ÜST

Dünyanızı Kurtaracak 10 Süper Kahraman Filmi

“Süper kahramanlar neden vardır?” sorusu, cevapları Antik Yunan’a kadar uzanan, insan psikolojisinin karanlık dehlizlerine yapılacak derin ve çetrefilli bir yolculuğun kapılarını açıyor. Olmadığımıza veya olamadığımıza öykünme ihtiyacımızın dışa vurumu olan süper güçlere sahip bu üstün canlılar, toplumsal normların idealize edildiği süper rafine karakterleri ile âdeta kusursuz birer antik heykel gibi karşımızda duruyor. Bruce Banner’in içinde yaşayan kontrolsüz vahşi Hulk’a rağmen erdemlerini savunmaya devam etmesi, Batman’in Bruce Wayne’in tüm kişisel servetini tropik adalarda egzotik tatillerde harcamak yerine Gotham’ın huzur ve refahı için teknoloji geliştirmeye harcaması, Superman’in tek bir bakışı ile ikiye bölebileceği suçluları her seferinde tutuklayarak adalete teslim etmesi gibi çelişkiler, içimizde var olan ve sürekli mücadele eden benlik çatışmalarımızın beyaz perdeye yansımaları olarak karşımıza çıkıyor.

Güzel Türkçemiz’de kullandığımız “Ahlak” kelimesinin, Arapça “huy, karakter, tabiat” anlamına gelen “Hulk” kelimesinin çoğulu olduğunu biliyor muydunuz? Mütevazi karakteri ile çalışmalarına sessiz sedasız devam eden, iyi ahlak sahibi bir bilim insanı olan Dr. Bruce Banner’ın içinde yaşayan kaba-saba, kontrol edilemeyen, düzen karşıtı, anarşi kaynağı kötü huylu karakterin ismine ne kadar benziyor değil mi? Modern insanın toplumsal normlara, ahlak ve etik kodlara uyması üzerine kurgulanan ve yaratılan eğitim sistemimize rağmen, mağaralarda yaşadığımız dönemlerden kalma genetik kodlarımızın derinlerde bir yerlerde bizi hala ilkel ve barbar mesajlar göndererek zorladığını vurgulayan eşsiz bir etimolojik metafor örneği. Şimdi aydınlanmanın verdiği huzur ile arkanıza yaslanıp, kahvenizden büyük bir yudum alarak okumaya devam edebilirsiniz.

Süper Kahramanlar Ne Kadar Süper?
Tüm dünyadan izleyicilerin beğenisini kazanmış, uzun yıllardır milyonlarca hayranı olan klasik süper kahramanlarımız olduğu gibi, âdeta bir süper kahraman üretim fabrikası gibi çalışan Hollywood stüdyoları sayesinde hayatımıza her gün yenileri eklenen güncel kahramanlarımız da mevcut. Milyonlarca insan yanılıyor olamayacağına göre, en gözde süper kahraman filmlerini daha yakından inceleyelim.

Kara Şövalye – The Dark Knight (2008)

Kaynak: imdb.com

Muhteşem işlere imza atan dahi kardeşler Jonathan ve Christopher Nolan, 1 milyar dolar’dan fazla gişe hasılatı sağlayan filmleri ile sadece zengin olmakla kalmayıp, kendilerinden sonra gelecek tüm süper kahraman filmelerinin kaderini de değiştirecek ikonik bir yapıma imza attı. İyiliğin her zaman galip geldiği mitolojik kahramanlık öykülerinin artık satmadığı; siyah ve beyaz arasında belirsiz, gri bir alanda dolaşan muallak bir gölgenin her zaman içimizi kemirdiği fikrinden yola çıkan film, 2008 yılında kaybettiğimiz Heath Ledger’in can verdiği Joker karakteri ile hafızalara kazındı. Oyuncuya, bu dünyadan göçmesinin ardından Oscar da kazandıran bu muhteşem performans, serinin hiçbir filminde geçilemedi ve tüm izleyiciler tarafından hak ettiği takdiri kazandı.

Demir Adam – Iron Man (2008)

Kaynak: wegotthiscovered.com

Robert Downey Junior’ı Demir Adam olarak izlediğimiz film, Jon Favreau tarafından yönetildi. Dahi ve çok zengin bir çapkın olan Tony Stark karakteri üzerine kurgulanan film, açılış haftasında yaptığı 98 milyon dolar hasılat ile serinin geleceğini de garantilemiş oldu. Masum insanları öldüren silahları satarak kazandığı paralar ile ürettiği silahları masum insanları korumak için kullandığı ironik bir kısır döngü içinde devam eden film, Robert için sadece bir oyunculuk kariyerinin ötesine geçerek, yeni bir çalışma alanı da sağladı. Sayıları hızla artan Marvel Evreni karakterlerine koçluk, mentorluk ve “dadılık” (!) yapan oyuncu, süper kahramanlıktan süper kahraman eğiticiliğine geçiş yaptı.

Superman (1978)


Gelmiş geçmiş en sevilen kahraman olan mavi taytlı süper dostumuz, 1978’de yayınlanan serinin ilk filmi ile uçuşa geçti. Sadece 508 salonda gösterime girmesine rağmen ilk haftasında 8 milyon dolara yakın hasılat yapması üzerine ikinci hafta 817 salonda gösterilmeye başlandı. Yukarıda değindiğimiz Batman gibi, tarzı belirsiz ve taraf değiştirebilen, kafası karışık, depresif süper kahramanlar ekolü ortaya çıkana kadar, yaklaşık 25 sene boyunca gökyüzünde dolaşan kırmızı pelerinli Kriptonlu, insanlığa dürüstlük, adalet, ahlak ve romantizm konularında önder oldu. Efsane oyuncu Cristopher Reeve’in can verdiği iflah olmaz bir romantik ve asla yoldan çıkmayan mütevazı Amerikan vatandaşı olan Clark Kent, çok uzun yıllar Amerikan ailelerinin ideal damat adayı olarak kız babalarının rüyalarını süsledi.

Spiderman – Örümcek Adam (2002)

Kaynak: Variety

Yayınlandığı tarih olan 3 Mayıs 2002’den günümüze kadar 820 milyon doların üzerinde hasılat yapan film, Batman’in son noktayı koyacağı “değişik” süper kahraman tiplemesine giden yolda ilk adımı atıyordu. Sam Raimi yönetmenliğinde filme alınan çizgi roman, 139 milyon dolarlık yapım bütçesine sahipti. Filmle ilgili enteresan bir bilgi ise, 9/11 saldırılarında yıkılan ikiz kulelerin arasına gerilen örümcek ağı sahnesi, saldırıdan sonra dijital olarak temizlendi ve Dünya Ticaret Merkezi görüntüsü filmden silindi. Filmin senaryo ve dijital efektlerde gösterdiği başarı, sadece gişe hasılatına yansımadı. 2004’te çekilen serinin devam filminde yönetmen koltuğunda yeniden Sam raimi’nin oturmasını da sağladı.

Wonder Woman (2017)

Kaynak: Vox

İlk haftasında gösterime girdiği 4165 salonda 103 milyon doların üzerinde hasılat yapan film, Hollywood’un kadın kahraman eksiğini giderme konusuna oldukça büyük bir katkı sağladı. Hatta erkeksiz bir ada olan Wonder Woman’ın memleketi Themyscira’da geçen ilk sahneler, kadınların güçlü, organize, otoriter ve bağımsız karakterlerine de vurgu yaparak derin feminist mesajlar içerirken, yapımcılar fark etmiş olacak ki, gelen saldırılarla baş edemeyerek yeniden zayıf ve yardıma muhtaç rollerine dönerek, süper güçlü üstün cins olan erkeklerin (!) yardımına ihtiyaç duymaları uzun sürmedi. Gal Gadot’nun oyunculuk yetenekleri ve soyunduğu role uygun olan atletik fiziği bir araya gelince, yönetmen Patty Jenkins’in işi oldukça kolaylaşmış oldu. Kendi hayran kitlesini hızla oluşturan ve gişede büyük başarı sergileyen serinin devam filmi, 2019 Ekim ayında vizyona girecek ve yine Gal Gadot, Patty Jenkins birlikteliğinde filme alınacak.

Hellboy (2004)

Kaynak: Filmsis

Kâğıt üzerinde daha iyi bir tercih olacakmış gibi görünse de yapımcıların Vin Diesel tercihi yerine yönetmen Guillermo del Toro’nun orijinal Hellboy olacak oyuncu için Ron Perlman ısrarı, haklı çıkmış görünüyor. Gösterime girdiği günden beri 100 milyon dolara yakın gişe hasılatı yapması ve serinin devam filmi olan “Hellboy 2: The Golden Army”nin de çekilmesi bunu ispatlar nitelikte. Üçüncü film olacak “Hellboy: Rise Of The Blood Queen”de ise hayranları, maalesef Perlman’ı izleyemeyecek. Yeni Hellboy olacak David Harbour’un sergileyeceği performans ise şimdiden büyük merak konusu.

Hulk (2003)

Kaynak: Movie Boozer

“Hulk ezer!” Evet, Hulk gerçekten de ezip geçti. Yayın tarihinden günümüze 245 milyon dolardan fazla hasılat yapan Hulk, çarpıcı rengini kazandığı yeşil dolarlardan değil; geçirdiği bir labaratuvar kazasından alıyor. Dâhi bir bilim adamı olan Bruce Banner’ın kazara genetik mutasyona uğraması sonucu ortaya çıkan yeşil dev, yönetmen Ang Lee sayesinde çizgi roman kitaplarından beyaz perdeye transfer oluyor. Gümüzde Marvel Evreni, Hulk’u canlandırmak için Mark Ruffalo’yu tercih etse de serinin ilk filminde ilk yeşil dev olarak Eric Bana’yı izliyoruz.

Black Panther (2018)

Kaynak: Pop Sugar

Ryan Coogler tarafından yönetilen filmde, Chadwick Boseman’ı Kral T’Challa rolünde izliyoruz. Teknolojik olarak dünyanın çok ilerisinde olmasına rağmen barış ve huzur içinde yaşayabilmek için geleneksel yaşam tarzlarını koruyarak kendilerini gizleyen Wakanda halkının, eski bir düşmanları ortaya çıktığında gösterdiği dönüşümü anlatan film, açılış haftasında 200 milyon dolardan fazla hasılat elde etti.

Deadpool (2016)

Kaynak: Moma

Deadpool karakterine can veren Ryan Reynolds’ın kariyerinin zirvesinde yakaladığı bu rol, 783 milyon doların üzerinde bir gişe geliri ile taçlandı. Anti-kahraman tanımının vücüt bulmuş hâli olan Deadpool, gerek senaryosu gerekse etkileyici aksiyon sahneleri ile yönetmen Tim Miller’ın tüm yeteneklerini sergilediği bir yapım olarak karşımıza çıkıyor.

Kaptan Amerika – İlk Yenilmez (2011)

Kaynak: imdb.com

Modern zamanın Superman’i olarak tanımlayabileceğimiz Kaptan Amerika, küresel terör gibi güncel sorunlara cevap veremeyen; ahlak ve erdemlerine sıkı sıkıya bağlı demode süper kahramanlar yerine Amerikan toplumunun ihtiyaç duyduğu milliyetçi, asker kökenli, muhafazakâr bir süper subay/kahraman olarak doğdu. Açılış haftasında 65 milyon dolar hasılat yaparak yapımcılarını haklı çıkaran filmde yönetmen Joe Johnston ve baş rol oyuncusu Chris Evans’a Tommy Lee Jones ve Stanley Tucci gibi önemli isimler eşlik ediyor.