ÜST
akıllı aydınlatma

Doğum Kilolarından Kurtulmanın Yolları

Hamilelik döneminde alınan kilolar birçok kadın için doğum sonrasında kâbusa dönüşebiliyor. Yeni doğan bebeğin bakımı, yaşam rutinin değişmesi gibi konular annenin doğumdan sonraki iyileşme sürecini baltalayabiliyor. Uzmanlara göre sağlıklı kilo aralığında olan kadınların hamilelik döneminde 11,5 ile 16 kilo arasında kilo kazanmaları öneriliyor. Anne adayının hamilelik döneminde aldığı kiloları bebeğin ağırlığı, plasenta, amniyotik sıvı, meme dokusu, artan kan hacmi, büyüyen uterus ve ekstra yağ dokuları oluşturuyor. Bu dönemde kazanılan yağ depoları, anne adayına doğum ve emzirme için enerji rezervi sunuyor. Ancak aşırı yağ depolanması, beraberinde birçok ciddi problemi de yanında getiriyor. Şeker hastalığı ve diyabet riskini arttırıyor ve daha sonraki gebeliklerde yaşanabilecek komplikasyon risklerini arttırıyor. İşte size doğum kilolarından kurtulmanın yolları:

Hamilelik döneminde alınan aşırı kilo, doğum sonrası kilo verilmesini zorlaştırıyor.

Gerçekçi Hedefler Belirleyin

Birçok magazin dergisinin iddia ettiği gibi hamilelik kilolarını atmak o kadar da kolay değil. Hamilelik sırasında alınan kilolara da bağlı olarak, doğumdan sonraki ilk 1-2 yıl için yaklaşık 10 kilo kaybedileceğini düşünmek gerçekçi bir hedef oluyor. Yeterli ve dengeli bir diyete ek olarak yapılan doğru egzersizler, kilo verme sürecini biraz daha hızlandırabiliyor. Haftada yarım kiloyu geçmeden kilo vermek, anne sağlığının ve dolayısıyla da bebeğin sağlığının korunmasını sağlıyor.

Şok Diyetlerden Uzak Durun

Çok kısa bir sürede yüksek miktarlarda kilo verilmesini amaçlayan çok düşük kalorili diyetler, “şok diyetler” olarak adlandırılıyor. Hayata yeni bir can getiren annelerin vücut dokularının yenilenebilmesi ve yıpranan dokularının iyileşebilmesi için iyi beslenmeleri gerekiyor. Buna ek olarak emziren annelerin günlük alması gereken kalori miktarı da artıyor. Sağlıklı bir diyet ile zayıflama isteyen annenin vitamin ve mineral düzeyi yüksek bol proteinli ve yeterince karbonhidrata sahip sağlıklı bir beslenme programı uygulayarak şok diyetlerden uzak durması öneriliyor.

Doğum sonrası yeni annenin ihtiyaç duyduğu enerji ve besin öğelerini karşılayabilmesi için yeterli kalori aldığından emin olması gerekiyor.

Eğer Emzirebiliyorsanız Emzirin

Emzirmenin hem annenin hem de bebeğin sağlığına önemli katkıları bulunuyor. Anne sütünde yer alan bileşenler bebeğin ilk 6 aydaki tüm enerji ve besin öğesini karşılıyor. Aynı zamanda bebeğin bağışıklık sitemini destekleyerek virüslere ve bakterilere karşı koruyucu etki gösteriyor. Bunlara ek olarak uterusun doğumdan hemen sonra normal boyutuna geri dönmesine yardımcı oluyor ve tip 2 diyabet, meme kanseri, yumurtalık kanseri, postnatal depresyon riskine karşı anneyi koruyor. Annenin kilo vermesini de destekleyen emzirme, tüm sağlık otoriteleri tarafından destekleniyor. Doğum sonrası annelerin daha rahat ve konforlu bir şekilde bebeklerini emzirebilmeleri için Hepsiburada’nın emzirme ürünleri seçeneklerine göz atabilirsiniz.

Yüksek Posalı Besinler Tüketin

Lif içeriği yüksek olan yiyeceklerin kilo kaybına yardımcı olduğu biliniyor. Çözünebilir lif, sindirimi yavaşlatıp açlık hormon seviyelerini azaltarak daha uzun süre tokluk hissi sağlayarak günlük kalori alımının kısıtlanmasını sağlıyor. Ayrıca özellikle doğum sonrasında annelerde oluşan kabızlık probleminin üstesinden gelmeye de yardımcı olan yüksek posalı besinlerin her gün düzenli olarak tüketilmesi öneriliyor. Doğum kilosundan kurtulmak isteyen yeni annelerin, sebze, meyve, tam tahıllı ekmek, yulaf, kuru baklagil gibi besinleri de sık sık tüketmesi gerekiyor.

Yüksek posalı besinler, içerdikleri vitamin, mineral ve besin bileşenleri sayesinde annenin dokularını iyileştirici etkiye sahip oluyor.

Kaliteli Protein Tüketin

Diyete eklenen kaliteli protein kaynakları, metabolizmayı hızlandırıyor ve iştahın kontrol altına alınmasını sağlayarak günlük kalori alımını azaltıcı etki gösteriyor. Ayrıca yapılan çalışmalar, proteinin diğer besin maddelerinden daha büyük bir termik etkiye sahip olduğunu gösteriyor. Bu, vücudun diğer besin türlerine göre sindirmek için daha fazla enerji kullandığı anlamına geliyor. Yani kaliteli protein kaynağı olan et, yumurta, balık, kuru baklagiller, süt ve süt ürünleri ve yağlı tohumların sindirimi sırasında daha fazla enerji harcanıyor. Beslenme programına kaliteli protein kaynakları ekleyen annelerin kilo vermesi daha kolay olabiliyor.

Sağlıklı Atıştırmalıklar Tüketin

Kilo vermeyi zorlaştıran en önemli nedenlerin başında sağlıksız atıştırmalıklar geliyor. Gün içerisinde tüketilen çikolata, kraker, kurabiye, kek, cips, gazlı içecekler, hazır meyve suları gibi atıştırmalıklar, kısa zamanda kilo alınmasına neden olabiliyor. Ara öğünler için kurutulmuş meyve, ceviz, fındık badem gibi yağlı tohumlar ve yoğurt, süt gibi besinlerden oluşan kombinasyonlar kullanılması, hem daha sağlıklı hem de daha düşük kalorili alternatifler arasında yer alıyor. Sağlıksız besinlerin göz önünden kaldırılması ve sağlıklı atıştırmalıkların kolay erişilebilir bir yerde olması, kilo vermeyi kolaylaştırabiliyor.

Yeterli ve dengeli bir beslenme programı ile doğru egzersiz programını birleştirerek doğum kilolarından kurtulmak mümkün.

Şeker ve Rafine Karbonhidratlardan Uzaklaşın

Şeker ve şeker içeren tüm rafine edilmiş gıdalar, yüksek kalorileri nedeniyle kilo almayı kolaylaştırıyor. Aynı zamanda besin içeriği açısından da yetersiz olan bu besinlerin yüksek miktarda tüketilmesi kilo alımının yanı sıra diyabet, kalp hastalığı ve bazı kanser türlerine yakalanma riskini arttırıyor. Her türlü şekerleme, hazır meyve suları, beyaz un kullanılarak hazırlanan kek, bisküvi, kurabiye, çikolata, börek gibi hamur işlerinin diyetten uzaklaştırılması kilo vermeyi kolaylaştırıyor. Bunlara ek olarak hazır gıda ve fast food ürünlerinden kaçınmak ve onların yerine sebze, baklagil, meyve, et, balık, yumurta, fındık ve yoğurt gibi gıdaları tüketmek, hamilelik döneminde yıpranan vücut hücrelerinin onarılmasını sağlıyor. Aynı zamanda düşük kalorili bu besinler sayesinde ideal kiloya ulaşmak mümkün olabiliyor.

Egzersiz Yapın

Yürüme, yüzme, koşma, bisiklete binme ve aralıklı antrenman gibi kardiyo egzersizleri, kalori yakımına yardımcı oluyor. Aynı zamanda düzenli olarak yapılan egzersizler, kalp sağlığının korunmasını, diyabet ve kanser riskinin azalmasını destekliyor. Yeterli ve dengeli bir diyet ile birleştirilen düzenli egzersiz programları, hamilelik döneminde alınan kiloların kısa sürede verilmesine yardımcı oluyor. Özellikle pilates, yoga gibi egzersizler, hem doğum sonrası yaşanabilecek olası psikolojik problemlerin önüne geçiyor hem de kilo nedeniyle esnekleşen dokuların kendini toparlamasını sağlıyor. Doğum sonrası güvenle egzersiz yapmaya ne zaman başlamanız gerektiğine doktora danışarak karar verilmesi gerekiyor. Doğum şekli ve doğum sonrası herhangi bir komplikasyon olup olmaması gibi durumlar uzman bir doktor tarafından değerlendirilerek egzersize başlanması, anne sağlığı açısından büyük önem taşıyor.