Ekstrem sporlar arasında “en ekstrem” 5 tanesi
Kısa bir süre öncesine kadar ekstrem sporlar denince akla kış dağcılığı, kaya tırmanışı, snowboard gibi dallar akla gelirken bugün çok daha farklı, adrenalinin sınırlarını sonuna kadar zorlayan spor dallarıyla karşılaşıyoruz.
Adeta sporu yeniden tanımlayan, insanoğlunun sınırlarını sonuna kadar zorlayan ve kimi durumlarda birden fazla ekstrem sporun birleşiminden oluşan bu dallara gelin beraberce göz atalım.
Heli-skiing
Kayak tek başına yeteri kadar zorlu bir spor. Özellikle yüksek irtifalarda yapıldığında işin içine doğayla mücadele dahil oluyor ve kaymak daha da zorlu bir hal alıyor. Heli-skiing ise “kayağı en fazla daha ne kadar zorlu şartlarda yapabilirim” sorusuna bir cevap adeta. Adından da anlaşılacağı gibi bir helikopter sizi alıyor ve atmosfer inceliğinin havada kalmasına müsaade edeceği kadar yükselebildiği bir irtifada, keskin bir tepenin üstüne bırakıyor. Sonrasında yalnızsınız.
Kayaklarınız ve siz, o tırmanması imkansız karlı kaplı zirvelerden kah kayarak, kah uçarak inmeye başlıyorsunuz. Sonrası akıllara durgunluk verecek cinsten. 60-70 derecelik eğimlerde bazen metrelerce kayaklarınız yere değmeden, akıl almaz bir hıza ulaşıyorsunuz. Meraklıları bu ekstrem spora şuradan göz atabilir.
Paraskiing
Efendim, “beni helikopterle tepelerde bırakılmak kesmez, ben ne ekstrem sporlar gördüm” diyenleri de paraskiing’e alalım. Burada işler biraz daha karmaşık hale geliyor. Kayak var, tepeler var, bir de üstünüzde bir paraşüt var. Yanlış duymadınız. Kayak yaparken uçabilmeniz için bir de hani şu güney sahillerinde deniz üzerinde yapıldığını gördüğümüz parasailing de işin içine dahil oluyor ve siz bir parasailing paraşütüyle uçmakla kaymak arasında zirvelerden inmeye başlıyorsunuz. İzlemesi müthiş zevkli, yapması ise ancak usta kayakçılara kısmet olabilecek bu ekstrem sorumuzu izlemek isteyenleri buraya alalım.
Wingsuit Flying
Wingsuit’i, daha uzun bir süredir icra edildiği için belki daha önce duymuş olabilirsiniz. Özel bir elbise ile kanatlanmak olarak özetleyebileceğimiz bu sporda kendinizi sarp yamaçlardan, keskin zirvelerden boşluğa bırakıyor ve sonra inanılmaz bir hızla uçmaya başlıyorsunuz. Özel elbiseniz yardımıyla havayı yarıyor ve bir süre sonra doğru teknikle göklerde süzülmeye başlıyorsunuz.
Wingsuit insanın yerçekimine en doğal yoldan karşı koyma girişimi olarak aklınızı başınızdan alacak kadar çekici bir spor dalı. Fakat bir o kadar da riskli olduğu tartışma götürmez. 2012’de yapılan bir araştırmaya göre wingsuit atlayışları yapan sporcuların yüzde 43’ü ciddi bir kaza yaşıyor. Ölümcül bir sonuçla neticelenebilecek kaza tehlikesi atlatanların oranı ise yüzde 76! Türkiye’den de bu spora ilgi duyan ve atlayışlar yapanlar bulunuyor. https://twitter.com/wsturkiye ve https://www.facebook.com/WingsuitTurkiye adreslerinden Türkiye’de bu sporla uğraşan insanlara ulaşmak mümkün.
Volkan sörfü
Başlığı okuyunca “yok artık” dediğinizi duyar gibiyiz. Ekstrem sporlar için bir zirve noktası adeta. Ve tam da isminden de anlaşılacağı üzere soğumakta olan bir volkanın külleri ve volkanik taşların üzerinden bir “board” yardımıyla kaymak bu sporun temel amacı. Volkan aniden aktif hale geçer mi, ben kayarken ya tam soğumamış bir yere denk gelirsem gibi sorular ise her aklı başında insanın mutlaka aklına geliyordur. Ama işte adrenalin tutkusu… Ne yaparsın! İcra etme fikri bile ürkütebilen, lakin izlemesi pek bir mutlu eden bu güzide sporumuza da belki şu linkten bir göz atmak isteyebilirsiniz.
Highlining
Aslında bu spora Türkçede biz “tel cambazlığı” diyoruz. Hatta Turgut Uyar’ın “Tel cambazının tel üstündeki durumunu anlatır şiirdir” isminde harikulade bir de şiiri vardır. Yine Türkçeye ip üzerine yürümek olarak çevirebileceğimiz bu sporu, iki uçurum arasında, yerden yüzlerce metre yukarıda icra ettiğinizde ismine “highlining” veya “slackline” da deniliyor. Tıpkı kaya tırmanışının artık en son noktası olan “serbest tırmanışta” olduğu gibi (yani bir kayaya hiçbir emniyet olmaksızın tırmanmak) burada da her türlü emniyet önleminden azade uçurumlar arasında ip üstünde yürüyenler mevcut. Lakin çeşitli önlemler alarak bu sporu icra eden adrenalin tutkunları ne mutlu ki sayıca daha fazla.
Tabii en güvenlisi yerden maksimum 50-60 santimetre yükseklikte iki ağaç arasına gerdiğiniz ipin üstüne yürümekle yetinmek (ki Türkiye’de de çeşitli parklarda bunu gayet güvenli bir şekilde deneyen arkadaşlara denk gelmiş olabilirsiniz). Fakat dünyada bu tür “yer çalışmalarını” sadece antrenman olarak gerçekleştiren, daha sonra “ver elini dağlar” diyerek yüzlerce metrede ipin üstüne yürüyen onlarca sporcu bulunuyor. İzlemesi bile insanın içinin çekilmesine yeterli gelen bu spora da buyurun bir göz atın.
Evet, bugünlerde ekstrem sporlar denince akla gelen 5 spor dalıyla ilgili olarak sizleri minik de olsa bilgilendirmiş olduk. “Yok, ben almayayım. Kış kampçılığının, doğa yürüyüşünün, snowboard’un, kayağın gözünü seveyim” diyorsanız sizleri hepsiburada’nın outdoor sayfalarına https://www.hepsiburada.com/outdoor-urunleri-c-2147483604 buyur edelim. Eksik malzemeleri tamamlayıp, koşarak kendimizi ekstrem sporlar deyince bizlerin anlayageldiği daha geleneksel sporların koynuna atıverelim!