
Diş çıkarma dönemindeki minikler için tavsiyeler
Bebeğinizin büyüyüşüne her gün tanık olurken pek çok süreci belki de ilk defa deneyimliyorsunuz. Bebekten bebeğe değişen süreçler, ilk çocuğunuz olmasa da sizi şaşırtabiliyor. Bu yüzden bu süreçlerden belki de en sancılı olanlardan biri olan diş çıkarma döneminde sizlere yardımcı olacağını düşündüğümüz birkaç bilgiyi bir araya getirmeye çalıştık.
Her bebek kendine has bir süreç geçiriyor. Ancak diş çıkarma süreci gibi genel olarak yaşanabilen bazı sıkıntılara karşı hazırlıklı olmak da sizin elinizde.
Nedir bu diş çıkarma durumu?
Diş çıkarma genel olarak 6. aydan başlıyor. Bu süre kimi zaman değişiklik gösterse de hemen hemen 3 yaşına kadar tüm süt dişleri tamamlanmış oluyor. Ancak diş çıkarma konusu biraz da kalıtımsal bir konu; anne ve babalar olarak sizlerin diş yapısı bebeğinizinkiyle ilgili de ipucu verecektir. Bu süreçte inci gibi minik, bembeyaz dişlerini çıkarırken de ufak rahtsızlıklar yaşayabiliyorlar. Ne gibi mi?
- Huzursuz uyku saatleri
- Sık sık ağlama
- Hafif ateş
- İshal
- Şişmiş diş etleri
- Salya ve tükürükte artış
- İştahsızlık
- Her şeyi ağıza alma isteği
Eğer bu belirtiler baş gösteriyorsa ilk dişler de çıkmaya hazırlanıyor demektir. Bu noktada ebeveynleri huzursuz edebilecek ve dikkat edilmesi gereken iki belirti; ishal ve ateş ortaya çıktığında mutlaka doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.
Bebeğiniz diş çıkarttığı için bu belirtilerle karşılaşmış olabilirsiniz. Ancak farklı bir hastalık da diş çıkarma dönemine denk gelerek belirti göstermeye başlamış olabilir. Bu nedenle muhakkak doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.
Peki diş çıkarma sürecinde ebeveynler olarak neler yapabilirsiniz?
1- Öncelikle birbirinizle dayanışma içinde olun
Daha önce de belirttiğimiz gibi bu tip süreçler her bebekte farklı yaşanıyor. Kimi bebekler dişlerini sakince ve pek de huzursuz olmadan çıkarırken, kimi bebeklerde de bu süreç gerçekten de oldukça zorlu geçiyor. Eğer sizin de bebeğiniz sıkıntılı bir dönem geçiriyorsa öncelikle anne ve baba olarak birbirinize destek olmanız ve karşılıklı dayanışma içinde olmanız çok önemli.
Onun ihtiyaçlarını karşılamak sadece anneye ya da babaya kalırsa tek taraflı ciddi bir yıpranma yaşamanız kaçınılmaz olur. Bu da bir noktadan sonra bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılayamaz hale gelmenize neden olur.
2- Onu kucaklayın
Çocuğunuzun size en çok ihtiyacı olduğu bebeklik döneminde onu sık sık kucağa almak kadar güzel bir şey olamaz. Üstelik diş çıkarma dönemi gibi huzursuzluk yaşadığı bir dönemde sizin sıcaklığınız ona düşündüğünüzden çok daha iyi gelecek.
3- Dişlerini kaşıyabilmesi için yardımcı olun
Diş çıkarma döneminde eline geçirdiği her şeyi, hatta bir şey bulamazsa direkt elini ağzına alacaktır. Çıkmaya çalışan dişler kaşıntı yaptığı için ona bu konuda yardımcı olun. Sağlıklı diş kaşıyıcılar alarak ona destek olabilirsiniz.
Örneğin; Winfun Peluş Sevimli Fil ile onun dikkatini çekerken, yumuşaklığı ve üstüne basınca çıkardığı ses ile eğlenmesini sağlayabilirsiniz.
Bebek diş kaşıyıcısında organik bir seçim yapmak isterseniz de Kiduga Organik Ahşap Diş Yaşıyıcı’yı tercih edebilirsiniz. Akçaağaçtan yapılan ve tamamen organik bir ip kullanılan Kiduga diş kaşıyıcısı ile de bebeğiniz dişlerine masaj yaparak sıkıntısını gidermiş olacak.
4- Masaj yapın
Diş kaşıyıcı bir çözüm olsa da siz de bebeğinizi rahatlatmak için masaj yapabilirsiniz. Temiz ve soğuk bir bezle diş etlerine masaj yaparak onu biraz da olsa rahatlatabilirsiniz.
5- Sebze ve meyvelerden yararlanın
Bu süreçte en büyük problem, sürekli ağzına bir şey alması ama buna rağmen iştahsız olması olacak. Bu durumda da çiğ sebzelerle ve meyvelerle beslenmesine yardımcı olabilirsiniz. Örneğin; kereviz sapını deneyebilirsiniz. Kereviz saplarını kesip 10-15 dakikalığına buzluğa koyun. Bebeğinize doğal bir diş kaşıyıcısı olacak. Bu süreçte soğuk yiyeceklere daha yakın davranacağı için muz ya da havuç gibi hem dişlerini kaşıyacağı hem de vitamini bol besinler verebilirsiniz.
İştahsızlık konusunda da biraz daha sabır ve anlayış… Dişleri çıkarken canı yanıyor ve haliyle pek de bir şey yemek istemiyor. Bu süreçte ona özel yemekler hazırlayabilirsiniz. Örneğin; içine bol bol sebze koyabileceğiniz köfteler hazırlayabilirsiniz. Her şeyi eline alıp ağzına götürmeye meraklıyken bu durumu avantaja çevirin.
Hatta bu konuda Gülnihal Şarman’ın Bebeğimin Beslenme Kitabı : 5-24 Ay Beslenme Planı ve Yemek isimli kitabından da yararlanabilirsiniz.
6- Doktorunuza danışmayı asla unutmayın
Yukarıda da belirttiğimiz gibi tehlikeli olabilecek durumlarda mutlaka doktorunuzla iletişim kurun. İshal ve yüksek ateş genelde diş çıkarma dönemiyle ilişkilendirilse de bundan emin olmak için doktorunuza mutlaka danışın. Ya da bu süreçle artık baş edemiyorsanız ve bebeğinize ilaç vermeyi düşünüyorsanız doktorunuza danışmadan kesinlikle bir adım atmayın.
Hem diş çıkarma döneminde hem de tüm bebeklik süresince beslenmenin önemi büyük. Birbirinden sağlıklı ve lezzetli bebek maması tariflerine ulaşabileceğiniz Keşfet içeriği bu konuda sizi düşünmekten kurtarabilir!