ÜST

Dünyanın En Sıcak Ülkeleri & Sıcaklık Rekorlarıyla Dikkat Çeken Yerler

Dünya üzerindeki çeşitli ülkeler hem iklimleri hem de yüksek sıcaklık ortalamaları açısından farklılık gösteriyor. Dünyanın en sıcak ülkesi olarak bilinen yerler arasında bazı dikkat çekici adaylar bulunuyor. Bu ülkelerde, sıcaklık rekorları kırılmış ve yaz aylarında hayli yüksek sıcaklıklara ulaşılmış. Özellikle Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgeleri, bu konuda öne çıkan bölgeler arasında yer alıyor. Örneğin, Libya’nın El Azizia şehri, 1922 yılında kaydedilen 58.7°C’lik sıcaklık rekoruyla dünyanın en yüksek ölçülen sıcaklığına sahip bir yer olarak biliniyor. 

Kuveyt, Suudi Arabistan ve Irak gibi Orta Doğu ülkeleri de yaz aylarında sıcaklık rekorlarıyla ön plana çıkıyorlar. Sıcaklık rekorlarıyla dikkat çeken bu ülkeler, ekstrem iklim koşullarının yaşandığı bölgeler olarak tanınıyor. Bu durumu deneyimlemek isteyen yerli ve yabancı turistlerin ise ilgisini çekiyorlar. O nedenle sürekli araştırmalara, “dünyanın en sıcak ülkesi neresi” sorusu takılıyor. Biz de rehberimizde dünyanın sıcak ülkelerini konu alıyoruz. O halde gelin, sıcaklık rekoru kıran bölgelere bakalım!

Sıcaklık Rekorları Kıran Yerler

Dünya üzerinde sayısız yer, sıcaklık rekorları ile dikkat çekiyor. İklimin değişkenlik gösterdiği bölgelerde çöl alanlarda, büyük sıcaklıkların kaydedildiği yerler bulunuyor. Bu noktalar, alışılmışın dışında bir sıcaklığa sahip olduğu için büyük dikkat çekiyor. O nedenle insanlar bu bölgelerdeki sıcaklığı deneyimlemek üzere “sıcaklık rekorları kıran yerler” araştırması yapıyor. Bunlar şöyle: 

El Azizia, Libya

Sıcaklık rekoru kıran yerlerin başında hiç şüphesiz olarak El Azizia yer alıyor. Libya’da bulunan El Azizia her sene yüksek sıcaklıklarıyla beraber rekor kırıyor. 13 Eylül 1922 tarihinde, El Azizia, Libya’da dünyanın en yüksek ölçülen sıcaklığı kaydedilmiş. Termometreler burada adeta 58.0 °C’yi göstermiş. Bu sıcaklık rekoru uzun süre boyunca dünyanın en yüksek ölçülen sıcaklığı olarak kabul edilmiş. Daha sonra yapılan bir araştırma sonucunda bu ölçümün hatalı olduğu tespit edilmiş ve rekor resmi olarak geçersiz sayılmış. 

Death Valley, ABD

Death Valley, Kaliforniya, ABD’de bulunan bir çöl alanı olarak biliniyor. Bununla beraber de dünyanın en sıcak yeri olarak biliniyor. Bu bölgede de 10 Temmuz 1913 tarihinde, 56.7 °C’lik bir sıcaklık ölçülmüş. Death Valley, 1913 yılında 56.7 °C’lik (134 °F) rekor sıcaklık değeriyle dünyanın en yüksek sıcaklığına ulaşmış. Death Valley, düşük yağış miktarı, yüksek rakım farkı ve çöl iklimiyle ünlü olduğundan burada sıcaklık son derece yüksek oluyor.

Lut Çölü, İran

Lut Çölü, İran’ın doğusunda yer alan bir çöl olarak dünyanın sıcaklık rekorları kıran bölgeleri arasında bulunuyor. UNESCO Dünya Mirası alanı olma özelliği de taşıyor. Bu çöl, 2005 yılında 70.7 °C’lik (159.3 °F) rekor sıcaklık değeriyle dünyanın en yüksek yüzey sıcaklığına sahip olduğu belirtilmiş. O nedenle bireylere en yüksek sıcaklığı deneyimlemek üzere Lut Çölü’ne gitmeleri tavsiye ediliyor. 

Tirat Zvi, İsrail

Tirat Zvi, İsrail’in Kuzey Bölgesi’nde yer alan bir köy olma özelliği taşıyor. Burası da dünyanın en sıcak ülkeleri listesinde başları çekiyor. 1942 yılında burada 54 °C’lik (129 °F) rekor sıcaklık değeri kaydedilmiş. Bu sıcaklık, Orta Doğu’da kaydedilen en yüksek sıcaklık olarak biliniyor.

Wadi Halfa, Sudan

Wadi Halfa, Sudan’ın kuzeydoğusunda, Nil Nehri’nin kıyısında bulunan bir şehir olma özelliği gösteriyor. 1967 yılında burada 53 °C’lik (127.4 °F) sıcaklık ölçülmüş. Bu durum ise Sudan’ın en yüksek kaydedilen sıcaklığını oluşturuyor. Yüksek sıcaklığı ile dikkat çektiği için de sayısız insan tarafından ziyarete konu oluyor. 

Kebili, Tunus

Dünyada sıcaklık rekorları kıran bir noktada Tunus’un Kebili kenti oluyor. Kebili, Tunus’un güneyinde, Sahra Çölü’nde yer alan bir metropol olma özelliği taşıyor. 1931 yılında 55 °C’lik (131 °F) sıcaklıkla Tunus’un en yüksek sıcaklık rekoru kırılmış.

Dünyanın En Yüksek Sıcaklıkları Nerede Görülür?

Dünyanın en yüksek kaydedilen sıcaklıkları çoğunlukla çöllerde veya kurak bölgelerde görülüyor. Şu ana kadar bilinen en yüksek sıcaklık rekoru 1913 yılında Libya’da bulunan El Azizia’da ölçülmüş. Bu ölçümde sıcaklık 58.0 °C (136.4 °F) olarak kaydedilmiş.Bu ölçüm yöntemleri ve koşulları üzerinde bazı tartışmalar da bulunuyor. Uluslararası Meteoroloji Organizasyonu (WMO) tarafından yapılan bir değerlendirme sonucunda 2012 yılında bu ölçümün hatalı olduğuna karar verilmiş. Öte yandan, Death Valley, Kaliforniya, ABD de sık sık yüksek sıcaklıklara sahip olduğu biliniyor. Burası, dünyanın en sıcak noktalarından biri olarak kabul ediliyor. 

Death Valley’de 1913 yılında 56.7 °C (134 °F) olarak kaydedilen sıcaklık rekoru bulunuyor. Tirat Zvi, İsrail’in Kuzey Bölgesi’nde yer alan bir köy olma özelliği taşıyor. Burası da dünyanın en sıcak ülkeleri listesinde başları çekiyor. 1942 yılında burada 54 °C’lik (129 °F) rekor sıcaklık değeri kaydedilmiş. Bu sıcaklık, Orta Doğu’da kaydedilen en yüksek sıcaklık olarak biliniyor. Yüksek sıcaklıklar, çöl bölgelerinde ve düşük deniz seviyesi olan yerlerde görülüyor. İklim değişiklikleri gibi faktörlerle birlikte bu rekorlar zaman içinde değişiyor. Yani daha farklı bölgelerde yüksek sıcaklıklar gözlemleniyor.

En Sıcak Bölgelerde Yaşam Nasıl?

Dünyanın en yüksek sıcaklığa sahip bölgeleri arasında İran’ın Lut çölü, İsrail’in Tirat Zvi gibi noktaları yer alıyor. Doğal olarak bu gibi bölgelerde yaşam koşulları oldukça zorlu geçiyor. Bu bölgeler çöller veya sıcak iklim bölgeleri olarak biliniyor. Sıcaklıklar bazen 50°C’ye kadar çıkarak güneş ışığına maruziyet uzun sürüyor. Bu nedenle, bu bölgelerde yaşamak için bazı özel adaptasyonlara ve önlemlere ihtiyaç var. Bazı çöl bölgelerinde, yaşam organizmaları su kaynaklarına bağımlı oluyor. Bazı bitki türleri, derin köklere sahip olup suyu derinliklerden çekiyor. Öte yandan da bazı hayvanlar da geceleyin faaliyet göstererek gündüz sıcaklıklarından kaçınıyor. Bu bölgelerde yaşayan insanlar da benzer stratejiler kullanıyor. 

Su kaynaklarının etkili kullanımı ve toplumun su tasarrufu konusunda bilinçli olması büyük önem taşıyor. Bazı çöl bölgelerinde, yaşamı sürdürebilmek için gölgelikler, su kaynakları ve yer altı sığınakları gibi korunma yöntemleri kullanılıyor. Mesela, bazı çöllerde bedeviler gibi toplumlar, çadırların içinde daha serin bir ortam sağlayan geleneksel yapılar kullanıyor. Teknoloji de bu bölgelerde yaşamı kolaylaştıran etkenlerden biri olarak dikkat çekiyor. Mesela, klima sistemleri, güneş enerjisiyle çalışan soğutma sistemleri ve modern iletişim araçları, bu bölgelerde yaşamı daha konforlu hale getiriyor.

Dünyanın en yüksek sıcaklığa sahip bölgelerinde yaşam riskli oluyor. Çünkü kızdırıcı derecede olan sıcaklık çeşitli sağlık sorunlarına yol açıyor. Sıcak çöl ortamlarında dehidrasyon, güneş çarpması ve cilt yanıkları gibi sorunlar ortaya çıkıyor. Bu sebeple bu bölgelerde yaşayan insanlar ve diğer organizmalar zorluk yaşıyor. Sıcaklığa uyum sağlama yetenekleri ve uygun koruyucu önlemlerle bu zorlu koşullara uyum sağlıyor. Dünyanın en yüksek sıcaklığa sahip bölgelerinde yaşamak zorlu geçse de türlü yöntemler ile bir şekilde yaşanıyor. Yani insanlar ve diğer organizmalar, uyum sağlama stratejileri ve teknoloji kullanarak bu koşullara uyum sağlıyor. Yine de, bu tür bölgelerde yaşamak isteyenlerin dikkatli olmaları, uygun koruyucu önlemler alması ve sağlık risklerine karşı bilinçli olması gerekiyor.