
Çocukların Hayvan Korkusunu Yenmesi İçin Yapmanız Gerekenler
Bazı çocuklar için hayvan korkusu ciddi boyutlara ulaşabilir. Her yaştan çocuk hayvanlardan, hatta çoğumuzun her gün karşılaştığı sıradan hayvanlardan bile korkabilir. Bazı durumlarda çocuklar zamanla hayvanlarla daha rahat hisseder hale gelirken bazı durumlarda, bir çocuğun hayvan korkusu günlük işlevlerini yerine getiremeyeceği bir hale getirebilir. Çocuğunuz, komşunuzun penceresinden dışarı bakan bir kedi olduğu için veya köpeklerden çok korktuğu için sokakta yürüyemiyor, televizyonda yavru köpeklerle ilgili bir program çıktığında odayı terk ediyorsa doğru yerdesiniz. İşte çocuklarınızın hayvan korkusunu yenmesine yardımcı olmak için atabileceğiniz adımlar…
Bunun normal olduğunu kabul edin
Çocukların hayvanlarla etkileşimi söz konusu olduğunda korkunun sahip olunabilecek ve insani bir duygu olduğu belirtiliyor. Küçük çocuklar, tanıdık olmayan veya öngörülemeyen şeylerden korkmaya hazırdır.
Bir çocuk büyüdükçe, hayvanlar hakkında bilgi sahibi olmasının yanı sıra hayvanların tahmin edilemez doğalarıyla başa çıkma konusunda da özgüven kazanır. Dolayısıyla korkusunu bu tavırla ele almak, konuya daha sakin ve daha anlayışlı bir bakış açısı kazandıracaktır. Kızılkaya Evcil Hayvan Seti çocuklara evcil hayvanları tanıtmak için güzel bir seçenek olabilir.
Müdahale edip etmeyeceğinize karar verin
Küçük çocukların hayvanlardan korkması normal olsa da çocuğunuza bu korkunun üstesinden gelmesi için yardım edip etmemeye karar verirken dikkate almanız gereken üç ana faktör var: sıklık, yoğunluk ve süre. Örneğin çocuğunuz hayvanat bahçesinde yürürken gerilirse, bu rahatsızlığından herhangi bir yardım almadan doğal olarak kurtulma şansı yüksektir.
Bununla birlikte çocuğunuzun korkusu, çocuğunuzu okula gitme, dışarı çıkıp oyun oynama veya bir arkadaş veya akrabanın evini ziyaret etme gibi hayatını ciddi şekilde etkiliyorsa bu durumda müdahale etmek önemlidir.
Onu dinleyin
Çocuğunuzun korkularıyla başa çıkmasına yardım etmenin zamanının geldiğine karar verdiniz mi? Hayvan korkusunu yenme yolculuğuna çıkmadan önce çocuğunuzu dinlemenizi tavsiye ediyoruz. Hayvanların onu neden bu kadar korkuttuğunu söylemesi için onu cesaretlendirebilirsiniz.
“Komşunun köpeğinden korktuğunu görüyorum” gibi açık uçlu sorular sorun. “Bana onun hakkında bir şeyler söyler misin? Köpeğin ne yapmasından korkuyorsun? Seni korkutan bir şey mi oldu?” gibi sorular yöneltebilirsiniz. Korktuğu şeyi daha spesifik bir şekilde ifade edebilirse, bu, korkusuyla yüzleşmesine en iyi nasıl yardımcı olabileceğiniz konusunda size ipuçları verecektir.
Korkularını anlayın ve çocuğunuzu güçlendirin
Evet, çocuğunuzun hayvan korkusunu yenmesine yardım etmeye çalışıyorsunuz ama öncelikle korkusunun nereden geldiğini anladığınızı hissetmesi gerekiyor. Korktuğunu anladığınızı ve korkusunda yanlış veya utanç verici bir şey olmadığını bilmesini sağlayın. Çocuğu korktuğu hayvandan kaçınmaya teşvik ederek korkusunu güçlendirmemelisiniz.
Çocuklar genellikle hayvanlardan korktuklarında bu hislerini değiştirmek için yapabilecekleri hiçbir şey olmadığını düşünürler. Çocuğunuza, bir şeyden gerçekten korktuğunda onunla yüzleşmeyi öğreterek korkusunun üstesinden gelebileceğini öğretin. Zor olduğunu kabul etmesini ama biraz cesur olabilirse korkusunu giderebileceğini söyleyin.
Adım adım gidin
Çocuğunuz köpeklerden korkuyorsa, komşunun köpeğinin gelip hemen onu yalamasına izin vermek muhtemelen onu gözyaşlarına boğar. Bunun yerine, çocuğunuzun köpeklerle daha rahat olmasına yardımcı olacak adım adım gelişen bir süreç oluşturun. Önce ona köpek resimleri gösterin, sonra birlikte köpekler hakkında kitaplar okuyun ve sonra oynaması için ona peluş bir köpek alın.
Çocuğunuz korku belirtileri göstermeden köpekler hakkında konuşabildiğini gördüğünüzde, tamamen güvende hissetmesi için köpeği öncelikle bir çitin arkasında görmesine izin verin. Daha sonra bir köpekle aynı odada olmaya, bir köpeğin yanına oturmaya ve hazır olduğunda da köpeği sevmesine doğru adım adım ilerleyin.
Heyecan verici hale getirin
Çocuğunuzun bu süreci onu yapmaya zorladığınız bir şey olarak görmesini istemezsiniz. Kaçmadan bir köpeğin yanına oturduğunda ne kadar cesur olduğunu söyleyerek onu motive edebilirsiniz.
Bir çocuğu korkularıyla yüzleşmesi için cesaretlendirmenin bir diğer yolu, onu daha fazla korkutmak yerine ona daha fazla cesaret vermek için hayal gücünü kullanmayı öğretmektir. Örneğin en sevdiği süper kahramanla özdeşleşmesine yardımcı olabilir ve kendine güvenini artırmak için hayvanların yanındayken pelerin giymesine izin verebilirsiniz.
Profesyonel yardım almayı düşünün
Çocuğunuzla aynı korkuyu paylaşıyorsanız veya korkularını yenmesine yardımcı olmaya çalıştıysanız ve başaramadıysanız, bir profesyonele başvurma zamanınız gelmiş olabilir. Bir çocuk psikoloğu hem size hem de çocuğunuza nasıl ilerleyeceğiniz konusunda yön verebilir.
Çocuğunuzun hayvan korkusunu yenmesine yardımcı olmak uzun bir süreç olabilir, bu yüzden bir gecede olmasını beklemeyin. Biraz sabır ve cesaretlendirme ile çocuğunuz kendine olan güvenini kazanacak ve hayvan korkusunu yenecek.
Çocukların hayal dünyalarının gelişmesinde önemli olan çizim kitaplarından biri olan Minik Ressam İş Başında – Hayvanlar tercih edebileceğiniz kitaplar arasında yer alıyor.