ÜST

DJ olmak: DJ’liğe giriş ve ekipman listesi

Dj olmak en sevilen mesleklerin başında geliyor fakat dışarıdan göründüğü kadar kolay değil. DJ’liğe başlamak için gereken ekipmanlar listesi de sandığınız kadar kısa değil.

Müzikle yakından ilgilenen herkes en az bir defa da olsa DJ’liği; “Ne kadar zor olabilir ki? şarkıları arka arkaya sıralıyorlar.” diye düşünüyor. Sanılanın aksine DJ’lik fazlasıyla meşakkatli bir iş. Bolca kontrol kumandası, ilk bakışta anlam veremediğiniz elektronik cihazlar ve yüzlerce müzik… Asıl yetenek ise tüm bu karmaşadan herkesin dinlemek isteyebileceği bir şeyler çıkarmak.

DJ’lik konusunda yeteneğiniz olduğunu düşünüyorsanız, bu işe uygun ekipmanları edinerek başlamanız gerekiyor. Peki nedir o ekipmanlar? Buyrun beraber bakalım…

DJ Controller

DJ’lik ile ilgili herşeyin temeli basit bir plak çalara dayansa da bugün işler çok farklı. DJ’liğe başlayabilmek için farklı seçenekleriniz olsa da en hesaplı ve kolay tercihlerin başında ‘Controller’ olarak isimlendirilen cihazlar yer alıyor.

Bilgisayarınıza bağlayarak kullanabileceğiniz controller, yine bilgisayarda bulunan yazılımlar aracılığıyla doğrudan kullanılabilir hale geliyor. Piyasada çok fazla controller cihaz bulunması fiyat rekabetini yaratıyor. Fiyat rekabeti ise DJ’liğe yeni başlayacaklar için uygun fiyatlı cihazları yaratıyor.

Ortalama 1000 TL civarındaki fiyatlarla satışa sunulan giriş seviyesi cihazlar; genellikle ücretli olarak satılan harici yazılımları yanında veriyor ve hafif, küçük yapılarıyla kolayca taşıma imkanı sunuyor.  Ayrıca daha az kontrol kumandası, düğme özelliğiyle öğrenme aşamasında işleri kolaylaştırıyor.

Daha az ses efekti, daha az performance padi, dahili ses kartı veya kanal sayısı gibi eksiklerine rağmen giriş seviyesinde ihtiyaçları fazlasıyla karşılayan bu cihazlar, isterseniz bir otomobil parasına dahi satın alınabiliyor. Fakat işe yeni başladığınız düşünülürse bu konuda biraz sabırlı olmakta fayda var.

CDJ

Controller cihazlar bilgisayara bağımlı yapısına karşılık tamamen tek başına çalışabilme özelliğine sahip. Ayrıca birçok farklı cihazla birlikte kombine edilebilen CDJ’ler, DJ’lik konusunu hobi olmaktan çıkarmak isteyenler için zorunlu ekipmanlardan.

Çalışmak için ihtiyaç duyduğunuz müzikleri CD’ler veya USB bellekler yardımıyla CDJ üzerine atabilir ve dahili hafızadan bu konuda yardım alabilirsiniz. İsterseniz bilgisayar ekranı olmadan da işinize odaklanabilirsiniz. Her ne kadar CDJ fiyatları giriş seviyesinde bile fazlasıyla yüksek olsa da, profesyonel anlamda bu işi yapabilmek için bir CDJ’ye ihtiyacınız var.

Çoğunlukla yan kısımlarına eklenen 2 adet turntable ile karşımıza çıkan CDJ’ler, controller cihazlarda bilgisayar üzerindeki yazılımlardan aldığınız desteği doğrudan bünyesinde barındırıyor. Yani bir sesi manipüle etmek istiyorsanız veya efektleri kullanarak mevcut bir şarkıya kendi yorumunuzu katmak istiyorsanız CDJ’ler size bunu doğrudan yapma imkanı tanıyor.

Satın aldığınız CDJ’ye daha iyi bir mikser eklemek istediğinizde, performance pad kullanmak istediğinizde veya turntable sayısını arttırmak istediğinizde bunu kolaylık yapmanız mümkün. Harici mikrofon çıkışları, çok kanallı girişler, dahili hafızayla birlikte çalışan kayıt kutuları CDJ’lerin diğer artılarından.

Pikap, turntable

İşleri çok fazla ‘elektronik’ hale getirmeden çözmek isteyenler için en basit ve kolay yol bilgisayarınıza bağlanabilir özellikte bir pikap veya turntable satın almak. DJ’liğin başlangıcında olduğu gibi sadece dönen bir zemin üzerindeki plakları kullanarak da iyi bir DJ’lik mümkün.

Birçok açıdan size iyi bir DJ olma yönünde katkı sağlayacak bu basit kurulum ses efektlerinden ve birçok dijital öğeden yoksun olsa da beat uyumu gibi kritik bir konuda önemli yollar almanızı sağlayacak. İşe temelden başlamak, yeteneklerinizi keşfettiğiniz süreçte daha kalıcı ve sağlam bir DJ’lik tecrübesi edinmenize yardım edecek.

Midi klavye

dj 

DJ’liğin geri planda kalan önemli bir rolü de tamamen yeni müzikler üretiyor olmaları. Çoğunlukla hazır müzikler üzerinde çalıştıkları düşünülse de DJ’ler de bir gitar veya keman virtüözü gibi klavyeler aracılığı ile tamamen özgün ve yeni müzikler üretebilir.

Müzik üretim, mixleme veya remixleme gibi konularda çok sık görev üstlenen midi klavyeler, istenirse ses efektlerini kullanmak için veya sıradan bir kuyruklu piyano gibi kullanılabilir. Elektronik müziğin nimetleri sayesinde midi klavyenizden bir gitarın, darbukanın, çellonun veya davulun sesini çıkarmanız mümkün.

Mikser, performance pad

Controller, CDJ veya turntable ile harmanlayabileceğiniz bu cihazlar, size daha fazla hareket alanı yaratan unsurlardan. Örneğin satın aldığınız controller cihazda sadece 8 adet performance pad mevcut ise bu durumu ilave bir cihazla çözebilirsiniz. Yahut mevcut mikserin yeterli gelmediği durumlarda daha iyi cihazlarla sahip olduğunuz controller cihazı kombine edebilirsiniz. Bu noktada ses efektleri konusunda size ekstra destek verecek cihazlarda bulabilmeniz mümkün.

Kulaklık

İyi bir kulaklığa sahip olmak demek, yaptığınız müziği gerçek anlamda duyabilmek demek. Monitör olarak kullanılan DJ kulaklıkları, ciddi oranda yüksek gürültü içerisinde işini iyi yapabilmeli, yeteri kadar ses üretmeli ve bu sesleri en doğal haliyle size ulaştırmalı.

İyi bir ses sürücüsüne sahip, kablo ile kullanılan ve kendini ispatlamış markaların ürettiği DJ kulaklıklarının minimum 500-600 TL’lik fiyat etiketlerine sahip olduğunu ve bu fiyatların sadece ortalamanın üzerinde performans sunduğunu belirtelim. En iyi müziği yapıyor olsanız da bunu gerçek tonlarla ve en doğal haliyle dinleyebilmenin yolu yüksek kaliteli kulaklıklardan geçiyor. Bu kulaklıkları seçerken dikkat edilmesi gerekenleri buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

DJ’lik konusundaki hayalleriniz bu ekipmanları öğrendikten sonra daha da heyecanlı bir hal aldıysa sizi hepsiburada.com’un stüdyo ve DJ ekipmanları bölümüne alalım.