
Doyurucu Gece Mamaları & Lezzetli ve Besleyici Akşam Yemekleri
Bebeklerde gece mamaları, annelerin en fazla düşündükleri konulardan biri. Gece beslenmesi ne sıklıkla yapılmalı, ne kadar süre devam etmeli, gece beslenmesi nasıl sonlandırılır, gerçekten gerekli bir beslenme mi, bu soruların cevabını tüm anneler gibi siz de merak ediyor musunuz? Tüm bu soruların cevabını sizler için derledik.
Neden önemli?
Gece beslenmesi, esasında kendi kendine oluşan bir durum. Yeni dünyaya gelmiş olan bebekler sıklıkla uyur ve sıklıkla beslenme ihtiyacı duyarlar. Yenidoğanların gün içerisinde 3-4 saatte bir mutlaka beslenmesi gerekir. Dolayısıyla tüm gece uyumaları çok da mümkün değil. Bilhassa doğduktan sonraki ilk 2 ay, gece en az 2-3 kez uyanırlar. Bunun nedeni ise acıkıyor olmaları. Küçük olan mideleri aç kalmaya dayanıklı değildir ve acıktıklarında uyanırlar. Bu süre zarfında bebeğinin gelişmesi ve sağlıklı olması adına her acıktığında bebeği beslemek gerekiyor. Bu sebeple bilhassa ilk 4 ayda bebeklerde gece beslenmesinin büyük bir yeri bulunuyor. Bu husus anne sütü veya mama ile beslenen bütün bebekler için geçerli bir durum. Yenidoğan aylarında bebeğin uyku düzeni ile beslenme düzeni iç içedir.
Ne zaman kesilmeli?
6. aya dek zorunlu bir ihtiyaç olarak devam eden gece beslenmesi 6. ay ile beraber artık ihtiyaç değildir, çünkü bu dönemden itibaren bebek ek gıdaya başlar ve 2-3 saatte bir beslenme isteği olmaz. Bu dönemden sonra artık bebeğinizin gece uyanarak beslendiği saatler alışkanlık halini alır ve bebek bu zaman aralıklarında acıkmasa dahi uyanır. Tracy Hogg, “Bebek Bakım Sorunlarına Mucize Çözümler” kitabının yazarı olan Tracy Hogg, bu durum ile ilgili birkaç tüyo vermiş. Eğer bebeğiniz; her gece aynı zaman dilimlerinde uyanıyorsa, emzik verildiğinde tutuyorsa, uyandığı zaman dudaklarını yalıyorsa, elini ağzına götürüyorsa, acıktığından dolayı uyanmıştır ancak tepkisiz ve çığlık çığlığa ağlıyorsa uyanış nedeni farklı bir durumdur. Böylelikle bebeğiniz 7. ayına ulaşıp ek gıdaya alıştığında ve artık daha uzun süre tok kalmaya başladığında gece beslenmelerini azaltarak sonlandırabilirsiniz.
Gece maması verilmeli mi?
Bebeğinizin gece acıkarak uyanmasının normal olduğundan bahsetmiştik fakat 6. aydan sonra bu durum giderek azalacak. Şayet halen daha sıklıkla uyanıyorsa, yazar Tracy Hogg’un “rüya maması” anlamına gelen “dream feed” ufak bir beslenme öğünü verebilirsiniz. Kısaca ‘dream feeding’in ne olduğundan söz edelim; rüya maması adı verilen öğün, uykuya dalmadan hemen önce biraz emzirmek ya da yarım biberon kadar devam sütü vermek olabilir. Böylelikle bebeğinizin gece tokluk süresi uzayacak ve acıkarak uyanması azalarak yok olacak. Oluşturmuş olduğunuz rutin bebeğinizin uyku düzeni de oturtmanıza destek olacak fakat bir uyarıda bulunmak gerekirse, bebeğinizde biberon çürüğünün olmasını engellemek amacıyla ‘dream feed’ sonrasında mutlaka ağız bakımını yapmalısınız.
Bunlar haricinde ‘gece maması’ olarak adlandırılan farklı durumlar da mevcut. Bu gece mamaları genel olarak irmik, pirinç unu gibi gıdalardan yapılan, muhallebi kıvamında pişirilen besinlerdir fakat bebeğinizin bu mamalara ihtiyacı olmadığını bilmelisiniz. Bilhassa pirinç unu bebeğiniz için kanıtlanmış bir faydası olmayan bir ürün. Besleyici bir özelliği bulunmuyor. ‘Bebeklerde gece beslenmesi kilo alımını sağlar mı?” sorusunun cevabı ‘Evet’ oluyor. Bu sebeple bebeğiniz rahatça uykuya dalsın ve uykusu bölünmesin diye kesinlikle bu mamaları kullanmamalısınız. Alışkanlık sebebiyle gece beslenmesi, daha başka problemlere yol açar. Fazla kilo alımı, gaz, kabuslar gereksiz gece beslenmesinin yol açtığı sorunlardan yalnızca birkaçı.
Nasıl sonlandırılır?
- Bebekler genel olarak alışkanlıkları sever. Bu sebeple öncelikle mutlaka bir rutin oluşturun. Örneğin, bebeğinizin gece beslenmesini her gece aynı zaman diliminde yapmalısınız.
- Emzik veya uyku arkadaşları son derece uygun bir alternatif olabilir. Bebeğiniz bu durumda kendini konfor alanından uzaklaşmamış hisseder.
- Aç kalacak korkusu ile bebeğinizi uykudan asla uyandırmayın. Ondan herhangi bir talep olmadıkça gece beslemesi yapmamalısın.
- Uyandığı zaman bebeğinizi çok iyi gözlemleyin. Şayet açlık belirtisi görmüyorsanız, beslemeye çalışmayın. Bu durum bebeğinizin bu rutine alışmasına yardımcı olur.
- Bebeklerde yapılan gece beslenmesi, 12. aya ulaştığınızda kendiliğinden azalma yoluna girer. Bu sebeple 1 yaş bir bebeğin gece beslenmesi yapması gerekmiyor.
Ek Gıda
Bebek beslenmesi bilhassa ek gıdaya geçiş zamanlarında annelerin son derece önem verilen bir konu. Anneler, bebek yemek tarifleri ararken bebeklerini daha iyi besleyeceklerini düşünerek besinin verilmesi gereken yaş aralığına dikkat etmeyi atlayabiliyorlar. Oysa ki yaş aralığı da kıymetlidir. Bebeğin yeme becerisi, diş çıkarma hızı, genel sağlık durumuna göre değişkenlik göstermekle beraber bir takım kuralları bulunuyor. İnternette konunun uzmanı olmayan insanlar tarafından verilmiş olan tarifler nedeniyle bir çok bebek, gereksiz ve böbrek fonksiyonlarını etkileyen veya gaz ve alerji riski oluşturabilen bebek mamaları sayesinde çok erken yaşta karşılaşıyorlar.
İçerisinde 5-6 malzeme olan bir püre yaptığınızda bu püre bebeğinizin sindirim sistemini fazla çalıştırarak yorabilir. Bunun yanı sıra içerisinde alerji yapan bir gıda varsa bu çok karışık püre içerisinde bunu ayırt etmek mümkün olmaz. Bir diğer yandan patates koymuş olduğunuz bir mamaya ek olarak kereviz koymak gereksizdir. Birbirine benzer gıdalar olan bu iki sebze ayrıca gaz problemine sebep olacaktır. Bunun yanında bu bebek püresini üstüne gece maması olarak bebeğinize yedirirseniz gaz nedeniyle, bebeğinizin uyku döngüsü de bozulabilir. Bebekler için verilen yemek tariflerini değerlendirilirken, bu işin ehli profesyonel kişilerin yazmış olduğu tariflerden faydalanmak her ay mevcut gelişim göz önünde bulundurarak beslenme tarzını oluşturmak açısından önemlidir.
Sebzeli Çorba
Malzemeler;
- 1 tane küçük boy kabak
- 1 tane küçük boy patates
- Yarım enginar
- 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
- 2 su bardağı su
Not: Evde eğer enginar yoksa bunun yerine farklı bir tür sebze de kullanılabilir.
Yapılışı;
Öncelikle bütün malzemeleri güzelce yıkayın.
Kabak ve patatesin kabuğunu soyun ve küp küp doğrayın.
Enginarın soyulmuş halini satın aldıysanız yalnızca ince şekilde doğramak gerekiyor.
Bütün malzemeleri 2 su bardağı su ile küçük bir tencerede orta ateşte pişirin.
Ocaktan almış olduğunuz çorbayı posası parçalanacak şekilde ezip süzgeçten geçirin.
Posayı atmayın, aksine çorbanın içinde daha lezzetli oluyor. Süzme işlemini çok daha basit şekilde blender kullanarak da yapabilirsiniz. Enginarın lifli yapısından dolayı parçalara ayırabilmek için blender büyük kolaylık sağlıyor. Sert bir şekilde bebeğinizin ağzına gelmeyecek hale getirilmeli fakat blenderı çorbayı pürüzsüz olacak şekilde uzun süre çalıştırmak yerine kısa süre kullanmalısınız. Son bir dokunuş ile çorbaya doğal sızma zeytinyağını da ilave ettiğinizde çorbanız hazır hale geliyor.
Pancarlı sebze çorbası
Malzemeler;
- ¼ orta boy karnabahar
- 1 tane küçük kırmızı pancar
- 1 tane küçük havuç
- ½ çay bardağı yulaf ezmesi
- 1 su bardağı su
- 1 tatlı kaşığı doğal zeytinyağı
Yapılışı;
Öncelikle bütün malzemeleri güzelce yıkayın. Kırmızı pancarı ve havucu küçük küçük doğrayın. Tencereye 1 su bardağı su ile sebzeler yumuşayana kadar pişirin. Piştikten sonra çatalla ezerek içerisine 1 tatlı kaşığı doğal zeytinyağı ekleyin ve ılık olacak şekilde bebeğinize yedirebilirsiniz.