
Çocukları Hızlı Uyutmanın İpuçları: Rahat Bir Uyku İçin Pratik Yollar
Uyku sadece dinlenmek için değil, aynı zamanda vücuttaki organlardan en başta gelen beyin olmak üzere, tüm organların düzenli bir şekilde çalışması için şarttır. Uyku esnasında vücutta oluşan stres hormonları azalırken, büyüme hormonu salgılanır. Bu sebeple uyku esnasında vücut kendi kendini onarır ve tekrardan yapılandırma görevi görür. Uyku sırasında protein sentezi artar ve vücut kendini diğer güne dinç bir şekilde hazırlar.
Uyku en çok da çocuklar için oldukça önemli bir yere sahiptir. Bunun en büyük sebeplerinden bir tanesi ise çocuğun uyku sırasında büyümesidir. Çocuğun kilosu ve boyu ne kadar küçükse, büyüme hormonları o kadar hızlı çalışır ve çocuğun uyku ihtiyacı o kadar fazladır. Her gün düzenli bir şekilde uyuyan çocukların, büyümesi daha kolay ve hızlı bir şekilde olacaktır. Büyümenin vücut için önemli olduğu kadar, düzenli uyuyan çocuklarda öğrenme yetisi daha net ve hafızanın daha güçlü olduğu ortaya çıkmıştır.
Yeteri kadar ve düzenli bir şekilde uyuyan çocukların zekaları ve büyüme hormonları gibi vücutlarında ki diğer organların düzgün çalışması olumlu etkiler arasındayken, yetersiz uyuyan çocuklarda bu durum tam tersidir. Yeteri kadar uyumayan çocuklarda ileriki yaşlarda obezitenin daha sık görüldüğü, uzmanlar tarafından tespit edilmiştir. Düzenli uyku uyumayan çocuklarda genellikle abur cubur yeme, bilgisayar, tablet ve televizyon karşısında çok fazla zaman geçirme, fazla kalorili ve asitli içecekler tüketme gibi durumlar oldukça fazladır.
Uzmanlar tarafından tespit edilen durumlardan bir tanesi de, okul öncesi dönemdeki çocukların, düzenli uyku uyuması hiperaktivite, anksiyete ve depresyon gibi problemlerinin azaldığı görülmektedir. Okul öncesi çocuklar için ortalama 11-12 saat uyku uyumak şarttır. Ergenlik dönemindeki uyku süresi genellikle 7 ve 8 saatleri arasındadır. Ergenlik dönemindeki gençler, gece yarısından sonra uyku haline geçerler ve az bir uykuyla yetinmeye çalışırlar. Bu durum ise ergenlik dönemindeki çocuklarda depresyon eğiliminin daha daha çok görülmesine neden olur.
Çocukları Hızlı ve Kolay Uyutmanın Yolları
Çocuklar için anne ile temas etmek, huzurlu ve kolay bir şekilde uyumaları için oldukça önemli bir durumdur. Çocuklar genellikle anne göğsünde, beslenerek yada sallanarak uyumayı zorunlu bir refleks haline getirirler. Bebeklik döneminde kazanılan uyku alışkanlığı, çocukluk döneminde de aynı şekilde olur. Çocukların genel olarak anne ile aralarında ayrılık anksiyetesi söz konusudur. Çocuklar gece geç bir saatte uyandıkları zaman hayal ve gerçek arasındaki durumu kavrayabilmek için uzun bir süreye ihtiyaç duyarlar.
Çocukların düzenli ve hızlı bir şekilde uyuması, çocukların uykusu üzerinde beslenme gibi alışkanlıkların olduğu da söz konusudur. Çocukların gece yarısı uykusunda kan şekerinin düşmesi, uykudan uyanma gibi problemlere yol açar. Uyumadan önce çocukların, karbonhidrat içeren zengin besinler tüketmesi uyku açısından uygun değildir. Böylece annelerin, çocuklarının beslenme düzenine dikkat etmesi gerekir. Çocuklar üzerinde büyük etkisi olan inek sütüne alerjisi olan çocukların, inek sütünün beslenmeden çıkarılması, çocukların uyku düzeninin düzelmesine sebep olur.
Gün içerisinde çocukların kalsiyum, magnezyum ve B vitamini içeren besinleri alması, geceleri düzenli uyumasını sağlar. Gece uyumadan önce çocukların aralıksız uyuması için kafeinli gıdalardan uzak durmaları gerekir. Çocukların aralıksız bir şekilde ve düzenli uyuması için uyku öncesinde, çocuklara masal okumak veya rahatlatıcı müzikler dinletmek gerekir. Uyku öncesinde çocukların ayak tabanlarına ve ellerine badem yağı, papatya ve lavanta yağı ile masaj yapmak uykuyu daha rahat bir hale getirir.
Çocuklarda Rahat Bir Uyku İçin, Uyku Öncesinde Yapılması Gereken Öneriler
Bebek ve çocuklarda genellikle normal saatten daha geç uykuya dalma, gündüz kısa süreli uyku, gece uyku arasında sık bir şekilde uyanma gibi durumlar görülebilir. Ebeveynler, 0-3 yaş arası çocuklarda görülen uyku problemlerini, dikkatli ve sabırlı bir şekilde atlatabilirler. Uyku bozuklukları genellikle ya çevresel faktörlerden dolayı yada bebeğe ait olan belirli faktörlerden dolayı oluşabilir.
Çevresel faktörler arasında olan bazı durumlar arasında annenin stres hali, bebeğe bakan kişinin uyku konusundaki tutarsızlığı, kullanılan bazı ilaçlar, çarşafın düzgün katlanmaması gibi nedenlerden dolayı oluşabilir. Bebeğe ait olan etkenler arasında ise reflü, alerjik rinit, kolik, diş çıkarma, geniz eti büyümesi gibi problemlerden dolayı çocuklar düzenli bir şekilde uyku uyuyamazlar.
Çocuğun uyuyacağı odanın ısısı genellikle 16 ve 22 derece sıcaklıkta olmalıdır. Karanlıkta uyumaya korkan çocuklar için mutlaka loş bir gece lambası tercih edilmelidir. 1 yaş sonrasındaki çocukların beslenmesini, çocuğun uyku saatinden 1 saat önce bitirmek gerekir. 0-5 yaş arası çocuklar için genellikle rahat ve huzurlu bir uyku için ebeveynler tarafından uyku arkadaş tercih edilebilir.
Çocuğun gündüz uyku saatinden 15-20 dakika öncesinde ve gece uyku saatinde ise 30-40 dakika önce anne veya babaları çocuğu odasına geçirmeleri gerekir. Gün içinde çocuğun odasını yaklaşık olarak bir saat havalandırmak gerekir. Çocuk uykuya dalmadan önce anne veya babası kim uyutuyorsa eğer, çocukla uyku öncesinde muhabbet ederek, çocuğu uykuya hazırlamak gerekir.
Çocuklarda Düzenli ve Kaliteli Bir Uyku İçin Yapılması Gerekenler
Çocukların, sabah kalkma saati ve gece yatış saati ebeveynler tarafından doğru bir şekilde sağlanmalıdır. Sabah kalkma saati, gündüz uyku süresi ve uyku dışında ayakta olduğu süreler belli aralıklarla hesaplanmalı ve diğer günlerde de bu saatler aynı olmalıdır. Çocukların yatış ve kalkış saatleri, yetişkinlere göre farklılık gösterir. Çocuklarda uyku düzeninin olmaması, gün içinde çocukların daha fazla yorulmasına sebep olur. Gün içerisinde oluşan yorgunluk, gece uykuda kesintisiz bir şekilde kalma süresini azaltır ve gece çocukların sık sık uyanmasına sebep olur.
Uyku problemi sadece yetişkinlerde olmakla kalmaz, çocukluk döneminde de sık karşılaşılan bir durumdur. İnsan vücudu tıpkı bir makine gibi her zaman dinlenmeye ihtiyaç duyar. Vücut yeteri kadar dinlenmediği zaman arıza vermeye başlar. Vücut için arıza denilen problem basit bir şekilde anlatılırsa eğer, insan vücudundaki bağışıklık sisteminin, güçsüz düşmesi durumudur. Bu sebepten dolayı gelişme çağında olan çocukların ve bebeklerin daha çok dinlenip, kesintisiz uyku uyumaları oldukça önemlidir.
Çocuklarda ve bebeklerde büyüme hormonu, derin uykunun gerçekleştiği sırada salgılanmaya başlar. Uykusuz kalan çocuklarda öğrenme gibi durumlarda olumsuz şekilde etkilenir. Bu nedenle çocuklarda ve bebeklerde kaliteli bir uyku için, oda sıcaklığı ideal olan bir uyku ortamı yaratılmalıdır. Çocukların uyudukları oda, gece yatarken her zaman loş bir ışıkla aydınlatılmalıdır. Çocukların kiloları belli bir seviyeye gelince, kilolarına uygun şekilde şilte seçilmesi gerekir.
0-2 yaş arası çocuklar mutlaka yastıksız uyumalı ve 2 yaşına kadar yastık kullanımı, uzmanlar tarafından önerilmemektedir. 2 yaşından sonraki çocukların, boyun ve bel oluşumu ile paralellik gösteren yastık kullanımı oldukça önemlidir. Çocuğun yatacağı odanın nem oranı %45 ve %55 arasında olmalıdır. Bir diğer dikkat edilmesi gereken özellik ise çocukların uyku sırasında giydikleri giysiler, kaliteli bir uyku geçirmeleri için oldukça önemlidir. Çocukların kaliteli bir uyku uyumaları için aynı zamanda ısı, ışık, nem ve gece kıyafetleri, ebeveynler tarafından dikkat edilmesi gerekenler arasındadır.