ÜST

Dış cephe boyası seçerken dikkat edilmesi gerekenler

Dış cephe boyası evinize sadece yeni bir görünüm kazandırmakla kalmaz. İyi bir dış cephe boyası aynı zamanda soğuk ve yağışlı kış aylarında, kabarmalara ve çatlamalara karşı binanızı korur. Ayrıca tam tersi sıcak yaz aylarında, solma veya soyulmaya karşı da binalarınızı korumaya alır. Bir dış cephe boyasına iyi diyebilmemiz için bu boyanın mutlaka günlük UV radyasyon ışınlarına dayanması gerekir. Aksi takdirde bu boyaya harcadığınız para boşa gidecek ve ilerleyen zamanlarda binanızı tekrar boyamak zorunda kalacaksınız. O yüzden gelin hep birlikte, iyi bir dış cephe boyasını nasıl seçeriz, öğrenelim.

En iyi Dış cephe boyası nasıl seçilir?

dış cephe boyası

Tamamen dış etkenlerle alakalı olduğu için dış cephe boyasından beklenen birçok özellik vardır. Takdir edersiniz ki binaların dışını boyamak, evlerimizin içini boyamak kadar kolay değildir. Göz önünde bulundurmamız gereken, yüksek kaliteli reçineler, pigmentler ve katkı maddeleri gibi özellikler vardır. Dolayısıyla iyi bir boya seçmeden önce boyanın ana maddelerini bilmemizde fayda var.

Her tür boya, dört ana maddeden oluşur. Bunlar pigmentler, bağlayıcılar, kimyasal katkılar ve çözücülerdir. Pigmentler, boyaya örtücülük, renk, dayanıklılık ve parlaklık özelliklerini verirler. Bağlayıcılar, pigmentleri bir arada tutarlar. Boyaya, yapışma, sertlik, sağlamlık, dış etkenlere karşı dayanıklılık özelliklerini verirler. Kimyasal katkılar ise boyanın akışkanlık gibi özelliklerini iyileştirmek için kullanılırlar. Son olarak çözücüler ise uçucudurlar ve boyayı inceltmek için kullanılırlar. Öncelikle bir seçim yapmadan genel bir bilgi edinmek isterseniz dış cephe boyalar kategorisini ziyaret ederek tüm dış cephe boyalarını görüntüleyebilirsiniz.

Bu maddelerin yanı sıra, uzun ömürlü bir dış cephe boyası seçmeniz, yapacağınız maddi yatırım ve boya yaparken harcayacağınız emeğin karşılığınızı almanızı sağlayacak. Böylelikle uzun yıllar binanızın şık görünümünü korumuş olacaksınız.

Dış cephe boyalarının hava şartlarına dayanıklı olması gerektiğini söylemiştik. Akrilik esaslı, silikonlu, fotokatalitik özellikli dış cephe boyaları gibi farklı özelliklere sahip boyalar sıkça tercih edilmektedir. Bunların yanı sıra seçenek olarak, esnek dış cephe boyaları ve texture denilen desenli kaplamalar da vardır. Bu tamamen sizin ne tarz bir görünüm istediğinizle alakalı bir seçimdir.

Bu kadar çeşitliliğin olduğu bir durumda, hangi ürün en iyisi olduğunun ne yazık ki tam bir karşılığı yoktur. Her boya kendine has özellikler taşır ve kullanacağınız yere göre farklılık gösterir.

Bizim size bu konuda tavsiyemiz alacağınız boyanın mutlaka nefes alabilen ve yüksek örtme gücüne sahip bir boya olmasıdır. Boyanın uzun yıllar solmaması ve renginin kendini muhafaza edebilmesi gerekir.

Dış cephe boyası uygulamadan önce dikkat edilmesi gerekenler

dış cephe boyası

Dış cephe boyanın uygulamasında en önemli madde, boyanacak zeminin çok iyi hazırlanmasıdır. Kabarma ve çatlama olmamasına dikkat etmeniz gerekir çünkü boyayı sürdükten sonra bu kabarma ve çatlamalar yeni boyanızı da çatlatacaktır.

Bu yüzeyleri tespit etmeniz ve öncesinde tamir etmeniz gerekir. Tamirat işlemlerini tamamladıktan sonra mutlaka kaliteli bir astar kullanmanızı öneriyoruz. Bu astar dış cephe boyasının yüzeye daha iyi tutunmasını sağlayacaktır.

Uygulama için ortam sıcaklığının +5 °C ile +30 °C arası olması gerekir, çok nemli veya çok sıcak havalarda ya da don tehlikesi olan yüzeylerde uygulama yapılmamalıdır.

Çeşitler ve göz alıcı renkler

Akrilik Dış Cephe Boyaları: Akrilik boyalar, kopolimer bağlayıcı esaslı, son kat dış cephe boyalarıdır. Yüksek alkali direncine sahip olmakla beraber, güneş ışınlarına, yağış, nem ve deniz kıyısındaki tuzlu neme karşı son derece dayanıklıdırlar. Bu tür boyaları kolayca uygulayabilirsiniz. Akrilik dış cephe boyaları, iyi örtücülük sağlayan, koruyucu ve dekoratif bir boyalardır. Bu boyaları incelemek için lütfen akrilik dış cephe boyaları kategorisini tıklayın.

Silikonlu Dış Cephe Boyaları: bu boyalar en çok seçeneğin olduğu boya kategorisidir. Yüksek su itici özellikleriyle yüzeyin su geçirmesine izin vermezler. Yüksek alkali direnci ile rutubete, neme ve tuzlu suya karşı dayanıklıdır. Güneş ışınlarının boya filmini deforme etmesini ve renk değiştirmesini önlerler ve dolayısıyla uzun süreli kullanıma olanak verirler. Boyanızın nefes almasının önemli bir kriter olduğunu söylemiştik. Silikonlu boyaların içeriğindeki silikon yüzeye nefes alma imkanı verir ve biriken nemin iç ve dış cephelere zarar vermesini engeller. Silikonlu boyalara göz atmak ve isteğinize uygun bir renk satın almak için lütfen silikonlu dış cephe boyaları bölümünü ziyaret edin.

Grenli Dış Cephe Boyaları: Su bazlı, akrilik kopolimer bağlayıcı esaslı ve silikonlu boyalardır. İnce desenli rulo ile uygulayabilir, rulo ile desen verebilirsiniz. Böylece grenli mat bir yüzey elde etmiş olursunuz. Binalara oldukça stil sahibi bir görünüm kazandıran grenli boyalar kendi kendilerini yıkama  özelliği ile  yağmurun yüzeye nüfuz etmeden akmasını sağlarlar ve böylece yüzeydeki tozları temizlerler. Silikonlu boyalarda da bahsettiğimiz üzere, grenli boyalar da yüzeye nefes alma imkanı verir. Eğer siz de binanıza yenilikçi ve değişik bir tarz kazandırmak isterseniz grenli boyalar kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Elastik Dış Cephe Boyaları : Bu boyalar akrilik esaslı elastik dış cephe boyalarıdır. Yüzeylere nefes aldırırlar. Dolayısıyla dış etkilere ve kılcal çatlaklara karşı dayanıklı olurlar. Alçı, beton, tuğla, prefabrik beton, ahşap yüzeylere uygulanabilir ve bilhassa deniz suyunun ve rutubetin etkin olduğu bölgelerdeki başarı ile kullanılabilirler. Birbirinden farklı göz alıcı renk kartelasına sahip bu boyalardan hemen satın almak için öncelikle Bianca Elastik Kauçuklu Dış Cephe boyasını inceleyebilirsiniz.

Binanızın boyası ile ilgili tüm sorularınıza yanıt bulduysanız sizi dekorasyonda mat siyah modası yazımızı okumaya davet ediyoruz. Moda olan tüm renklere gelin birlikte bakalım!