ÜST

Düğün Hazırlık Listesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Düğün hazırlıkları birçok çift için en stresli zamanlardır. Çiftlerin kararları, tarafların zevkleri ve ailelerin istekleri dikkate alınarak bir düğün tasarlanması amaçlanır. Düğün hazırlıkları oldukça değişken sonuçlar verebilir ancak hazırlıklar benzer süreçlerden geçerek gerçekleşir. Düğün hazırlığı yaparken ilk olarak bir süreç belirlemeniz ve bu süreç doğrultusunda bir ihtiyaç listesi hazırlamanız gerekir. Düğün hazırlığı aşamasında ihtiyaçlar ve beklentiler henüz ilk başta konuşulur. Taraflar arası beklentiler ve maksimum bütçe üzerine değerlendirme yapabilirsiniz. Bütçe düğün hazırlıklarının en önemli aşamaları arasında yer alır çünkü bütçeye bağlı olarak düğün mekanı, hazırlıkların çeşitliliği ve nicesi belirlenir ancak her bütçe düğün hazırlığı için uygun olacaktır çünkü birçok düğün alternatifi vardır.  Bu nedenle öncelikle bütçenizi planlayabilirsiniz ve buna bağlı olarak düğün ihtiyaçlarınızı listeleyebilirsiniz. Çiftler evlilik kararı verdikleri andan itibaren onlar için hem mutlu hem de stresli bir dönem başlar. Bu süreci en kolay ve konforlu şekilde geçirmek için doğru planlamayı yapmanız gerekir. Düğün hazırlıkları için pusulayı takip edin ve bu süreci çok daha stressiz bir şekilde atlatın.

Düğününüzün Tarihini Belirleyin!

Çiftler evlilik kararını verirken henüz bunun sürecini düşünmezler. Evlilik kararı her iki tarafı da oldukça memnun eden bir karardır ancak düğün stresli bir süreç haline gelebilir. Bu süreci en olumlu şekilde yaşamak isterseniz öncelikle size en uygun tarihi belirlemelisiniz. Düğünler sıklıkla yaz mevsiminde olsa da her dönem ve her gün düğün yapabilirsiniz. Bu sizlerin şartları ve beklentilerine göre değişim gösterir. Düğünler çoğunlukla haftasonları olur. Özellikle birçok kişinin katılabilmesi adına bu tercih edilir. Bu ne kadar kalabalık bir düğün yapmak istediğiniz ile de ilişkilidir. Bir düğün yaparken karşılıklı beklentilerinizi konuşmanız süreci daha olumlu hale getirecektir. Aynı zamanda düğün tarihinizi ortalama 1 yıl önceden belirlemeniz gerekir çünkü düğün tarihi ile birlikte düğün yerinizi de belirlersiniz. Düğün yerleri oldukça ileri tarihlerde dahi dolu olabilir ve bu nedenle erken davranmak gerekir. Düğün tarihini belirledikten sonra bu tarihe uygun olan düğün yeri seçebilirsiniz. Ya da seçtiğiniz düğün yerini bu tarihe uyarlayabilirsiniz. Düğün tarihinin seçiminin önemi aslında bütçe açısından da etkilidir. Düğün yerlerinin fiyatları belirli mevsimlerde ve günlerde daha fazla iken bunun dışındaki gün ve mevsimlerde daha az olabilir. 

Düğün Hazırlıkları İhtiyaç Listesi

Düğün hazırlıkları tarih belirlendiği andan itibaren başlar. Sizler de düğün hazırlığı yapan bir çift iseniz ilk olarak bir ihtiyaç listesi çıkarmanız ve rotalama bütçeleri hesaplamanız gerekir. Ardından kendinizin belirlediği maksimum bütçe ile bu bütçeyi ayarlamalısınız. Bunun ardından eğer bütçenizi geçen bir hesaplama yaptıysanız miktarları azaltabilirsiniz veya ihtiyaç listesinden bazı kısımları çıkarabilirsiniz. Bu sayede sizler için daha ekonomik bir düğün hazırlığı mümkün olacaktır. Bir düğünde ihtiyaç duyulan en önemli şey düğün yeridir. Bu aslında sizlerin seçeceği konsepti de belirleyen önemli bir bölümdür. Düğün hazırlıkları için bir otel tercih edebilirsiniz. Bu otelin bulunduğu konum, otelin hangi noktasında yapılacağı düğün hazırlıklarında etkili olur. Otelin düğün salonu olabilir ya da deniz kenarında ise buna uygun bir düğün yapılabilir. Aynı zamanda düğün salonları, konaklar, kır bahçeleri ve nicesi düğün günü için kullanılacak mekanlar arasında yer alır. Ardından düğün mekanına bağlı olarak düğün yemeği veya düğünün içkili olup olmaması gibi pek çok faktöre değinebilirsiniz. 

Düğün hazırlıkları sadece mekan ile sınırlı değildir, ancak mekan konsepti belirleyen unsurlar içerisinde yer alır ve daha bohem bir konsept ile daha sade bir konsept tercihi yapabilirsiniz. Bunun yanında daha gösterişli konseptler de düğünlerde sıklıkla tercih edilebilir. Düğün hazırlıkları içerisinde daha pek çok faktör vardır. Bunlardan biri de balayıdır. Balayı ilk seçilmesi gereken unsurlardan biridir çünkü balayı seçimi ne kadar erken olursa o kadar ekonomik ve avantajlı olacaktır. Bunun yanında gelinlik, damatlık ve düğün çiçeği de en erken tarihlerde rahatlıkla seçilebilir. Bu sayede gelinlik üzerinde değişimler ve oynamalar yapılacak kadar zaman kalır. Düğün mekanının belirlenmesi ile birlikte düğün pastası, düğün organizasyonu, düğün müzikleri, düğün mekanında süslemeler, davetiyeler ve nikah şekerleri düğün hazırlıkları içerisinde yer alır. Tüm bunlar en kısa sürede yapılabilecek işlemlerdir ve iki tarafın da karar vermesi kolay süreçlerdir. Bu nedenle ne kadar erken seçilirse gelin ve damadın üzerinden o kadar hızlı yük kalkacaktır. Düğün organizasyonu bir tercihtir. İsterseniz organizasyonu kendiniz gerçekleştirebilirsiniz ya da tüm süreci bir organizasyon firmasına yöneltebilirsiniz. Bu durumda düğün organizasyonu için bütçenin büyük bir bölümü organizasyon firmasına gidecektir. 

Düğün organizasyonu kapsamında bir sonraki aşama ise daha yakın tarihli yapılabilecek işlemlerdir. Bunlardan biri gelin arabasının kiralanması ve süslemesidir. Aynı zamanda nikah tarihi alınır ve nikah evrakları hazırlanır. Düğün öncesinde çekilecek fotoğraflar için bir fotoğrafçı ile anlaşılır ve konsept belirlenir. Gelin ve damadın kuaför tercihler olacaktır ve bu da yakın tarihlerde belirlenebilecek bir işlemdir. Öncesinde provaya gidilebilir. Aynı zamanda hamam giderleri de olacaktır. Bu herkesin tercih edeceği bir eylem olmasa da gelin hamamı yaygındır ve bu da yakın tarihlerde ayarlanabilir. Eğer gelin ve damat bekarlığa veda partisi verecekse bunun organizasyonu da düğün organizasyonuna kıyasla daha kısa sürede gerçekleşir. Tüm bunların bütçesi belirlenir ve tahmini düğün bütçesi ile ilişkisini göre bir planlama yapılır. 

Düğün Gününe Kadar Neler Yapılmalı?

Düğün gününe kadar yapılması gerekenler ay ay incelemek ve bir planlama haline getirmek üzerinizdeki yükü büyük oranda alacaktır. Bunun için son 1 senede planlamaya ve harekete geçmeye başlayabilirsiniz.

  • Düğüne 10-12 ay kala bütçe planlaması ve düğün mekan tercihinizi yapabilirsiniz. Bu aşamada düğün konseptini belirleyebilir ve böylelikle bütçenin geri kalanı için planlamaya geçebilirsiniz. Balayı planlarınızı ne kadar erken yaparsanız o kadar iyi olacaktır. Düğün gününüzü seçtikten sonra balayı planlamasına başlanabilir.
  • Düğüne 8-10 ay kala gelinlik ve damatlık üzerine provalara başlayabilirsiniz ve isterseniz gelinlik ve damatlık diktirebilirsiniz. Düğün teması için bir organizasyon firması seçimini de bu aşamada yapabilirsiniz. 
  • Düğüne 6-8 ay kala davetli listesi hazırlanır ve davetiyeler basılmaya başlar. Eğer şehir dışında veya uzak bir mesafede yapıyorsanız konaklaması gerekenler için planlama gerçekleştirebilirsiniz. Bu sayede daha uygun fiyatlı bir konaklama fırsatı elde edebilirsiniz. 
  • Düğüne 4-6 ay kala kına gecesi yapmak isteyenler için planlama süreci başlayabilir. Bu durum bekarlığa veda partileri için de geçerlidir. Aynı zamanda nikah tarihi alabilirsiniz, düğün fotoğrafçıları ile görüşebilirsiniz. Düğün saçınızı da gelinliğiniz ile birlikte planlayabilirsiniz. 
  • Düğüne 1-3 ay kala yapılması gerekenler oldukça azalacaktır. Bu esnada düğün yemekli olacak ise bir menü belirleyebilirsiniz. Bir yemek firması ile anlaşabilirsiniz. Aynı zamanda düğün pastasını da dahil edebilirsiniz. Düğünde dans edilecek ise bir dans kursuna gidebilirsiniz. Düğün için araç kiralayacaksınız bunun seçimini yapabilirsiniz veya aracın süslemeleri üzerine planlamalar gerçekleştirebilirsiniz. Düğün için davetiyeler son 1 ay içerisinde gönderilebilir ve düğüne gelecek kişilerin oturdukları yerler planlanır. 
  • Düğüne son 1 hafta kalırken tüm planlamalar gözden geçirilir. Bu süreçte yapılacak ise kına, bekarlığa veda ve gelin hamamı gerçekleşir. 

Doğru planlamayla ilerlersiniz, düğün gününüz çok daha stressiz geçecektir. Her şeyi kontrol edebilecek çokça zamanınız olacaktır ve bu esnada değiştirmek istediğiniz pek çok ayrıntıyı değiştirecek vakti bulabilirsiniz.