
Diş Kaşıyıcı Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Diş çıkarma, bebekler için olduğu kadar ebeveynler için de rahatsız edici aşamalardan biridir. Diş çıkarma, her bebeğin yaşadığı önemli bir dönüm noktası olsa da ilk birkaç diş acı verici olma eğilimindedir. Telaşlı ve huzursuz bebeklerini yatıştırmaya çalışan ebeveynler için de en unutulmaz dönemlerden olması cabası…
Bebeğiniz diş ağrısından kurtulup rahatlama ararken, tahriş olmuş diş etlerini yatıştırmak için nesneleri ısırmak ve kemirmek isteyecektir. Tehlikeli ev eşyalarına, ellerinize veya omuzlarınıza uzanmaya başlayabilir. Tam da bu noktada diş kaşıyıcı en güvenli alternatiftir. Diş kaşıyıcı seçiminde dikkat edilmesi gerekenlerden önce diş çıkarma dönemiyle ilgili ipuçlarına göz atalım.
Diş kaşıyıcı ne zaman kullanılır?
İlk kez anne ya da baba oluyorsanız, bebeğinizin ilk birkaç dişini ne zaman çıkarmaya başlayacağını merak ediyor olabilirsiniz.
Çoğu bebek alt orta kesici dişlerini 6 ila 10 ay arasında, ardından üst orta kesici dişlerini 8 ila 12 ay arasında çıkarır. Bebek sahibi olmanın genel telaşına alışmış olsanız bile, diş çıkarma tamamen yeni bir huzursuzluk gibi baş gösterebilir. Büyük olasılıkla, bebeğinizin diş çıkardığını size belirten birkaç spesifik semptom fark edeceksiniz:
- Nesneleri çiğnemek
- Huysuzluk ve sinirlilik
- Ağrılı ve şiş diş etleri
- Aşırı salya
Ateş bir semptom mu?
Bir çocuğun diş çıkarma ile ilişkili ateşinin yükselebileceği yaygın bir yanılgıdır. Aslında bu fikri destekleyecek hiçbir bilimsel kanıt yoktur, bu nedenle çocuğunuzun rektal sıcaklığı 38°C’den yüksekse, bu onun hasta olduğunun bir işareti olabilir ve altta yatan neden diş çıkarma olmayabilir.
Çoğu insan diş kaşıyıcıların sadece ilk birkaç diş için gerekli olduğunu düşünürken, azı dişlerinin çıkması de çok acı verici olabilir. Bu nedenle, 13. ay civarında azı dişleri çıkmaya başladığında bebeğinizin tekrar diş kaşıyıcıya ihtiyacı olduğunu fark edebilirsiniz.
Diş kaşıyıcı ve güvenlik
Bebeğinizin diş çıkarma ağrısını hafifletmenin pek çok güvenli yolu olsa da Baby Banana Diş Kaşıyıcı Diş Fırçası oldukça güvenli ve dayanıklı bir ürün olmasıyla öne çıkanlar arasında yer alıyor. Esneyebilen yumuşak silikon, bebeklerin diş fırçalamaya alışması için ideal ve ayrıca ağız yaralanmalarından da koruyor. Üstelik hem kaynatılabilir hem de bulaşık makinasına veya derin dondurucuya koyulabilir.
Diş kaşıyıcınızı daima inceleyin
Bir bebeğin ne kadar güçlü kemirebildiğini ve ısırabildiğini düşünürsek, bazı diş kaşıyıcıları zamana karşı koyamayabilir. Her zaman bebeğinizin diş kaşıyıcısının yüzeyinde yırtıklar olup olmadığını kontrol edin ve eğer herhangi bir kesik veya yırtık bulursanız diş kaşıyıcıyı atın. Kırık bir diş kaşıyıcı boğulma tehlikesi oluşturabilir.
Soğutun, dondurmayın
Soğuk bir diş kaşıyıcı, diş çıkaran bir bebek için çok ferahlatıcı olabilir. Ancak uzmanlar, diş kaşıyıcıyı dondurmak yerine buzdolabında soğutmanız gerektiği konusunda hemfikir. Bunun nedeni, dondurulduğunda diş kaşıyıcının çok sert olabilmesi ve çocuğunuzun diş etlerine zarar verebilmesidir. Ayrıca oyuncağın dayanıklılığına da zarar verebilir.
Diş çıkarma aksesuarlarından kaçının
Bunlar, birçok ebeveynin tercih ettiği popüler bir kategori olsa da uzmanlar, diş çıkarma kolyeleri, halhallar veya bileziklerdeki küçük boncuklar ve aksesuarlar boğulma tehlikesi oluşturabileceğinden, bunlardan kaçınmanızı öneriyor.
Yakınınızda bir önlük bulundurun
Bebeklerin ağzı sulanır ama diş çıkarırken bu iki kat daha fazlalaşır. Tüm bu tükürük cilt tahrişlerine neden olabilir. Bu nedenle, bebeğiniz diş çıkarırken, fazla salyaları silmek için mutlaka yakınınızda bir önlük bulundurun.
Diş kaşıyıcı seçmek
Çoğu ebeveyn, bebeklerin oyuncakları da dahil bir favoriye sahip olacaklarını bilir. Bu nedenle, ilk defa bir diş kaşıyıcı alışverişi yapıyorsanız kendinize (ve bebeğinize) seçenek sunmak için birkaç tane diş kaşıyıcı almak iyi bir fikir olabilir.
Ayrıca diş kaşıyıcıları test ederken aşağıdaki özellikleri aklınızda bulundurun:
- Dayanıklılık: Kimse bir ay sonra değiştirilmesi gereken bir diş kaşıyıcı satın almak istemez. Birkaç kullanımdan sonra dağılmayan, sağlam silikon, kauçuk veya ahşaptan yapılmış diş kaşıyıcılarına göz atabilirsiniz. Bebeklerin diş etlerini yatıştırmaya çalıştıkları için diş kaşıyıcılara sert davranabileceğini unutmayın.
- Temizlik: Diş kaşıyıcının çocuğunuzun ağzında çok fazla zaman geçirdiğini düşünürsek, diş kaşıyıcıyı temizlemenin ve sterilize etmenin de ne kadar önemli olduğunu tahmin edebilirsiniz. Bulaşık makinesinde yıkanabilir, mikrodalgada buharla sterilize edilebilir veya kaynatılabilir çeşitli seçenekler mevcuttur.
- Bütçe: Genel olarak, çoğu diş kaşıyıcı uygun fiyatlıdır. Birkaç yüksek fiyatlı seçenek olsa da genel olarak bu temel bebek ürününü çok fazla para harcamadan satın alabilirsiniz. Yine de birçok ebeveyn tarafından tercih edilen Sophie La Girafe Zürafa Sophie Diş Kaşıyıcı’yı satın almak isterseniz standart fiyatların biraz daha üzerine çıkmanız gerekebilir.
- Tasarım: Bebeğiniz diş kaşıyıcıyı ne kadar kolay kavrayabilir? Diş kaşıyıcı, diş etlerini yatıştırabilecek yeterli dokuya sahip mi? Parçalar bebeğinizin çiğnemesi için çok mu büyük? Bunların hepsi akılda tutulması gereken önemli özelliklerdir.
Diş çıkarma, bebekler ve ebeveynler için zor bir dönem olabilir, ancak kolayca temizlenebilen, bebeğinizin ilk diş çıkarma döneminin tamamına dayanacak kadar dayanıklı ve onları meşgul edecek diş kaşıyıcıyı bularak hayatı kolaylaştırabilirsiniz.