ÜST
ebru sanatı

Ebru Sanatı: Başlamak İsteyenlere İpuçları

Geleneksel Türk El Sanatları içinde suya resim yapma sanatı olarak da bilinen ebru sanatı, geçmişi 13. yüzyıla dayanan bir sanat. Ebru sanatı nedir? dendiğinde; kitreyle yoğunlaştırılmış suyun üzerinde özel hazırlanmış boyalarla meydana getirilen desenlerin kağıda geçirilmesi yöntemi ile yapılan bir süsleme sanatı olduğunu söyleyebiliriz.

2014 UNESCO Dünya Kültürel Miras Listesi’nde de yer alan ebru sanatı, yapanlara zevk verdiği kadar izleyenleri de kendine hayran bırakıyor. Eğer siz de izlerken keyif aldığınız ebru sanatını, sadece izleyen olarak kalmaktan çıkıp uygulayan kişi konumuna geçmek istiyorsanız, bu yazımızı okuyarak ebru sanatının özellikleri ve ebru yapımı hakkında bilgi sahibi olabilir, evde ebru yapımı konusunda ilk adımları atabilirsiniz.

İhtiyacınız olan malzemeleri edinin

ebru sanatı

 

Ebru sanatı için gerekli malzemeler özeldir. Ebru sanatı malzemeleri;

  • Suyu koyup çalışmayı yapacağınız tekne
  • Suya katacağınız kitre
  • Arzu ettiğiniz renklerde ebru boyaları
  • Ebru fırçaları
  • Boyanın dağılmasını önleyen sığır ödü
  • Emici yapıdaki mat kağıt

Ebru Tekneleri kategorimizden çeşitli boyutlardaki teknelere göz atarak dilediğiniz boyuttaki tekneyi sepetinize ekleyebilirsiniz.

Kitre olarak Koza Sanat Hazır Ebru Sıvısı – 1 lt Sıvı Kitre’yi kullanabilirsiniz.

Boya seçiminizi ise Pebeo Marbling 07 Sienna Ebru Boyası’ndan yana yapabilirsiniz.

Ayan Ebru Battal Ebru Fırçası ile desenlerinizi verebilir, Ebru Kağıtları kategorimizden dilediğiniz boyuttaki kağıdı edinebilirsiniz.

Tüm bu malzemeleri bu şekilde tek tek alabileceğiniz gibi, Südor Ebru Başlangıç Seti içinde topluca da alabilirsiniz.

Suya kitre katın

Teknenin içine suyu koyun ve uygun kıvama gelmesi için kitre katın. 2 lt suya 2 çorba kaşığı kadar kitre koymanız yeterlidir. Hem kalite açısından hem de boyanın kağıda geçişinin kolaylaşması bakımından, su ile kitrenin iyi karışması önemlidir. Mümkünse karışımı 3 gün bekletmenizde ve arada sırada karıştırmanızda fayda olacaktır. Bu işlem tamamlandıktan sonra tortu kalmaması için sıvıyı süzmeniz gerekir.

Kullanacağınız boyaları hazırlayın

Ebru sanatında kullanılan boyalar toprak boyalardır ve bu boyaların önce ezilmeleri sonra da katılan su ile macun haline getirilmeleri gerekir. Boyaların çökmemeleri için sığır ödü de eklenmeli ve yaklaşık 2 ay beklenmelidir. Boyalarınızı bu şekilde kendiniz hazırlayabilir ya da beklememek adına hazır ebru boyalarını kullanabilirsiniz.

İstediğiniz deseni yapıp kağıdı yerleştirin ve kağıdı dikkatlice çekin

Teknenin içinde hazırladığınız kitreli suya fırça veya metal çubuk yardımıyla boyayı damlattıktan sonra yapmak istediğiniz belirli bir desen varsa deseni çubuk ve tarak kullanarak oluşturun. Ancak ne kadar dikkatli olursanız olun, sıvı bir zeminde çalıştığınız için birtakım farklı desenler meydana gelebilir.

Yazı yazmak istiyorsanız, ebru renklerinin açık renkler olmalarına özen göstermenizi tavsiye ederiz. Bir başka yöntem de, boyayı uygulayacağınız kağıda arap zamkı ile yazıyı yazıp ebru işlemini daha sonra yapmaktır. İstediğiniz deseni oluşturduktan sonra teknenin yüzeyine kağıdı düzgün bir şekilde yerleştirin ve boyanın kağıdın üzerine geçmesini sağlayın.

Tüm işlemler tamamlandığında kağıdı tekneden dikkatli bir şekilde çekebilirsiniz.