
Deve Tabanı Bitkisi Özellikleri & Bakım İpuçları
Devasa büyüklükteki yapraklarıyla bilinen deve tabanı, girdiği eve kattığı sofistike görünümle biliyor. Neredeyse küçük bir ağaç kadar büyüyebilen bitki yapraklarındaki delikler ve derin yarıklarla da bilinir. Yapraklarının bu özelliği yüzünden yurt dışında “İsviçre peyniri bitkisi” olarak anılır. Asıl adı Monstera deliciosa olan deve tabanı Güney Meksika ve Panama’ya özgü bir bitkidir. Onu diğer bitkilerden ayıran diğer önemli bir unsur da yapraklarını dökmemesidir. Deve tabanının sanat ve iç tasarım alanında köklü bir geçmişi vardır. Yastıklara basılmış, duvarlara çerçevelenmiş ve hatta cam bir vazoda tek başına asılı duran deve tabanı yaprağı resimlerini sıklıkla etrafınızda görebilirsiniz.
Deve tabanı bitkisi ölmeye başladığında yapraklarının görkemli yeşil rengini kaybetmeye başlar. Sıcak ve nemli ortamı seven deve tabanı en güzel haline ulaşmak için bol miktarda su ama az güneş ışığı ister. Deve tabanını evinizde konumlandırırken doğrudan güneş ışığı alacağı yerlere koymaktan sakının. Coşkulu bir şekilde büyüyüp gelişebilmesi için dolaylı olarak gün ışığı alabileceği yerlere koyun. Güneş ışığı alan pencerelerden birkaç metre uzaklığa koymanız en iyisi olacaktır.
Monstera’nın ikonik bölünmeleri tipik olarak yalnızca bitkinin daha olgun yapraklarında ve yalnızca bitki ideal koşullara yerleştirildiğinde meydana gelir. Sizinkinde bol miktarda ışık varsa ancak bölünme yoksa sabırlı olun ve yapraklardaki değişimi incelemeye devam edin.
Deve tabanı, misafirlerinizin tüm güzelliklerine hayran kalabileceği oturma ve yemek odalarında en iyi şekilde görünür. Bu bitkilerin çok yer kapladığını unutmayın. Deve tabanını koymayı planladığınız her yerde ekstra alan olduğundan emin olun. Ek bir avantaj olarak havayı da arındırırlar!
Deve Tabanı Bitkisinin Rutin Bakımı Nasıl Olmalı?
Her bitkide olduğu gibi deve tabanını da doğru suladığınızdan emin olun. Bakımı kolaydır ve güneş ışığı, su ve sıcaklık ihtiyaçları arasında doğru dengeyi gerektirir. Bitkinizi toprağın ilk birkaç santimetresi kuruduğunda sulamalısınız. Kuruluğunu kontrol etmek için parmağınızı toprağa sokun. İyi drenajlı toprağı tercih eder çünkü aşırı nemli toprak kök çürümesine yol açabilir. Bu bitkiler bazen zamanla hava kökleri de yetiştirir. Bu kökleri nemli sfagnum yosunu ile kaplayabilir veya toprağa yönlendirerek onların da bol su almasını sağlayabilirsiniz. Tipik olarak yavaş büyümesine rağmen, ilkbahar ve yaz aylarında, yeni büyümeyi teşvik etmek için deve tabanına ayda bir kez organik gübre kullanabilirsiniz.
Her tarafta eşit büyüme sağlamak için deve tabanını periyodik olarak döndürün ve bitkinin verimli bir şekilde fotosentez yapabilmesi için yaprakların tozunu sık sık alın. Yaprakların tozunu alırken, alt taraflarını da inceleme ve zararlılara karşı dikkatli olma fırsatını değerlendirin. Deve tabanı bitkisi zararlılara karşı diğer düşük ışıklı tropiklere göre daha dirençlidir. Her bitkinin benzersiz bir canlı olduğunu ve özellikle kendi bulundukları yerde farklı ihtiyaçları olabileceğini unutmayın. Sulama ihtiyaçlarına dikkat edin, uzun ve mutlu bir ilişkiye sahip olacaksınız.
Deve Tabanı Bitkisinin Bakımı Nasıl Yapılır?
Deve tabanı, genellikle ev bitkisi olarak tutulan tropik bir bitkidir. Bu büyümesi kolay, yaprak dökmeyen bitki, “vay” faktörü nedeniyle birçok tasarım alanında bulunabilir. Parlak, kalp şeklindeki bölünmüş yapraklarıyla dikkat çekiyor. Deve tabanı bitkisinin tam halini alması yaklaşık 3 yıl sürüyor. Unutmamanız gereken en önemli konu bu güzel bitkinin insanlar ve evcil hayvanlar için zehirli olduğudur.
Deve Tabanı Bakımında Dikkat Etmeniz Gerekenler
- Bulunduğu ortamın sıcaklık ve nem dengesine dikkat etmeniz gerekir.
- Kısmi güneşi sever.
- Asidik veya nötr, turba bazlı, iyi drenajlı toprağa ihtiyaç duyar.
- Bol drenaj delikleri olan bir saksı kullanın ve düzenli olarak su verin.
- Tuzlu toprağa veya tam güneşe tahammül edemez.Deve tabanı bitkisi hakkında her şey! Bakımı, özellikleri ve sağlıklı büyüme için ipuçlarına göz atın.
- Yılda üç ila dört kez kompoze gübre verin.
- İlkbahar ve yaz aylarında büyümeyi desteklemek için organik gübre kullanın.
Deve Tabanı Çiçeği Bakımı
Orta Amerika yağmur ormanlarının yerlisi olan Monstera cinsinde çeşitli türler ve alacalı çeşitleriyle birlikte yaklaşık 50 farklı tür bulunmaktadır. Alacalı yapraklar ve abartılı delikler ve yarıklara sahip bitkiler daha pahalıdır çünkü bunların çoğaltılması ve diğerlerinden daha yavaş büyümesi zordur.
- yüzyılın başlarında botanik dünyasında resmi olarak tanındı ancak Orta Amerika’nın yerli halkları tarafından çok daha uzun süredir biliniyorlardı.
Güneş ışığı
Parlak ve orta derecede dolaylı ışıkta gelişir. Yoğun, doğrudan güneşe uygun değildir ancak buna dayanacak şekilde alıştırılabilir.
Su
Her 1-2 haftada bir sulayın, sulamalar arasında toprağın kurumasını sağlayın. Daha parlak ışıkta daha sık, daha düşük ışıkta daha az sıklıkta sulamayı bekleyin. Profesyonel ipucu: Deve tabanı bitkisi için filtrelenmiş sudan veya kullanmadan önce gece boyunca dışarıda bırakılan sudan yararlanabilir.
Nem
Normal oda nemi işe yarayacaktır ancak mümkünse nemli koşulları tercih eder. İç mekandaki nem seviyesini artırmak için hava nemlendiricisi kullanmayı düşününebilirsiniz.
Sıcaklık
Çoğu ev bitkisi 18°C-30°C aralığındaki sıcaklıkları tercih eder. 15°C’nin altına düşmesine izin vermemek en iyisidir.
Budama
Alan için fazla asi hale gelirlerse hava köklerini kesin ancak onları tekrar saksıya sokmak tercih edilir. Diğer bazı ev bitkilerinin aksine kökleri yüzeylere zarar vermez. Saplar ve yapraklar budamaya iyi tepki verir ve çoğaltma için kullanılabilir.
Deve Tabanı Çiçeği Bakımında En Çok Sorulan Sorular
- Deve tabanının fazla mı yoksa az mı sulandığını nasıl anlarım?
Çoğu zaman sararma aşırı veya su altında kalma nedeniyle meydana gelir. Aynı yaprakta sarı ve kahverengi kombinasyonunu görürseniz, bu genellikle aşırı sulamadan kaynaklanır. Tamamen sarı yapraklar ve diğer yapraklarda kahverengi çıtır lekeler oluşuyorsa, su altında kalmış olabilir. Teşhisinize uyup uymadığını belirlemek için toprağı kontrol edin.
- Deve tabanı bitkisinin yaprakları kahverengi olmaya başladı, normal mi?
Evet! Bunlar hava kökleridir ve tamamen normaldir. Doğada bunlar bitkiye destek vererek tırmanmasına ve daha fazla ışığa ulaşmasını sağlayan şeylerdir. Kökler duvarlara veya yüzeylere zarar vermez ve eğer kontrol altına alınamazlarsa onları her zaman budayabilirsiniz.
- Deve tabanı yapraklarında yarıklar ya da delikler oluşmuyor, ne yapmalıyım?
“Fenestrasyonlar” olarak da bilinen bitkinin yapraklarındaki yarıkların ve deliklerin bulunmaması birçok farklı faktörden kaynaklanabilir, ancak genel olarak bu, bitkinin ideal bir ortama yerleşmediği anlamına gelir. Aldığı ışık ve su miktarını kontrol edin ve gerektiği gibi ayarlayın. Ayrıca bitkinizin havadaki köklerini alıp toprağın içine doğru itebilirsiniz, böylece bitkinin daha fazla besin emebilmesi sağlanır. Bitkinizin yalnızca daha olgun yapraklarında delikler açacağını unutmayın, bu nedenle bazen sabırlı olmanız gerekir.
- Deve tabanı bitkisinin ne sıklıkla saksı değişimine ihtiyacı var?
Daha büyük yer bitkileri için her 18-24 ayda bir saksı değişimi yapması önerilir. Tipik olarak büyümeye izin vermek için çapı 2”-4” daha büyük bir saksı kabı seçmek istersiniz. Öncekinden çok daha büyük bir saksı seçmeyin, çünkü bu bitkinin köklerini boğabilir. Bitkinizin mevcut boyutunu korumayı tercih ederseniz, yeni toprak sağlayarak ve bazı kökleri ve yaprakları keserek aynı kaba aktarın. İlkbahar veya yaz, bitki en güçlü olduğu dönemde saksı değişimi için ideal zamandır.