiyeceğin bebeğiniz açısından farklı reaksiyonları olabilir. Örneğin bazı anneler kafeini kesmenin bebeğin rahatsızlığını azaltmaya da yardımcı olabileceğini düşünüyor.
Bu reaksiyonların nadir olduğunu unutmayın ve bebeğinizin yediklerinize duyarlı olacağını düşünmeyin. Diğer faktörler (beslenme pozisyonu gibi) gaza katkıda bulunabilir.
Belirli bir yiyeceği yediğiniz zaman, anne sütünün tadını ve aromasını etkilemesi 2 – 6 saat sürer. Bu nedenle, bebeğiniz gazlıysa, daha fazla tükürüyorsa, memeyi reddediyorsa veya belirli bir yemeği yedikten birkaç saat sonra huysuz ise, diğer nedenleri ekarte etmeye çalışın.
Emzirme Döneminde Bebeklerde Alerji
Popülasyona bakıldığında %2 – 3 aralığına tekabül eden çok az bebek, aslında annelerinin diyetindeki yiyeceklere karşı alerjisi vardır. En yaygın suçlu inek sütüdür. Ardından yer fıstığı, yumurta, buğday ve kuruyemişler gelebilir. Aşırı huysuzluk ve ağlamaya ek olarak, gerçek bir gıda alerjisi olan bebekler, aşağıdakiler de dâhil olmak üzere başka semptomlar gösterecektir.
- Ara sıra kusma,
- Sıvı dışkı,
- Kilo alma eksikliği,
- Egzama, kurdeşen, hırıltı veya burun akıntısı ya da tıkanıklık.
Çocuğunuzun gıda alerjisi olabileceğini düşünüyorsanız ve özellikle ailenizde alerji öyküsü varsa, bazı alerjiler çok ciddi olabileceğinden hemen doktorunuzla konuşun. Tepkimenin ciddiyetine bağlı olarak, gerçekten suçlu olup olmadığını kontrol etmek için potansiyel bir sorunlu yiyeceğin iki ila üç hafta boyunca ortadan kaldırılmasını önerecektir.