
Diş Ağrısı Nedenleri & Diş Ağrısı Neyin Belirtisi?
Yaşam kalitesini epey düşüren rahatsızlıkların başında diş ağrısı geliyor. Diş ağrısı, her bireyin hayatının neredeyse her döneminde karşılaştığı bir sorun. Diş ağrısı sebepleri ise, birçok faktöre bağlı olarak değişebilir. Genelde ağrı kesicilerle ve farklı bir yöntem vasıtasıyla kontrol altına alınmaya çalışılan diş ağrısında, doktora başvurulması geciktirildiği müddetçe daha büyük problemler doğurabiliyor. Özellikle kulaktan dolma bilgiler ile diş ağrısının tedavi edilmesi hem dişlerde hem de dokularda önemli hasarların oluşmasına neden olabilir.
Diş ağrısının birçok nedeni olabilir. Unutulmamalıdır ki; diş ağrısı asla hafife alınmamalıdır. Diş ağrısı dişin çürüdüğünün belirtisi de olabilir, ağız ve diş sağlığını derinden etkileyecek başka bir hastalıktan ötürü de olabilir. Genelde akla ilk gelen diş çürümesi oluyor. Bunun yanı sıra, diş minesinde aşınmanın olması, diş eti iltihabı, dişte kırık olması ve yirmi yaş dişleri de ağrıya neden olabiliyor. Diş ağrıları ilk başlarda hastalar tarafından çok ciddiye alınmıyor ancak ağrı dayanılmayacak bir seviyeye ulaştığında ağrı kesiciler vasıtasıyla çözüm aramaya girişiyorlar. Ağrının kaynağı tedavi altına alınmadan kesin bir sonuca ulaşılması mümkün değil. Aynı zamanda bilinçsiz bir biçimde kullanılan ağrı kesiciler bireylerin sağlığını olumsuz biçimde etkileyebilir. Buradan hareketle diş ağrısının hafife alınmaması, vakit kaybedilmeden doktora danışılmalı. Peki, diş ağrısı neyin belirtisi? Gelin birlikte merak edilen tüm sorulara yanıt arayalım!
Diş Ağrısı Nedir?
Dişin içerisinde ya da çevresinde meydana gelen ağrıya diş ağrısı deniyor. Daha küçük çaplı diş ağrıları, insanların evde kendiliğinden meydana getirebileceği diş eti tahrişinden oluşabilir fakat ciddi ve ağır olan diş ağrıları, kendi başlarına iyileşemeyecek ve diş hekimi tarafından tedavi edilmesi gereken hem diş hem de ağız sorunların kaynaklı olabilir. Dişlerin içerisinde yer alan pulpa, sinirler, dokular ve kan damarları ile dolu yumuşacık bir yapıya sahip. Söz konusu olan pulpa sinirleri ise, insan vücudunda bulunan en hassas sinirler olarak dikkat çekiyor.
Sinirler tahriş olduğunda ya da bakteri ile enfekte kaptıklarında bazen apseye bazen ise şiddetli ağrılara neden olabiliyor. Bir diş ağrısının kendisi direkt ölümcül risk taşımıyor fakat dişlerde ya da vücudun herhangi bir kısmında tedavi edilmeyen enfeksiyon insan vücuduna yayılabiliyor. Bunun sonucunda ise hasta olmak kaçınılmaz oluyor. Bu hastalık ise ciddi ve hatta hayati risk taşıyabiliyor. O nedenle diş ağrısı problemi ile karşı karşıya kalan bireylere diş hekimine başvurmaları tavsiye ediliyor.
Diş Ağrısının Sebepleri
Diş ağrısı birçok sebebe bağlı olarak ortaya çıkıyor ancak en sık rastlanan sebepler arasında aşağıdaki detaylar sayılıyor. Bunlar:
- Diş çürüğü,
- Yirmilik dişler,
- Diş eti enfeksiyonu,
- Diş çatlağı ya da kırık diş,
- Diş dolgusunda bir hasar,
- Sakız çiğnemek,
- Diş etlerinden diş çıkması bir diğer deyişle diş patlaması
- Sürekli dişleri sıkma ya da birbirine sürtüştürme gibi tekrarlayan hareketlerden kaynaklı olan diş yıpranması,
- Dişin merkezinde gerçekleşen bakteriyel bir enfeksiyondan ötürü meydana gelen diş apsesi,
Yukarıda bahsi geçen birçok nedenden dolayı diş ağrısı meydana gelebiliyor. Söz konusu durumlardan hangisi yaşanırsa yaşansın, zaman kaybedilmeden hekime başvurulması büyük önem taşıyor.
Diş Ağrısının Belirtileri
Diş ağrısı ile karşı karşıya kalmanın en dikkat çeken belirtisi, adından da anlaşılacağı üzere zonklayan, keskin, sürekli devam eden ya da gidip geri gelebilen türden ağrı oluyor. Kimi vakalarda ise yalnızca dişe basınç yaptığı için bir şey tüketirken ortaya çıkabilir. Bu tarz ağrılar sadece dişte değil aynı zamanda damakta veya yüzün farklı bölümlerinde de ortaya çıkabilir. Ağrının neden olduğu rahatsızlığa göre dikkat edilmediği takdirde baş ağrısı, ateş gibi çeşitli semptomlar ortaya çıkabilir.
Enfekte haline gelen bir dişten kötü bir tad içeren akıntı gelmesinin yanı sıra, ağızdan sıkıcı bir koku yayılabiliyor. Bunun yanı sıra, diş ağrısıyla beraber nefes alma ve yutkunma sürecinde bir problem yaşanabiliyor. Bu tarz belirtilerle karşılaşan insanların mutlaka diş hekimine başvurmaları tavsiye ediliyor.
Diş Ağrısı Nasıl Geçer?
Hayat kalitesini derinden etkileyen diş ağrıları için birçok tedavi yöntemi var. Genelde dişlerin içerisinden değil de çevreden kaynaklanan ağrılarda diş hekimine başvurulması önerilmiyor. Bu ağrılar kendiliğinden kısa süre sonra geçebilir. Ağrılar diş etindeki geçici bir kızarıklık, tahriş gibi durumlardan kaynaklı meydana geliyor. Bu durumda dişe müdahale edilmesi mümkün olmadığından kendiliğinden geçmesinin beklenmesi gerekiyor.
Söz konusu süre içerisinde çiğneme için etkilenen bölgenin kullanılmamasına da özen gösterilmesi gerekir. Genelde yoğurt, yumurta, ılık çorba gibi yumuşak yiyecekler tüketilmesi önerilir. Eğer dişlerde bir hassaslık söz konusu ise, çok sıcak veya çok soğuk yiyeceklerden uzak durulması lazım.
Diş Ağrısı Nasıl Doğru Tedavi Edilir?
Diş hekimleri, dişlerde meydana gelen birçok problemle ilgileniyor. Giderek şiddeti artan diş ağrılarında evde bilinçsizce içilen ağrı kesiciler soruna çözüm olmuyor. Aksine farkında olmadan kendinize daha fazla zarar veriyorsunuz. Ağrının hafiflemediği durumlarda, çok şiddetli ağrı ile karşı karşıya kalındığında, kulak ağrısı, kulak acısı, yüzde şişlik olduğunda kısa zamanda diş hekimine gidilmesi öneriliyor. Hekime başvurulduğunda ise, ağrının nerede oluştuğunu, ne zaman başladığını, ağrıyı ağırlaştırıp hafifleten durumların ne olduğunu ve ne kadar şiddetli geliştiğini söylemek gerekiyor. Söz konusu durumların ardından diş hekimi, fiziksel bir muayene gerçekleştiriyor. Bireyin ağzını, diş etlerini, dişlerini, dilini, boğazını, çenesini, sinüslerini, burnunu, boynunu ve kulaklarını kontrol edebiliyor. Diş ağrısının nedenlerinin belirlenmesi için röntgen istenebilir.
Diş enfeksiyonlarının teşhis edilmesi ve tedavisi, yüzün ve kafatasının diğer bölümlerine ve kan dolaşımına yayılmaması açısından büyük önem taşıyor. Diş ağrısı oldukça rahatsız eden bir hastalık haline gelebiliyor ancak tedavi altına alındığında geçici bir rahatsızlık halini alıyor. Diş hekimleri genelde ağrıyı hafifletiyor ve ağızda meydana gelen enfeksiyonların vücuda da yayılmasının önüne geçiyor.
Diş Ağrısı Tedavisi Neye Göre Yapılır?
Diş ağrısının tedavisi, dişlerde ağrıya sebebiyet veren duruma göre yapılıyor. Örneğin, çürük bir diş ağrıya neden oluyorsa, diş hekimi çürüğü temizleyerek dolgu yapıyor. Gereken durumlarda ise dişi çekebilir. Diş ağrısının sebebi, diş sinirlerinde bulunan enfeksiyondan kaynaklanıyorsa, kanal tedavisine başlıyor. Yani enfekte olan puplayı çıkarma ve sızdırmaz bir malzeme ile değiştirme tedavisine ihtiyaç duyabiliyor. Söz konusu enfeksiyona genelde diş pulpasının yer aldığı boşluğa akan bakteriler neden olabiliyor. Çenede şişlik veya ateş bulunuyorsa eğer diş hekimi bir antibiyotik reçete verebiliyor. Minik bir yiyecek parçası da diş etlerinin altına yapışıp, enfeksiyon oluşmasına neden olabiliyor. Böyle durumlarda ise, diş hekimi derinlemesine bir temizlik önerebiliyor ayrıca gereken durumlarda periodontal yani, diş eti tedavisi de gerçekleştirebiliyor.
Diş Ağrısı Önüne Nasıl Geçilir?
Diş ağrısına sebebiyet veren durumların başında diş çürümesi problemi yer alıyor. O nedenle ağız hijyenine özen gösterildiği zaman bu durumdan kaynaklanan diş ağrıları önlenebiliyor. Aşağıdaki durumlara dikkat edilmesi tavsiye ediliyor:
- Günde en az 1 kez diş ipi kullanımı
- düzenli olacak şekilde florürlü diş macunuyla dişleri fırçalama
- profesyonel temizlik için senede 2 kez diş hekimine gidilmesi,
- Şeker miktarı az olan yiyeceklerden tüketilmesi
Diş ağrısı çekmemek ve sağlıklı bir yaşam sürmek için günde iki kere dişlerimizi fırçalamalı, diş ipi kullanmalı ve yılda en az bir kere diş doktorunda muayene olunmalı. Sağlıklı günler…