
Ekran Kartı Nedir? & Ekran Kartının Önemi
Ekran kartı, oyun ve iş bilgisayarlarının vazgeçilmez bileşeni olarak dikkat çekiyor. Bilgisayarda yapılan komutların ekrana yansıtılması konusunda üstün rol oynayan bu kart, görüntü kalitesini doğrudan etkiliyor. O nedenle hem iş hayatında hem de gündelik yaşamda çeşitli sebeplerden dolayı kullanılan bilgisayarlar için sıklıkla tercih ediliyor. Ancak günümüz teknolojisiyle çeşitli özelliklere ve tasarımlara sahip olan ekran kartları hakkında bilgi sahibi olmak da amaçlanıyor. Bu noktada kendinize bir rehber arıyorsanız, yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Ekran kartı ve bir diğer ismiyle grafik kartı, bilgisayarda yer alan görüntüyü işlemeyi ve monitöre aktarmayı sağlıyor. Ancak günümüz teknolojisiyle ekran kartlarının da işlevleri epey artıyor. Bu sayede ekran kartları hem işlemleri kolaylaştırıyor hem de kaliteli sonuçlar almaya yardımcı oluyor.
Ekran kartının gücüyle paralel olarak işlenen bazı veriler sayesinde işte yüksek performans alınıyor ve yüksek grafik içeren oyunlar oynanabiliyor. Monitörde görülen her neyse ekrana da kolayca yansıtılabiliyor ve sonrasında monitöre aktarılıyor. Yani ekran kartının işlevi hem iş hayatında hem de oyun bilgisayarlarında epey fazla oluyor.
Ekran Kartı Ne İşe Yarar?
Günümüzde birbirinden farklı markada, özellikte ve tasarımda ekran kartı bulunuyor. Bu ekran kartlarının bazıları çok yüksek fiyatlara satışa sunuluyor. Peki, ekran kartlarını birbirinden ayıran ne oluyor? Yalnızca görüntüyü işleyen bu kartın neden seçenekleri fazla oluyor?
Bahsedilen soruların temel nedeni, piyasadaki rekabetten ve daha çok kitleye ulaşılmak istenmesinden kaynaklanıyor. Ayrıca her insanın bilgisayarları kullanma amacı aynı olmuyor. Kimi iş bilgisayarına kimi oyun bilgisayarına kimi ise çok farklı amaçlar için kullandığı bilgisayarına ekran kartı tercih edebiliyor.
İş bilgisayarları için üretilen özel içerikli ekran kartları yer alırken, oyun oynamayı seven insanlar için çok farklı ve diğer kullanıcılar için daha değişik özelliklerde ekran kartları bulunuyor. Hatta bu içerikler de kendi aralarında birçok farklı markaya ve modele ayrılabiliyor. Öte yandan ekran kartı çeşitleri birbirinden farklı teknolojik özellikleri de içeriyor. Mesela, NVIDIA- Real Time Ray Traycing teknolojisi ile oyunlarda bulunan grafikler daha da kapsamlı olmaya başlamıştır. Bahsi geçen teknoloji, herhangi bir yerde bulunan ışığın doğal bir alanda nasıl bir yol izleyeceğini hesaplıyor ve ortamın nasıl ışıklandırılması gerektiği konusunda yardımcı oluyor. Bu sayede ise kişiler çok daha gerçekçi grafiklere sahip olan oyunlar oynayabiliyor.
Ekran Kartı Modelleri Nelerdir?
Ekran kartları her bilgisayarın ihtiyacını karşılayabilmek üzere farklı modellere ayrılıyor. O nedenle kalitelerine ve GB özelliklerine göre sıralanabiliyor. Peki, ekran kartı modelleri neler oluyor?
- RTX 2080 Ti
- RTX 2070 Super
- RTX 2070
- RTX 2060 Super
- GTX 1660 Ti
- GTX 1660 Super
- GTX 1650
- GTX 1080 Ti
- GTX 1070 Ti
- GTX 1060 (6GB)
- GTX 1050 (3GB)
- GT 1030
- RX 5700 XT
- RX 5600 XT
- Radeon VII
- RX Vega 64
- RX 590
- RX 580 (8GB)
- RX 560 (4GB)
- RX 560 (2GB)
Bilgisayar seçerken ekran kartı bölümünde paylaşımsız ya da paylaşımlı gibi bazı tabirler de bulunabiliyor. İlk olarak bu tabirler hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor.
Paylaşımlı Ekran Kartı
Paylaşımlı ekran kartı, anakarta tümleşik olarak bilinen bir ekran kartı oluyor. Ayrıca bu kart, CPU’nın içinde bulunuyor. Bellek ihtiyacını ise RAM bellek üzerinden karşılayabiliyor. O nedenle sistem belleğinin bir kısmını kendi gereksinimleri için ayırıyor. Bu özellikler neticesinde oyun bilgisayarları için yeterli olmadığı anlaşılıyor. Aynı şekilde ağır işlerle uğraşılıyorsa ve yeni nesil oyunlar tercih ediliyorsa, yüksek kapasiteli bir harici ekran karta veya RAM belleğe sahip olmak gerekiyor.
Paylaşımsız Ekran kartı
Paylaşımsız ekran kartı ise paylaşımlı ekran kartının tam tersi olarak biliniyor. Ekran kartının kendine özel belliği bulunuyorsa ve bu bellek üzerinden tüm ihtiyaçlar karşılanıyorsa, buna paylaşımsız ekran kartı deniliyor. Ağır bellek tüketimine gereksinim duyan insanlara paylaşımsız ekran kartının kullanılması öneriliyor. Bu sayede sistem belleğine ihtiyaç ekran kartından dolayı azalıyor ve daha hızlı ve pratik bir bilgisayara sahip olunuyor.
Ekran kartları fizik yapısına göre de paylaşımsız ya da paylaşımcı olarak ayrılabiliyor. Öte yandan bu kartlar, veri yolu standardına göre de sınıflanıyor. AGB, PCI-Express, VLB, PCI ve harici ISA olarak birbirinden değişiklik gösteriyor. Ancak bu kartların tek farkı kullanılan veri yolu oluyor.
Ekran Kartı Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
Ekran kartı seçerken nelere dikkat etmeliyim ve ekran kartı ne ile uyumlu olmalı sorusu, bir ekran kartına sahip olmak isteyen insanlar tarafından sıklıkla araştırılıyor. Bu noktada, ekran kartı seçerken göz önünde bulundurulacak birçok detay bulunuyor. Bu detaylar aşağıda yer alıyor:
Ekran kartı seçerken öncelikle işlemci hızına ve veri yolunun genişliğine dikkat etmek gerekiyor. Ayrıca monitörün çözünürlüğüne uygun bir kart seçmek de önem taşıyor. Ekran kartı almadan önce kullanım amacının belirlenmesi, en doğru kartı seçme konusunda etkili oluyor.
Temel düzeyde bilgisayar kullanılıyorsa ve grafik açısından yüksek bir istekte bulunulmuyorsa, giriş seviyesinde bulunan modeller öneriliyor. Bu noktada birçok marka tarafından geliştirilen ürünler, düşük bütçeye sahip olan insanlara bile hitap etmeyi başarıyor. Düşük fiyat seviyesindeki ürünlerle dahi iki boyutlu oyunlar oynamak mümkün oluyor. Ancak düşük fiyatlı ürünlerden yüksek 3D performansını beklememek gerekiyor.
Sıkı oyun tutkularının ve bilgisayarının monitörü, FULL HD ya da üstü bir çözünürlüğe sahip olanların, ekran kartı konusunda orta veya üst segmentteki modellere yönelmesi gerekiyor. Oyunlardaki grafik detayları ve çözünürlük kalitesi arttıkça, alınabilecek ekran kartının performansı, belleğin kapasitesi ve işlemcinin performansı, elde edilen oyun deneyimini epey etkiliyor. Keza bu tarz ekran kartlarına ayırılacak bütçe de diğerlerine kıyasla daha fazla oluyor.
Ekran kartı seçerken dikkat edilmesi gereken detaylar bunlarla da sınırlı kalmıyor. Profesyonel olarak render işlemleri ve 3D tasarımları ile uğraşan insanlar; özellikle video, fotoğraf gibi içerikler hazırlıyor ve prodiksiyon işlemlerinin pratik gerçekleşmesini istiyorsa, üstün kaliteli ekran kartlarına yönelmesi gerekiyor. Bahsedilen ekran kartlarının özellikleri epey fazla olduğu için fiyat açısından da üst seviyede kalabiliyorlar. Ancak bu modeller çalışmalara bir ivme kazandırıyor ve üzerine çalışılan işlerin daha kısa sürede bitmesine olanak sağlıyor.
Ekran Kartının Önemi Nedir?
Ekran kartı monitörde yüksek çözünürlükte bir kalite oluşturmanın yanı sıra verilerin hızlı bir şekilde işlenmesine ve bu esnada bilgisayarın performansından bir şey kaybetmemesine olanak sağlıyor. Gelişmiş bilgisayar oyunları, video ve fotoğraf düzenleme programları, grafik tasarım ve 3 boyutlu uygulamalar, ancak üstün kaliteye ve özelliğe sahip olan ekran kartları ile verimli bir şekilde çalışıyor. İşte bu tür uygulamalarda ekran kartının önemi epey artıyor. Özellikle yeni nesil oyunlarda seçilen ekran kartının oyun performansını büyük ölçüde etkilediğinden söz ediliyor.
Bilgisayardaki ekran kartı modelini bilmek ise, kartın gelişmiş özellikteki ürünlere uygun olup olmadığını anlamak için gerekli oluyor. Uygun özellikler içermeyen ekran kartı için bir üst model alma ya da yeni bir bilgisayar alma seçeneği tercih edilebiliyor.