Crossfit Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Fitness dünyasında gittikçe popüler hale gelen ve ilgilenen sporcu sayısının hızla arttığı crossfit, güç ve kondisyon odaklı bir fitness programıdır. Bir marka olarak ortaya çıksa da artık dünya çapında bilinen bir antrenman metodu. Normal antrenmanlardan daha yoğun ve sert geçtiği için alışma süreci zaman alır ama sahip olduğu yoğunluk sayesinde vücuda olan etkileri de bir hayli yüksektir. Crossfit ile bölgesel gelişim hedeflenemez çünkü vücut baştan aşağı eksiksiz olarak çalışır. Kısaca WOD denen ve İngilizce “Workout of the Day” yani günün antrenman programı anlamına gelen bir sisteme dayanır. Crossfit’in faydaları ve hakkında merak edilen birçok sorunun cevabı sizi bekliyor.
“Sağlığınız spora engel değilse crossfit yapabilirsiniz.”
Crossfit’i herkes yapabilir mi?

Kaynak: i.cbc.ca
Crossfit yapabilmek için belirli bir kural veya şart yoktur. Spor yapmasına engel olmayan herkes crossfit’e başlayabilir. Yaş, cinsiyet, antrenman geçmişi veya başka bir detaya bakılmaz çünkü antrenmanın ne kadar süreceği ve hangi yoğunlukla yapılacağı vücut özelliklerine göre belirlenir. İlk etapta çok zorlayıcı bir etkisi olmaz çünkü vücudu bu yoğun programa alıştırmak gerekir. Ancak bir süre sonra antrenman temposu artar ve her yeni antrenmanda vücudunuzun sınırlarını zorlayacak bir program oluşturulur. Crossfit yaptıktan sonra yorgunluk hissetmiyorsanız bir şeyler yanlış gidiyor demektir. Vücudun zorlanmaması ve kişinin kendini yorgun hissetmemesi durumunda antrenman programının hemen yeniden düzenlenip daha sert hale getirilmesi gerekir. Tam tersi şekilde programın sonuna gelmeden devam edebilecek gücünüz kalmamışsa programı belli bir noktaya kadar sürdürmeniz önerilmez ve kendinizi zorlayıp bitirebileceğiniz yeni bir antrenman programına geçilir.
“Sporda düzen ve istikrar arayanlar için birebir.”
Crossfit kimler için daha uygun?

Kaynak: crossfithavoc
Hiç spor yapmamış ve spor salonuna uğraşamamış kişiler için crossfit alternatif bir yoldur. Spor salonunun klasik ve bilinen ortamı sizi mutlu etmiyorsa crossfit dünyasına adım atıp tüm dış etkenleri unutarak daha önce hiç karşılaşmadığınız bir tempoda ve zorlukta çalışabilirsiniz. Crossfit yalnız yapılmayacağı için spor salonundaki arkadaş gruplarına dahil olmak istemeyen kişiler, ilk kez bir araya gelmiş kararlı kişilerden oluşan bir grupla yola çıktığında motivasyonda ve istikrarda artış görülür. Bir antrenör yardımıyla yapılan crossfit’te hareketler rutine binmeyeceği ve her gün farklı bir çalışma yapılacağı için sürekli aynı şeyleri yapmaktan sıkılan kişiler için de idealdir. Haftalık düzende üç gün boyunca süren antrenmanlardan sonra dinlenme gününe geçilir ve sonrasında yine üç günlük antrenman uygulanır. Bu yönüyle düzenli spor yapma alışkanlığı olmayanların da bir düzen oturtmasına yardımcı olur. Ancak amacınız sadece kol, karın, bacak gibi bölgelere odaklanmaksa crossfit size tavsiye edilmez. Crossfit yapmaya hazırlanırken tüm vücudunuzu geliştireceğinizi asla aklınızdan çıkarmayın.
“Kısaltmaların ne anlama geldiğini öğrenmek işinizi kolaylaştıracak.”
Crossfit terimleri neler?

Kaynak: milliyet
Crossfit’e başlarken çevrenizdeki insanların nelerden bahsettiğini anlamanız güç olabilir. “WOD nedir?” sorusuna cevap bulmuş olsanız bile bu sıra dışı antrenman metodunun birbirinden farklı terimleri bulunur. Birçoğu İngilizce karşılığının kısaltması olan terimleri tanıyalım:
– Box: Spor olan boksla karıştırılan bu terim basit bir şekilde crossfit yapılan salon anlamına gelir.
– BW: Genelde Türkçe karşılığı olan “vücut ağırlığı” kullanılır ve İngilizcede aynı anlamdaki “body weight” sözünün karşılığıdır.
– AFAP: Farklı antrenman türlerinden de aşina olunabilecek söz İngilizce “As Fast As Possible” yani “olabildiğince hızlı” sözünü ifade eder.
– Chipper: Birbirini tekrar eden antrenman döngülerinin adıdır; ara verilmeden başa dönmektir.
– EMOM: “Every Minute on the Minute” sözünden gelir ve Türkçesi “bir dakika içerisinde yapılan antrenmanlar” anlamına gelir.
– 1RM: İngilizce “1 rep maximum” anlamını taşır ve maksimum bir tekrar yapılacağını söyler.
– PR: Tüm terimler arasında kulağa en aşina gelenidir ve birçok spor dalında da görülen “kişisel rekor” anlamına gelen “personal record”un kısaltmasıdır.
“Fitness hareketlerinin tamamı bir araya geliyor.”
Hangi egzersizler uygulanır?

Kaynak: bosshunting
Crossfit’te neredeyse tüm egzersizler bir arada uygulanır ancak her gün farklı bir düzene devam edildiği için bir fitness salonunda yapılan tüm egzersizler bir güne sığmaz. Crossfit mümkün olduğunca az günde maksimum hareket ve tekrar sayısına ulaşmayı hedeflese de asla programdaki tüm hareketler bir veya iki gün içerisinde tamamlanmaz. Ayrıca birçok farklı sette hareket yapıldığı için genellikle setler arasında değişimler yaşanabilir. Eğer bir hareketi yapmakta zorlanıyorsanız ve devam etmenize engel oluyorsa set içerisinde yerine farklı bir hareket uygulanabilir ya da set tamamen bir başkası ile değiştirilebilir. Hareketler farklılık gösterse de temel amaç aynıdır: Tüm vücüdu çalıştırmak. Crossfit’te bilinen bazı egzersiz setleri:
– Jackie: 1 km kürek, 50 kez koparma hareketi, 30 barfiks
– Cindy: 5 barfiks, 10 şınav, 15 çömelme
– Diane: 21 deadlift, ara vermeden 21 kez amuda kalkarak şınav. Önce 15 sonra 9 tekrar.
– Murph: 1 mil koşu, 100 barfiks, 200 şınav, 300 çömelme, tamamlamak için bir kez daha 1 mil koşu.
“Fiziksel gelişimin en üst noktası.”
Crossfit’in faydaları neler?

Kaynak: squarespace
Tüm vücudu bir arada çalıştırmaya yönelik olan crossfit, sadece kas gelişimi ve güç kazanma konusunda fayda sağlamaz. Birçok yönden olumlu etkileri olan crossfit’e başladığınız zaman birkaç gün içerisinde vücudunuzda birçok olumlu değişim olur. Kalp ritmini yüksek tutan bir antrenman olduğu için metabolizma da adeta bir doğal doping etkisiyle hızlanır ve kardiyovasküler kapasitede artış görülür. Bunun yanında vücut limitlerini zorlamasının da etkisiyle dayanıklılık artar ve sadece tek bir sporla ilgilendiğiniz dönemde o sporda çok daha dayanıklı hale gelirsiniz. Güç kazanmak en bilinen faydası olsa da gücün yanında esneklik, çeviklik ve denge kazandırır. Aynı anda birçok zorlu hareketi hızlıca yapacağınız için vücut koordinasyonunda artış görülür, hız da kazanılır. Tüm bu olumlu etkilere, birçok farklı sporu aynı anda yapmak yerine sadece crossfit yaparak da sahip olabilirsiniz. Crossfit’i uzun yıllar yapmasanız bile birkaç ayınızı ayırmanız durumunda performans odaklı hiçbir sporda sorun yaşamazsınız. Hepsiburada’nın Spor Fitness Ürünleri kategorisine buradan giderek ihtiyaç duyduğunuz tüm ekipmanlara detaylı incelemeler yaparak sahip olabilirsiniz.