ÜST

Ebegümeci çayı faydaları nelerdir? Ebegümeci bitkisi neye iyi gelir?

Ebegümeci bir zaman unutup sonra yeniden hatırladığımız bitkilerden biri. Ülkemiz adeta bitki cenneti. O kadar zengin bir doğal bitki örtüsüne sahibiz ki, birçok hastalığımıza şifa olacak çeşit çeşit bitkiyi her yerde rahatlıkla bulabiliyoruz. Bir dönem bu bitkilerin adlarını ve şifalarını unutmuş olabiliriz ama sağlıklı beslenme biçiminin tekrar gündeme gelmesiyle yavaş yavaş da olsa tekrar hatırlamaya başladık. Türkiye’nin birçok yerinde kendiliğinden yetişen bir bitki olan ve ayrıca Hepsiburada’da bulabileceğiniz ebegümecinin kullanım alanı da olukça yaygın. Yapraklarından lezzetli yemekler pişiriliyor, çiçeklerinden elde edilen bitki çayları yapılıyor. Lapasını yapıp yara merhemi olarak kullanmak bile mümkün…

Ebegümeci bitkisinin yapraklarında ve köklerinde sağlığa faydalı olan birçok etken madde bulunuyor. Bizler mor çiçekli bir bitki olarak yol kenarlarında sıklıkla kendiliğinden yetişen ebegümecini en çok çay olarak tüketiyoruz.

Peki, “ebegümeci çayları kategorisini” ziyaret ederek faydaları neler, neye iyi geliyor öğrenmek ister misiniz? Gelin bu faydaları birlikte tekrar hatırlayalım.

Ebegümecinin faydaları nelerdir?

ebegümeci

Sindirim ve solunum sistemini koruyucu etkileri olan ebegümeci protein ve A, B, C, E vitaminleri bakımından oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Kalsiyum, çinko, magnezyum, potasyum gibi mineraller de içeren bu mucizevi bitkinin resmini diş bakım ürünlerinde görürseniz hiç şaşırmayın çünkü içeriğindeki malvin adı verilen madde sayesinde, diş ve diş etleri için de koruyucu etkilere sahip olduğu da biliniyor.

Solunum sistemi ile ilgili rahatsızlıklarda da etkili olan ebegümeci çayı, özellikle balgamlı öksürük, bronşit gibi kış hastalıklarının tedavisinde takviye olarak kullanabilirsiniz. Ayrıca ateş düşürücü ve rahatlatıcı etkileri de vardır.

Vücuttaki ağrıları gidermeye yardımcı olur. Taze ebegümeci yapraklarıyla hazırlayacağınız lapa ile cildinizdeki yara, yanık ve çıbanları iyileştirebilirsiniz.

Ses kısıklığı şikâyetiniz varsa günde bir fincan ebegümeci çayı size iyi gelecektir.

Sindirim sistemini düzenleyici etkisi sayesinde kabızlığa karşı etkili ve doğal bir kür olarak kullanabilirsiniz.

ebegümeci

Çeşitli yaralanmalara bağlı oluşan vücut şişkinliklerinde ebegümeci banyosu faydalı olmaktadır.

Özellikle çok fazla ekran başında olanların veya çok kitap okuyanların sık yaşadığı bir şikâyet olan göz kuruluğu problemine karşı ebegümeci çayı ile gözlere pansuman yapmak çok etkilidir.

Cildi yenileme özelliğini de ebegümeci çayının faydaları arasında saymamız hiç yanlış olmaz. İçerisindeki E vitamini sayesinde yaşlanmayı geciktirici ve ciltteki kırışıklıkları ve kurulukları giderici etkisi bulunur. Dilerseniz E Vitamini kategorimizden size uygun olan birini seçebilirsiniz. Kepek, egzama ve kaşıntı gibi şikâyetlerin giderilmesinde de oldukça etkilidir.

Soğuk algınlığına iyi gelen ebegümeci çayı nasıl hazırlanır?

ebegümeci

Bir tatlı kaşığı ebegümeci yaprağı, bir çubuk tarçın, bir iki dilim yahut bir kaşık toz zencefil, birkaç yaprak adaçayı ve bir dilim limonu bir bitki çayı demlikleri kategorisinden istediğiniz bir demliği seçip içine 2-3 su bardağı kaynamış suyla birlikte koyun 8-10 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Süzüldükten sonra sıcak olarak tüketilmesi gerektiği için sıcak bir zemin üzerinde veya çok kısık ateşte bekletebilirsiniz. Göğsünüz yumuşatır, öksürüğü keser, kısaca soğuk algınlığının belirtilerini azaltmada yardımcıdır.

ebegümeci

Ebegümeci bitkisi, C vitamini bakımından da oldukça zengindir. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için portakal gibi C vitamini açısından zengin bir meyve ile karıştırdığınızda hem etkisi artar hem de farklı bir aroma kazanır. Bir tatlı kaşığı kurutulmuş ebegümeci yaprağını bir su bardağı suya ilave edin, içerisine üç dilim portakal atıp 10 dakika boyunca demledikten sonra ne demek istediğimizi anlayacaksınız.

Bademcik enfeksiyonu için ebegümeci gargarası

Ebegümecinin, özellikle kronikleşmiş boğaz ve bademcik iltihapları için çok faydalı olduğu bir gerçek. Kronik bademcik enfeksiyonu olanlar sıklıkla ebegümeci çayıyla gargara yaparlarsa enfeksiyon riskleri azalabilir.

Kaynamakta olan iki bardak suya üç yemek kaşığı adaçayı ve üç adet ebegümeci yaprağı ekleyip kısık ateşte 10 dakika daha kaynatın. 10 dakika sonra altını kapatın demlenmeye bırakın. Soğuduğunda 48 saat boyunca etkisini kaybetmeyen harika bir ağız gargarasına sahip olacaksınız.

Ebegümecinin olası yan etkileri nelerdir?

Ebegümecinin insan vücuduna doğrudan zararı bilinen bir etkisi yoktur. Ancak diğer bitkisel çaylar gibi başka bitkisel veya kimyasal ilaçlarla birlikte kullanımı konusunda dikkatli olmakta oldukça fayda var. Eğer düzenli olarak bir ilaç kullanıyorsanız ebegümeci çayını tüketmeden önce doktorunuza danışmalısınız.

Bitkilerin dünyasına meraklıysanız ve şifalarıyla ilgili daha fazla edinmek isterseniz Şifalı Bilgiler Ansiklopedisi isimli kitabı satın alabilirsiniz.

Bitki çaylarını sevmeyen minikleri sağlıklı tutmak için “Çocuğunuzun bağışıklığını nasıl güçlendirirsiniz?” konulu yazımıza göz atabilirsiniz.