ÜST

Doğal Sağlıklı Bağışıklık Güçlendirici Takviyeler ve Faydaları

Vücudun zararlı mikroorganizmalara karşı en iyi şekilde savunmasını sağlayan temel mekanizmalara bağışıklık sistemi denir. İmmun sistemi olarak isimlendirilen bu mekanizmanın içerisinde çeşitli hücreler faaliyet göstererek vücudumuzu mikroorganizmalardan korur. Vücuda giren hastalık yapıcı mikroorganizmalar, bağışıklık hücreleri tarafından algılanmadığı zaman çeşitli hastalıklara yol açabilir. Böylece virüs, bakteri ve mantar gibi problemlere karşı korumada, sağlıklı bir bağışıklık sistemi vücudumuz için oldukça önemlidir. Bağışıklık sisteminin normal bir şekilde çalışması için düzenli ve dengeli bir şekilde beslenmek gerekir. Sağlıklı gıdalar tüketerek, vücuda dış etkenlere karşı koruyabilirsiniz. Bağışıklık sisteminde rol oynayan hücrelerin fonksiyonunu destekleyen gıdalar tüketerek sağlığınıza fayda sağlayabilirsiniz. Bağışıklığınızı güçlendirici takviyeler ve gıdalar konusunda detaylı bir bilgi sahibi olarak emin sistemine katkıda bulunabilirsiniz. 

İmmün sistemi destekleyen besinlerden faydalanmanın diğer yolu ise takviye gıdalar olur. Vücuda ek olarak çeşitli besinleri yeteri miktarda almayan kişiler, doktor tavsiyesi üzerine vitaminlerden yararlanabilir. İmmün sistemi güçlendiren takviye gıdalar arasında bulunan C vitamini, günlük yaşam aktiviteleri ve beslenme alışkanlıklara sonucunda hastalıklardan koruyarak günlük C vitamini ihtiyacını karşılar. İçerisinde C vitamini olan takviyeler, bağışıklık sisteminini güçlendirmeye destek olur. Fazla miktarda C vitamini alımına karşı dikkatli olunması gerekir. Kadınlar için günlük olarak 75 mg erkeklerde ise 90 mg düzeyinde C vitamini tüketilmesi gerekir. Vücuda aşırı miktarda C vitamini almak  böbrek fonksiyonlarını yıpratır. Böylece vitamin ihtiyacı mümkün olduğu kadar sebze ve meyveler üzerinden karşılanmalıdır. Takviye kullanılması gerektiği zaman günlük olarak 2000 mg üzerinde C vitamini takviyelerinden uzak durmak gerekir.

Bağışıklık sistemi hastalıklarının ve enfeksiyonlara yakalanma riski açısından D vitamini oldukça önemlidir. Kronik olarak ya da sonradan kazanılan bağışıklığı düzenleyen D vitamini, bir yaşından küçük çocuklarla 400, bir yaşından büyük çocuklarda ve yetişkinlerde 600 dozunda alınmalıdır. 70 yaşından büyük kişiler için 800 IU şeklinde D vitamini alınabilir. Genellikle kış mevsimlerinde yeteri miktarda güneş ışığından yararlanamayan kişiler arasında vitamin eksikliği, takviyeler sayesinde çözüm haline gelir. Piridoksin adı verilen B6 vitamini, bağışıklık sisteminde önemli bir rol oynayan maddedir. Bilimsel çalışmalar sonucunda vücutta B6 vitamini eksik olan kişilerin bağışıklık sisteminin oldukça zayıf olduğu görülür. Bağışıklık sisteminde görevli olan ve beyaz kan hücreleri için oldukça etkisi bulunan reishi mantarı, bağışıklık sisteminin desteklenmesine yardımcı olur. Geleneksel tıp biliminde bu mantar, akciğer hastalıklarına karşı enfeksiyon giderici bir bitkidir. Yapılan bazı araştırmalar sonucunda bu mantarın doğal katil hücrelerini desteklendiği gözlemlenir.

Sağlıklı Bir Bağışıklık Sistemine Kavuşmak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çevreden gelebilecek çeşitli enfeksiyonlara karşı her zaman immün sistemini güçlendirmek amacıyla birçok yöntem vardır. Düzenli bir şekilde egzersiz yapmak, kalp ve mental sağlığımız için oldukça faydalıdır. Spor faaliyetlerini ek olarak dengeli ve düzenli beslenme alışkanlıkları sayesinde bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz. Temel besin öğelerini uygun miktarda içeren diyetler sayesinde, genellikle şeker hastalığı gibi kronik hastalıklara karşı önlem alabilirsiniz. Şeker hastalığı, bağışıklık sistemini belli bir oranda etkiler ve tüm sistemleri ilgilendiren bir hastalık çeşididir. Halk arasında çok sık rastlanan bu hastalığa karşı alınabilecek en iyi yöntemlerden biri de beslenme alışkanlığını düzgün bir hale getirerek aktif bir yaşantı içerisinde olmayı sağlamaktır. Bu hastalığın önüne geçmek için ek olarak rutin yaşamınızda karşılaşabileceğiniz stresten mümkün olduğunca uzak durmaktır. Besin ve takviyeler, belli başlı hastalıklara karşı kesin bir koruma sağlamaz. Böylece emin sistemini güçlendirmek için ve hastalıklardan korunabilmek için uzman hekimlerden destek alınabilir. 

Güçlü Bir Bağışıklık Sistemi İçin Ne Yapılması Gerekir?

İmmün sistem vücutta bulunan diğer sistemler ile koordine bir şekilde çalışır. Sadece beslenmeyle alakalı değil, aynı zamanda hijyen kurallarına dikkat edilmesi bağışıklık açısından oldukça önemli bir durumdur. Güçlü bir bağışıklık sistemi için sigara içmemek, düzenli bir şekilde egzersiz yapmak, sağlıklı kiloyu korumak, alkolden uzak durmak, yeterince uyumak, stresten uzak durmak ve doğru bir şekilde el yıkama yöntemleri ile bağışıklık sistemine güçlendirebilirsiniz. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için, immün sisteme katkı sağlayan besinlerde tüketilebilir. Kaliteli beslenmenin yanı sıra düzenli bir şekilde kahvaltı yapmak ve güne mutlaka kahvaltı ile başlamak bağışıklık sistemini güçlü bir hale getirir. Kahvaltı öğününü atlattığımız zaman ve kahvaltıya gerekli bir şekilde özen gösterilmediği zaman diğer öğünleri ne kadar güçlü ve sağlıklı yaparsanız yapın, bir süre sonra bağışıklık sisteminin düştüğünü fark edeceksiniz. 

İmmün sistemin zayıfladığını düşünen kişiler ve çevrelerinde çok fazla hasta varsa sabah uyandıkları zaman mutlaka bitki çayı karışımı ile vücutlarını koruma altına alabilirler. İki yemek kaşığı yeşil çay, iki parça zencefil ve bir miktar kırmızı biberi karıştırarak 10 dakika demledikten sonra tüketildiği zaman bağışıklık sisteminin zamanla güçlendiğini göreceksiniz. İsteğe bağlı olarak bitki çayları soğuduğu zaman içerisine bir tatlı kaşığı bal ekleyebilirsiniz. Et, süt, yoğurt, meyve, sebze ve peynir grubu içerisinde bulunan besinleri her gün öğünlerinize ekleyebilirsiniz. Her gün mutlaka balık, peynir, süt, yoğurt, yumurta ,et ve baklagil grubundaki besinleri belli aralıklarla tüketmeye özen göstererek bağışıklık sistemini daha zinde tutabilirsiniz. Ekmek yemeyi seven kişiler için,  ekşi mayalı ekmek tercih edilerek bağışıklık sistemi güçlendirebilir. Böylece ekmek mayasında bulunan beta glukan maddesi bağışıklığın artırılmasında oldukça etkilidir. 

Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Hangi Gıdalar Tüketilmelidir?

Sağlıklı ve dengeli beslenmek, insan vücudu için oldukça önemlidir. Sağlıklı bir şekilde kalabilmek için dengeli bir diyet uygulamak, içinde bulunduğumuz bu yaşam şartlarında hayati bir önem taşır. Genellikle taze sebze ve meyve tüketimi immün sistemi güçlendirerek güçlü bir bel kemiği oluşturur. Bununla birlikte kefir tüketmek, tam bir probiyotik bombası olduğundan dolayı etkili bir bağışıklık güçlendirici içecektir. Omega 3 yağlarından zengin olan ve kaliteli proteinlere sahip olan balık, sadece bu özellikleri ile değil D vitamini, fosfor ve kalsiyum açısından bağışıklık dostu bir besindir. Yaban mersini tüketmek, bağışıklık sistemini güçlendirmede yardımcı olan besinler arasındadır. İçerisinde bulunan antosiyan maddesi sayesinde güçlü bir bağışıklık kazanmaya destek olur. Çikolata lezzetlerinin yanı sıra sağlıklı bir vücut için bitter çikolata tüketmek zararlı atıklardan vücudu korur. 

Bağışıklık sistemi için zerdeçal tüketmek bir kişinin bağışıklık sistemini artırır, aynı zamanda karabiber ve zeytinyağı ile tüketerek daha fazla güç kazanabilirsiniz. Brokoli önemli bir C vitamini kaynağı olduğundan dolayı, bağışıklık sistemi sağlığını desteklemek için yemek listeleri arasında mutlaka bulunması gerekir. İçerisinde C vitamini ve E vitamini bulunan ıspanak zengin bir antienflamatuar özelliklere sahip olduğundan dolayı bağışıklık sistemini güçlendirmek için tercih edilir. Sarımsak yemek, soğuk algınlığı ve diğer bütün hastalıkların önlenmesi için eski yıllardan beri kullanılan bir tedavi yöntemidir. Antibiyotik açısından son derece etki gösteren sarımsak, vücutta bulunan enfeksiyonu kurutma özelliğine sahiptir. Portakal, mandalina, kivi ve limon gibi asitli meyveler C vitamini açısından oldukça zengin besinlerdir. Bu besinler virüslerle savaşma konusunda oldukça iyidir. Mutlaka bu meyveleri taze tüketmek gerekir.