ÜST

Çok Su İçmek Zararlı mıdır? & Günde Ne Kadar Su Tüketilmeli?

Her insanın temel ihtiyaçları arasında bulunan su, vücuttaki tüm fonksiyonların problemsiz olarak çalışabilmesi konusunda etkilidir. Bu sebeple, su tüketimi bütün canlı varlıklarda olduğu gibi insanlar için de büyük bir önem taşır. Gün içerisinde tüketilen su miktarının ideal olmaması, genelde, az su tüketilmesi ile ilişkilendirilir. Fazladan su içmenin de verebileceği birçok zarar vardır. İnsanların gün içerisinde kaç litre su içmesi gerektiğini belirten net bir formül olmasa da 2 litre su tüketmek, ideali ayarlamaya yardımcı olur. Günlük ideal su tüketimini sağlamak amacıyla iyi ve kolay ulaşılabilir su kaynağının olması mühim. O nedenle ideal şişeye konulan su ile günde içilen su miktarı hesaplanabilir. 

Aşırı Su Tüketimi Neden Zararlı?

Vücut fonksiyonların ideal bir çalışma gösterebilmesi için ideal bir oranda su tüketimi desteklenir. Vücut sıcaklığının düzenlenmesi, kabızlığın önlenmesi, sindirim sisteminin dengelenmesi ve tüm vücut fonksiyonlarının işlevlerini yerine getirebilmesi için suyun büyük bir görevi vardır. Olması gerekenden daha az ya da fazla su tüketilmesi, sağlığa zarar verebilir. Az su tüketimi, genelde alışkanlık veya yaşam tarzına bağlı olarak oluştuğundan mini değişimler neticesinde kontrol altına alınabilir. Aşırı su tüketimi ise, sağlık problemlerine göre meydana gelen semptom olarak ele alınır. Vücudun gereksinim duyduğundan fazla suyu bilinçli şekilde tüketmenin akabinde aşırı hidrasyon oluşur. Bu sebeple, aşırı su tüketimi durumunda mutlaka alanında uzman bir hekime danışılması tavsiye edilir. Aşırı hidrasyon veya aşırı su tüketimi zamanla su zehirlenmelerine neden olabilir. Bu du vücutta bulunan tuzun ve diğer elektrolitlerin çok azalmasına, seyrelmesine neden olur. Aşırı su tüketimine bağlı olarak hiponatremi adındaki ve vücuttaki sodyum düzeyleri riskli bir seviyeye iner. Bu duruma bağlı olarak can kaybı meydana gelebileceği gibi vücuttaki elektrolitlerin hızlı bir biçimde düşmesi, ölümcül olabilir. 

Aşırı Su İçme İsteği Neden Olur?

Bazı insanlarda oluşan aşırı su içme arzusunun altında çeşitli sebepler yatar. Genelde yağlı ve baharatlı yiyecekler tüketildiğinde, egzersiz sonrasında, kavurucu sıcaklarda su içme arzusunda bir artış yaşanır. Söz konusu artış geçici bir davranıştır. Bu artışla birlikte su tüketiminin bir miktar kadar artmasında sağlık açısından bir sakınca görülmez, bazen susuzluk ciddi bir duruma gelir, su içilse dahi hissi devam eder. İşte böyle anlarda, altta yatan ciddi bir hastalığın olduğundan bahsetmek mümkün olur. Su içilmesine rağmen geçmeyen susuzluğun sebepleri için bir hekime danışılması gerekir. Daha sonra gereken önlemlerin alınması tavsiye edilir. Aşırı su içme arzusuyla beraber meydana gelen diğer problemler, yalnızca, su tüketiminin azaltılması ile çözüme kavuşturulmaz. O nedenle bir sağlık kuruluşuna danışılması önerilir. 

Aşırı susuzluğun kolay bir şekilde kontrol edilebilir nedenleri arasında yorucu egzersiz, kusma, ishal, tuzlu baharatlı, yağlı yiyecekler yenmesi, kan kaybı ve yanıklar olarak açıklanabilir. Su tüketilmesine rağmen geçmeyen susuzluğun sebepleri arasında ise Dehidrasyon, diyabet, sepsis, Hiperglisemi, kalp, karaciğer veya böbrek yetmezliği gibi çeşitli sağlık problemleri vardır. Su zehirlenmesinin meydana getirdiği yaygın belirtiler arasında ise, bağ ağrısı, mide bulantısı ve kusma vardır. 

Çok Fazla Su İçilmesi Durumunda Ne Olur?

Olması gerekenden fazla su tüketilmesi durumunda pek çok olumsuz durum meydana gelir. Öncelikle, beyindeki hücreler şişmeye ve kafatasında basınç artış göstermeye başlar. Bu durum ise, su zehirlenmesinin belirtilerinin ortaya çıkmasına da sebebiyet verir. Olması gerekenden fazla su tüketiminin sağlık üzerinde olumsuz birçok etkisi yer alır. Tüketilen su miktarında artış olması ile vücutta meydana gelen olumsuzlukların da artacağını bilmek gerekir. Su tüketiminin haddinden fazla görülmesi durumunda su zehirlenmesi meydana gelebilir. Peki, su zehirlenmesi nedir? Gelin birlikte yanıt arayalım…

Su Zehirlenmesi

Su zehirlenmesi, olması gerekenden fazla su tüketimi durumunda meydana gelen bir beyin fonksiyonu bozulması olarak bilinir. Kanda bulunan sodyum seviyesinin litre başına 135 milimol altına düşmesine hiponatremi ismi verilir. Sodyum hücrelerinin içerisinde ve dışarısında yer alan sıvı dengesinin korunması mümkün duruma gelir. Su tüketimine göre sodyum seviyesi düştüğünde tüm sıvılar hücrelerin dışından içe doğru hareket etmeye başlar. Bu durum ise, hücrelerin şişmesine sebebiyet verebilir. Hücrelerin suyla şişmesi beyin hücrelerinde meydana geleceğinden söz konusu durum ciddi problemleri doğurabilir. 

Su zehirlenmesinin yaygın belirtileri vardır. Bunlar arasında baş ağrısı, mide bulantısı ve kusma yer alır. Neredeyse her insanda meydana gelen bu belirtiler çok yüksek risk taşımaz, ancak fazla su içmenin akabinde gelen önemli belirtiler de vardır. Bunlara ise diğer başlıkta değinilebilir. 

Su Zehirlenmesinin Önemli Belirtileri

Su zehirlenmesi meydana geldiğinde kişinin vücudunda önemli tepkimeler meydana gelir. Bu tepkimelerin bir veya bir kaçıyla karşılaşılması durumunda hekime danışılması tavsiye edilir. Su zehirlenmesinin önemli belirtileri arasında aşağıdakiler sayılır: 

  • Kramp
  • Uyuşukluk,
  • Kas zayıflığı,
  • Kan basıncında artış,
  • Çift görme,
  • Bilinç bulanıklığı,
  • Nefes almada zorluk

söz konusu maddeler şeklinde ifade edilebilir. Su zehirlenmesi, olması gerekenden fazla su içmenin akabinde meydana gelen en şiddetli tepkidir. Çok fazla su tüketilmesi her zaman bu kadar şiddetli sonuçları doğurmaz. 

Su tüketiminin sürekli kontrol edilemediği zamanlarda bu durumun sağlık problemleri ile ilgili olduğu anlaşılabilir. Bu noktada zaman kaybedilmeden hekime danışılması önerilir. Olması gerekenden daha çok su içilmesi sürdürülebilir bir davranış değildir. Çok su içmeye bağlı olarak meydana gelen birtakım hastalıklar bulunduğu gibi altta yatan birkaç sebep de olabilir. Fazla su içilmesi ve hala susuzluk hissi ile karşılaşılması bazı rahatsızlıkların habercisidir. Bunlar arasında dehidrasyon, diyabet, sepsis, Hiperglisemi, kalp, karaciğer veya böbrek yetmezliği gibi çeşitli sağlık problemleri vardır.

Günde 2-3 Litreden Fazla Su İçmeyin

Vücuda alınan su idrar, solunum, terleme, egzersiz vb. aktiviteler neticesinde yaklaşık olarak 2-3 litrelik bir kayba sebebiyet verir. Normal durumlarda söz konusu kayıp, gün içerisinde ortalama 2 ila 2,5 litredir. Yani bu durum 10 ila 12 bardak suyun tüketilmesinin ardından yerine konulabilir. Öte yandan normal kilonun üstüne çıkılan her 10 kilo için de ekstra bir bardak fazladan su tüketilmesi tavsiye edilir. Gereğinin üzerinde su tüketilmesi durumu da en az, az su tüketilmesi kadar tehlikelidir. Normal şartlarda fazladan su tüketilmesi vücuttaki sodyum, potasyum vb. pek çok mineral dengesinin bozulmasına sebebiyet verir. Bunun dışında olması gerekenden daha fazla su tüketilmesi böbreklerin aşırı çalışmasına yol açar. Söz konusu durumlara bağlı olarak, vücuttaki bütün işlevsel faaliyetlerin dengesi bozulur. 

Organlar olması gerekenden daha fazla çalışmaya başlayarak yorulur. O nedenle çok fazla su tüketilmesi tavsiye edilen bir durum değildir. İdeali 2,5 litre olan suyu gün içerisinde dengeli bir biçimde tüketmek tavsiye edilir. Eğer elde olmayan sebeplerle fazla su tüketimi yapılıyorsa, bir hekime danışılması önemle rica olunur. Kısacası, yetişkin, genç ve yaşlı fark etmeksizin gün içerisinde 2,5 litrenin üzerinde su içilmemesi tavsiye edilir.