Egzama tedavisinde kullanılan doğal yollar
Ciddi ve zorlayıcı bir cilt rahatsızlığı olan egzama tedavisinde kullanılan doğal yollar öyle çok zorlayıcı işlemler gerektirmiyor. Cilt yüzeyinde kuruluk, kızarıklık, kaşıntı ve pullanmaya yol açan kronik bir cilt hastalığı olan egzama çoğu kişinin yanlış bildiği üzere bulaşıcı bir hastalık da değil ancak genetik olarak yatkınlığı olan kişilerde oluşma riski daha fazla.
Günümüzde yaygınlaşmasında stres faktörünün büyük etkisi var. Çoğunlukla stresin tetiklediği egzama, zayıf bağışıklık sistemi veya karaciğer rahatsızlığı olanları daha sık yakalıyor. Hayatı olumsuz etkileyen bir rahatsızlık olan egzamanın neden kaynaklanabileceğini ve egzama tedavisinde kullanılan doğal yolları sizler için araştırdık.
Egzama belirtileri nelerdir?
Cildinizde sizi rahatsız eden alışılmadık bir görüntü oluşmaya başladıysa ve bunun egzama olabileceğinden şüpheleniyorsanız şu belirtilerin oluşup oluşmadığını izleyin:
- En belirgin egzama belirtisi olan cilt yüzeyinde kaşıntı ve tahriş varsa,
- Kaşıdıkça ciltte kanama ve yanma hissi oluşuyorsa,
- Cildiniz kuruyor ve pul pul oluyorsa,
- Cildiniz pürüzlü bir hal aldıysa ve derinizin rengi koyulaştıysa,
- Cildinizde iltihap oluşmaya başladıysa egzamaya yakalanmış olabilirsiniz.
Egzamanın nedenleri nelerdir?
Bir cilt rahatsızlığı olmasına karşın altta yatan pek çok sebebi olabilen egzamanın nihai bir nedeni olduğunu söylemek mümkün olmasa da bazı kişilerin bu hastalığa daha yatkın olduğu bilinmektedir.
- Kuru bir iklimde yaşamak
- Kuru ciltler ve hassas bir cilde sahip olmak
- Bağışıklık sistemi bozuklukları
- Kozmetik ürünleri, çamaşır deterjanları gibi kimyasal ürünlere karşı alerjiler ve gıda alerjisi
- Kronik stres
- Sert sıcaklık değişiklikleri
- Saman nezlesine veya astıma olan genetik yatkınlık veya ailede olması
- Çevre koşulları
- Beslenme yetersizliği
- Ergen obezitesi
- Kreşe giden küçük çocuklar
- Gebelik sırasında düşük yapmak ve D vitamininin yetersiz olması gibi faktörler egzama riskini artırabilir.
Egzama tedavisinde kullanılan doğal yollar nelerdir?
Egzamanız varsa muhtemelen pek çok tedavi yöntemini denemişsinizdir. Ancak inatçı ve sizi zorlayan bir egzama ile baş etmek için sürekli ilaç kullanmaktan bıktıysanız doğal yolları da deneyebilirsiniz. Elbette bu doğal yollar egzamanızı bütünüyle ortadan kaldırmayacak ama semptomlarını hafifleterek hayatınızı kolaylaştıracaktır.
Cildinizi sürekli nemlendirin
Hem egzamanız varsa hem de cildiniz kuru ise günde en az iki kez cildinizi ve egzamadan etkilenen alanları nemlendirmelisiniz. Birçok şeye iyi gelen doğal şifa kaynağı Hindistan cevizi yağı egzama hastaları için de mükemmel bir nemlendiricidir.
Hindistan cevizi yağı antibakteriyel, anti-fungal ve antimikrobiyal özelliklere sahip olduğundan, cildinizde rahatlama sağlar ve iyileşmenizi hızlandırır.
Soğuk, ıslak kompres yapın
Özellikle yazın hem sıcaktan hem de kuruluktan cildiniz çok fazla tahriş olduğunda soğuk ve ıslak bir kompres uygulaması yapmak kaşıntınızı hafifletecektir. Ancak dikkat edin, küçük çocuklarda egzama eğer sızdıran kabarcıklara dönüşmüşe, ıslak kompres enfeksiyon riskini artırabilir.
Meyan kökü özütü uygulayın
Meyan kökü özütü, kaşıntıyı azaltmak için kullanılan iyi bir doğal ilaçtır. Hindistan cevizi yağına ekleyerek kullanırsanız, etkisinin daha da arttığını göreceksiniz.
Tuz banyoları yapın
Deniz suyunun cilde iyi geldiği bir gerçek… Deniz suyundan tuz alıp banyo yapmak ciltteki iltihapları temizler, cildi nemlendirir ve korur. Egzamanız varsa, deriniz kuruyken ovmamaya ve yumuşak bir havlu ile hafifçe kurulamaya özen gösterin.
Kaşıntı kremi uygulayın
Egzamanın en rahatsız edici yanı yoğun kaşıntılardır. Bal, hindistan cevizi ve Shea yağı içeren kremler cildinizdeki kaşınma hissini azaltacaktır. Üstelik bu kremleri evinizde kendiniz de yapabilirsiniz.
Omega-3 yağ asitleri içeren gıdalar tüketin
Düzenli beslenme bütün hastalıkların önlenmesinde olduğu gibi egzamayla baş etmede de ön koşullardan biri. Bağışıklığımızı güçlendirmek için tüketmemiz gereken Omega-3 bakımından zengin gıdalar egzama önleyici bir etkiye de sahip. Yapılan araştırmalar neticesinde, 9 aylıktan itibaren küçük çocukların beslenme programına haftada en az bir kez balık eklenmesinin, çocuklarda egzama gelişmesi riskini önemli ölçüde azalttığı belirtiliyor.
Aynı şekilde probiyotik içerikli gıdaları tüketmek de özellikle bebeklerde hastalığı önlemeye yardımcı oluyor. Gebelikleri sırasında ve emzirirken probiyotik alan anneler, egzamanın çocuklarında gelişmesini önleyebiliyor.
Zerdeçal
Faydaları saymakla bitmeyen zerdeçalın içinde yer alan kürkimin, iltihap ve bakteri önleyici özelliğe sahip olduğu için egzama tedavisinde de oldukça işe yarayan bir baharat. Yarım yemek kaşığı Wefood organik zerdeçal tozuna çok az süt ekleyerek macun kıvamına gelene kadar karıştırın. Her gün taze olarak yapacağınız bu macunu kaşıntı ve kızarıklık olan bölgelere günde 2 kez sürebilirsiniz.
Salatalık mucizesi
Yoğun su oranı nedeniyle salatalık cilde en iyi gelen besinlerden biri. Şimdilerde yerini aloe vera bitkisi alsa da eskiden cilt bakım kremlerinin çoğunun salatalık özleri içerdiğini hatırlarsınız.
İltihabı azaltma etkisi de olan salatalığı dilimlere bölüp buz dolu bir kap içinde bir süre bekletin. İyice soğuyan salatalık dilimlerini egzama olan bölgeye uygulayın.
Yulaf tozu
Küvetiniz varsa içini ılık suyla doldurun ve içerisine iki bardak, iltihap ve tahriş önleyici etkiye sahip olan yulaf tozu dökün. Bu suyun içinde 15-20 dakika durduktan sonra cildinizi durulamayın ve yumuşak bir havluyla hafifçe kurulanın.
Beyaz dut
İki bardak temiz suyun içerisinde 1 avuç dut kurusunu 5 dakika boyunca kaynatın. Egzama olan ellerinizi ve ayaklarınızı bu suyun içerisinde 10 dakika bekletir ve bu işlemi birkaç gün boyunca tekrarlarsanız cildiniz rahatlayacaktır. Doğal bir antibiyotik olan Biogurme Beyaz Dut Kurusunu yiyerek tüketmek de egzama belirtilerinizi azaltacaktır.
Papatya
Papatyanın rahatlatıcı etkisi malum. Egzamanın neden olduğu kaşıntı, kızarıklık ve şişme gibi rahatsızlıkları azaltmak için bir yemek kaşığı kadar papatyayı bir bardak suyla kaynatın ve çay gibi demleyin. 15 dakika demlendikten sonra suyu süzün ve temiz bir pamuk yardımıyla egzama olan bölgelere hafifçe uygulayın.
Okurlarımız biliyorlardır anca hatırlatmakta fayda var: Ciddi bir cilt sorunu olan egzama için herhangi bir tedavi denemeden önce muhakkak doktora danışmayı ve tıbbi yardım almanız gerektiğini unutmayın.
Egzama dahil bir çok şeye iyi gelen probiyotiklerin cildimiz için faydalarına dair daha fazla bilgi edinmek isterseniz “Pürüzsüz bir cilt için probiyotik bakımı” konulu yazımızı okuyabilirsiniz.