
Dünden Bugüne Emojiler
İnsanlık olarak teknolojiye iyice adapte olduk. O kadar iç içeyiz ki iletişim şeklimiz bile değişti; farklılaştı. Artık arkadaşlarımızla mesajlaşırken kendimizi emojiler olmadan rahat bir şekilde ifade edemiyoruz. Siz de yazdığınız mesajlara bir göz atın mesela… Ne kadarı kelimelerden, ne kadarı emojilerden oluşuyor? Sonuç; şaşırtıcı, değil mi? Emojiler, çoktan global bir iletişim şekline dönüştü bile. Günümüzde hislerimizi mesaj olarak iletirken çoğunlukla emojilerin sunduğu görsel güçten faydalanıyoruz. Bazen onlarca sözcükle açıklayamadığımız duyguları emojiler ile tek seferde pratik bir şekilde ifade edebiliyoruz. İşte bu yüzden emoji kullanmaktan asla vazgeçemiyoruz.
Emojilerin Çıkış Öyküsü
Emojiler artık hayatlarımızın vazgeçilmez bir parçası. O kadar alıştık ki onlara, “Yokluklarında kendimizi nasıl ifade ediyorduk acaba?” diye düşünmeden edemiyor insan.
Artık küresel bir fenomen hâline gelmiş olan emojilerin çıkış öyküsü, doksanlı yılların sonuna uzanıyor.
İlk emojiler, Japonya kökenli. NTT DoCoMo adlı Japon telekomünikasyon şirketinde çalışan Shigetaka Kurita tarafından yaratılan emojiler, müşterilerin sembollerle iletişim kurabilmesini amaçlıyordu. Emojiler, “manga” adı verilen Japon çizgi romanlarından, hava durumu sembollerinden ve sokaktaki insanların surat ifadelerinden ilham alınarak tasarlanmıştı. Shigetaka Kurita’nın yarattığı ilk emojiler, 12 x 12 piksel boyutlarında 176 parçalık bir set hâlindeydi.
Emoji isminin İngilizce “duygu” anlamında gelen “emotion” kelimesinden geldiği yönünde popüler ama yanlış bir inanış var.
Aslen emoji ifadesi, Japonca’da resim anlamına gelen “e” harfi ile karakter anlamına gelen “moji” kelimesinin birleşiminden oluşuyor. Günümüze kadar sayısı sürekli artan emojiler, çok farklı imgelerle zenginleşmiş durumda. Shigetaka Kurita, emojileri tasarlarken bu şekilde ilgi göreceğini tahmin etmiş midir, bilemeyiz ama, emoji çılgınlığının bir süre daha etkisini azaltmayacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.
Yeni Jenerasyonun Ortak Dili
Emojiler, özellikle gençler tarafından çok yoğun şekilde kullanılıyor. WhatsApp gibi mesajlaşma uygulamalarının olmazsa olmazı hâline gelen emojiler, sosyal medyanın da göz bebeği. Facebook ve Instagram gibi sosyal ağlarda sık sık kullanılan emojilerin en fazla tercih edildiği yerlerden birisi de Twitter.
Gençler, hislerine tercüman olan emojileri o kadar çok seviyor ki, bu şekilde cümle kurmaya bile başladılar.
Atasözlerini, şarkı sözlerini ve film isimlerini sadece emojilerle anlatıyorlar. Siz de bu tip bir cümleye denk geldiyseniz ve ifade ettiklerini bir çırpıda anladıysanız tebrikler, emoji çağının başarılı bir ferdi olmuş durumdasınız.
Günlük yaşamımızla bu kadar iç içe olan emojiler, farklı diller ve kültürler arasında ortak bir iletişim şekli gelişmesine de katkı sağlıyor. Bir de hızla oluşturulabilmesi var elbette. Çağımızda her şey çok hızlı. Günlük rutinlerimiz arasında iletişim alışkanlıklarımızın da hızlanmasını istiyoruz. Kelimeleri kısaltarak mesaj yazmak ve emoji kullanmak da bu yüzden popüler. Yazarken parmaklarımız bile kendi hızımıza yetişemediğinde emojiler devreye giriyor ve bizleri büyük bir dertten kurtarıyor.
Sizin Favori Emojiniz Hangisi?
En çok hangi emojiyi seviyorsunuz, bilemiyoruz ama, dünya çapında yapılan birçok araştırma, özellikle bir tanesine işaret ediyor: Gülmekten gözünden yaş gelen surat… Mutluluk gözyaşları kadar kalpli emojiler de dünya çapında oldukça popüler. Gülen surat ve bazı şaşkın ifadeler de yoğun şekilde tercih ediliyor. Dönem dönem popüler olan emojiler de var. Bir ara hemen her konuşmada karşımıza çıkan utangaç maymun emojisi, şu aralar o kadar sık kullanılmıyor.
Dans eden insanlar, pazu gösteren kol ve güneş gözlüklü surat emojisi de gençler tarafından oldukça seviliyor. Son derece yaratıcı emojilerle karşılaşmak da mümkün oluyor. Pizza dilimi ve hayalet emojileri, bunlar arasında sayılabilir. Bu sevimli ifadeler, pazarlamacıların da dikkatini çekmiş durumda. İnsanların ilgisini çeken emojiler; reklamlarda, sosyal medya içeriklerinde ve video kliplerde sıklıkla tüketicilerin karşısına çıkıyor.
Emoji Kullanma Sanatı
Kelimelerin kifayetsiz kaldığı noktalarda devreye giren emojiler, jest ve mimiklerin görevini üstlenerek insanlar arasındaki iletişimi güçlendiriyor. Kendinizi ifade etmenin bu kadar net ve eğlenceli bir yolu varken diğer yolları kullanmak istememeniz, gayet normal. Mesela, korkmuş ya da hasta olmuş emojiler, yerinde kullanıldıklarında, içinde bulunduğunuz durumu tam olarak ifade edebilir. Üstelik birkaç cümleden bile daha iyi bir şekilde!
Yazı ile iletişim yoğun biçimde devam ettikçe emoji kullanımı da popülerliğini koruyacak gibi görünüyor.
Yazarken karşı tarafı göremeyen ve duyamayan kullanıcılar için emojiler, gerçekten de çok şey ifade ediyor. Karşınızdaki insanın duygularını anlayabilmenizi sağlayan emojiler, empati yeteneğinizi de artırıyor. Üstelik bunu yazıdan çok daha hızlı bir şekilde yapabiliyorsunuz. Bazen gerçekten de “bir resim yüz kelimeye bedel” olabilir.
Emojileri Nasıl Biri Gelecek Bekliyor?
Emojiler, kişisel bir iletişim şekli oluşturmanıza da yardımcı oluyor. Arkadaşlarınızla konuşurken birbirinizi daha iyi anlamanızı sağlarken, istediğiniz duyguyu hızlı ve etkili bir şekilde iletebilmenizi de kolaylaştırıyor. Emojiler, sadece arkadaş ilişkilerinde de kullanılmıyor elbette. Birçoğu, işle ilgili yazışmalara bile girmeye başladı. Bazı insanlar bunun gereksiz olduğunu düşünse de popülerliği artmaya devam eden emojilerin gelecekte bu alanlarda daha sık kullanılması kimseyi şaşırtmamalı.
Emoji dilinin kendine özgü bir grameri olmasa da belki gelecekte daha nitelikli ve çeşitli bir yapı hâline gelebilir. Eğer siz de emojilerle dolu mesajlar yazabileceğiniz akıllı telefonlara sahip olmak istiyorsanız gereksinimlerinize uyacak modeli hepsiburada’da bulabilirsiniz. Sonrasında akıllı telefonunuzu elinize alıp, emojiler ile kendinizi dilediğiniz gibi ifade edebilirsiniz.