
Dropshipping nedir? Nasıl yapılır?
Dropshipping, birçoğumuzun mutlaka duyduğu bir kavram olarak karşımıza çıkıyor. Ama tam olarak ne olduğunu ve nasıl yapıldığı hakkında bir fikir sahibi olmak için iyi bir araştırma gerekiyor. Bu yazımızda dropshipping nedir, nasıl yapılır, avantajları-dezavantajları ile tüm detaylarını sizin için inceledik.
Dropshıppıng nedir?
Dropshipping, basitçe düşünecek olursak bir e-ticaret yöntemidir. Türkçe karşılığını “direkt nakliye” ya da “stoksuz satış” olarak düşünebiliriz. Bu yöntemin işleyiş şekli ise şöyledir: Müşteri ürünü sizden alır, siz ise toptancı veya tedarikçiye bu alıcının bilgilerini yollarsınız, tedarikçi ise ürünü müşteriye yollar.
Basit gibi görünen dropshipping işine girmeden önce dikkatli olmakta fayda var. Sonuçta size bir kar garantisi vermediğinden iyi bir pazar araştırması gerekiyor.
Dropshipping, parekende satışı, stoksuz olarak yapmak demek. Fiziksel olarak ürünü bile görmediğiniz bu sistemin güzel yanı, tedarikçiden ürünü toplu olarak satın almanız gerekmez. Örnek olarak bir havlu satacaksınız diyelim. Bu ürünün piyasa fiyatı 10 dolar, toptan alış fiyatı ise 5 dolar.
Size toptan fiyattan daha ucuz verilen ürünü, birçok satıcı aldığı için, toptan satış yapan zaten toplu bir satış yapmış gibi olur. Böylece iki taraf içinde oldukça karlı bir iştir. Ama dediğimiz gibi birçok kişinin bu ürünü alıp satmaya çalıştığını unutmamak gerek, çünkü bu satış fiyatlarını etkileyecektir. Havlu demişken, Rucheteks 6’lı Renkli Mulia 50 x 90 cm Pamuk El & Yüz Havlusu sizin için güzel bir seçim olabilir.
Dropshıppıng nasıl yapılır?
Başlangıç olarak dropshipping uygulaması kolay bir yöntem olarak gözüküyor. Öncelikle dropshipping yapabileceğiniz platformları iyi belirmeniz gerek. Amazon Dropshipping, Shopify gibi platformların yanı sıra size ait kuracağınız bir e-ticaret sitesinden de bunu yapmak mümkün.
İkinci olarak ne satmak istediğinizi iyi belirleyin. Vereceğiniz hizmetin kimlere yönelik olacağını belirlemek işinizi kolaylaştıracaktır. Satacağınız ürünün piyasası, kar payı, ilerleyen yıllarda da size kazanç getirip getirmeyeceğini iyi araştırın.
Tedarikçi dropshipping için büyük önem taşıyan konulardan. Güvenilir ve sağlam bir tedarikçi bulmak için detaylı bir araştırma yapmak sizi daha sonrasında başarıya taşıyacaktır. Bunun yanı sıra rakiplerinizin ürünleri nasıl sattığı ve nasıl fiyatlandırdığı kontrol edin.
Masrafsız bir iş gibi gözükse de vergi ödemelerini kontrol edin. Çünkü bu durum bazen farklılıklar gösterebilir. Ürünlerinizin listelemesini ve tanıtımını yapın. Başlangıçta az da olsa buna kaynak ayırmanız, yararınıza olacaktır. Nakliye süreleri ve konum bilgilerini kontrolünüzden geçirin.
Avantajları ve dezavantajları
En önemli artısı satacağınız ürünü önceden almak zorunda kalmamanızdır. Bahsettiğimiz gibi fiziksel olarak görmediğiniz bu ürünü toplu satın almak zorunda olmamanız sizi büyük bir masraftan kurtaracak, maliyetlerinizi düşürecektir. Elinizin altında bir bilgisayar ve internet varsa bu işe başlamanız için gereken donanımlar hazır demektir. Yani başlaması çok basittir.
Düşük risk ve düşük maliyet ile ilgi çekici olan dropshipping ürün yelpazesinin geniş olması ile birlikte size birçok seçenek sunar. Tek bir tedarikçiye bağlı kalmak zorunda değilsiniz. Stok yapma ve ya depolama gibi bir derdiniz de yok.
Bilgisayar üzerinden çalışmak keyifli diyorsanız size bir önerimiz var. Lenovo IdeaPad 5 ile bunu gerçekleştirmek bu keyfin yanında bir de bütçe dostu.
Dezavantajların başında tabii ki düşük kar marjı geliyor. Yüksek rekabetin olduğu bu ortamda çok dikkatli ve yoğun çalışmanız gerek. Çok fazla satıcı olmasından dolayı bu piyasayı etkileyecek ve ürün fiyatı çekişmeli bir ortam olacaktır. Bunu ayarlamak ise tamamen size ve takibinize bağlı. Tedarikçinin stok kontrolünü sürekli olarak yapmak zorunda kalacaksınız. Stok durumunuza göre envanterinizi güncel tutmanız gerecek.
Biraz yorucu gibi gözüken bu kısmın dışında, daha önce de söylediğimiz gibi tedarikçi problemleri geliyor. Eğer güvenilir ve tercih edilen bir satıcı olmak istiyorsanız, aynı özelliklere sahip tedarikçilerle anlaşmanız gerekiyor. Yoksa bu size geciken kargolardan yanlış ürün teslimatına kadar büyük sorunlara sebep olacaktır.