
Çocuklarınızı sinema ile tanıştırmaya nereden başlamalısınız?
Çocuklarınızı sinema ve onun büyülü dünyası ile tanıştırmaya ne dersiniz? Sinema, kuşkusuz ki her yaştan insanın en keyif alarak dahil olduğu sanat dallarından biri. Her yaşa ve zevke göre bir sinema filmi mutlaka var.
Peki çocuklar söz konusu olduğunda nereden başlamalı, nasıl ilerlemeli? Çocuklara sinemayı sevdirecek ipuçlarını sizler için derledik.
Çocuklar hangi yaştan itibaren sinema filmi izleyebilir?
0-2 yaş arası bebeklerin hiçbir şekilde ekran ile temas kurmamaları gerekiyor. Bu kural eğer mümkünse 3 yaşa kadar uzatılabilir. 3 yaştan itibaren çocuklar etkileşimli olmamak (telefonda veya tablette oyun oynamak vb.) ve günde yarım saati aşmamak kaydıyla çizgi filmler ile tanışabilir.
Gerek konsantrasyon süreleri gerekse hikayeyi anlama kapasiteleri göz önünde bulundurulduğunda çocuklarınızı sinema ile tanıştırmak için en uygun zaman ise 4-5 yaş aralığı gibi görünüyor. Bu yaştan itibaren her çocuk makul sürede yayınlanan basit bir hikayeyi takip etme yetisine sahiptir.
Sinemayla tanışmaya hangi filmler ile başlamalı?
Basit kurgulu, kısa süreli çizgi filmlerden sinemaya geçiş için en uygun yapımlar animasyon filmleridir. Animasyon filmlerini seçerken basit çizgilerle yapılmış olmasına, şiddet içeren korkutucu öğeleri barındırmamasına dikkat etmelisiniz.
Dostluk ve arkadaşlığa vurgu yapan, neşeli ve eğlenceli filmleri tercih etmek çocuğunuzun hem keyifli zaman geçirmesine hem de çizgi filmler yoluyla iyi ve güzel kişilik özelliklerini öğrenmesine vesile olacaktır.
Samsung 127 Ekran 4K LED TV ile bir şeyler izlemek daha keyifli hale gelecek. Üstelik Crystal UHD teknolojisi sayesinde çocuğunuzla izleyeceğiniz tüm animasyonlar gerçek gibi görünecek.
Çizgi filmlerin çoğunda olduğu gibi animasyon filmlerinde de başrol çoğunlukla sevimli hayvanlara aittir. Farklı özelliklere sahip, konuşan, duygulanan, beraber oynayan ve beraber öğrenen hayvanlar aracılığıyla çocuklar da içerisinde bulundukları dünya hakkında bilgi sahibi olurlar.
Örneğin çizgi filmlerde Domuzcuk Peppa’nın maceralarını seven bir çocuk Kayıp Balık Nemo’nun sürükleyici hikayesini, Buz Devri’nin komik dostlarını ve Aslan Kral’ın büyüme macerasını da büyük bir keyifle takip edecektir. Zira her biri için aile olmak ve arkadaşlığın önemi hikayenin temelini oluşturur.
Hayao Miyazaki’nin fantastik dünyasına yolculuk
Çocuklarınızı sinema ile tanıştırmak söz konusuysa Hayao Miyazaki’den bahsetmemek olmaz. Gelmiş geçmiş en yaratıcı çizgi filmlerin yaratıcısı Miyazaki’nin ilk yaptığı filmlerden biri Türkiye’de de sevilerek takip edilen Heidi’dir. Miyazaki’nin tüm dünyada tanınması 2002’de Oscar Ödülü’nü kazanması ile olmuştur. Kendisine sadece bu ödülü getirmekle kalmayıp bir ilke de imza atmasını sağlayan Ruhların Kaçışı filmi Berlin Film Festivali’nde ödül alan ilk animasyon filmidir. Ayrıca bu filmle Japonya’da gişe rekorları kırarak; 1997’de yönetmenliğini yaptığı Prenses Mononoke filmi ile kendisine ait olan gişe rekorunu yine kendisi kırmıştır.
Çocukların Miyazaki’nin fantastik dünyası ile tanışmasını sağlamak için en doğru tercihler ise; basit çizgilerin hakim olduğu Küçük Deniz Kızı Ponyo ve her yaşın favorisi Komşum Totoro olacaktır. Miyazaki’nin fantastik ve büyülü dünyasını takip etmek çocukların hayal gücünü güçlendirecek, farklı formlara bürünen hayvanlar ve nesneler ise yaratıcılıklarının artmasını sağlayacaktır.
Kahramanları çocuklar olan sinema filmleri
Çocukların kahraman olduğu filmler çocukların sinema ile keyifli bir tanışma yaşamasına ve kendini kahraman ile özdeşleştirerek dünyayı anlamasına yardımcı olacaktır. Çocukların kahraman olduğu filmlerde yine dikkat etmeniz gereken önemli noktalar; şiddetten uzak bir dil kullanması ve mümkünse toplumsal cinsiyete duyarlı olmasıdır.
Başka bir deyişle, toplumsal olarak kabul edilen kadın ve erkek rollerini pekiştiren filmlerin (kurtarıcı prens ve kurtarılmayı bekleyen prenses masalları bunlara iyi birer örnektir) çocukların hayal dünyalarını sınırlayarak, onları toplumsal kalıplara sıkıştırdığı bilimsel çalışmalar ile kanıtlanmıştır.
Özellikle son yıllarda yükselişe geçen, toplumsal kalıpları değiştirmeyi amaçlayan ve hayal gücünü destekleyen filmler arasında 2010 yapımı Ejderhanı Nasıl Eğitirsin, 2012 yapımı Cesur gibi filmleri sayabiliriz. Bunların dışında Charlie’nin Çikolata Fabrikası, Yukarı Bak (Up), Köfte Yağmuru, Çılgın Hırsız gibi filmleri ailecek keyifle izleyebilirsiniz.
Dijital platformlarda yer alan bu filmleri izlemekte güçlük çekiyorsanız Xiaomi Mi TV Stick size tam teşekküllü bir Android TV deneyimi sunabilir.