
Çocuklarda stres ve kaygıya karşı alabileceğiniz önlemler
Özellikle de okul çağındaki çocuklarda sıklıkla karşılaşmış olduğumuz kaygı ve korkuların altında yatan en önemli sebep strestir. Erken dönemde üstesinden gelinmeyen stres, yetişkinlik döneminde birtakım sıkıntıları da beraberinde getirebilir. Bu durumda ise henüz kontrolden çıkmayan streslerin çözümü için ailelere büyük iş düşüyor.
Her çocuğun strese tepkisi; yaşına, kişilik özelliklerine ve zorluklarla başa çıkma yeteneklerine bağlı olarak farklıdır. Çocuklarda stres davranışsal bozukluklara veya bariz fiziksel değişikliklere neden olabilmektedir. Ebeveynlerin çocuklarını etkileyen stres belirtilerini fark edebilmesi ve olası nedenleri araştırması çok önemlidir. Genellikle, aile bilirse, bu çocuğunuzun stresi ve kaygısını gidermesine yardımcı olabilir, ancak bazı çocukların profesyonel yardıma ihtiyacı olabilir. Bu açıdan stres ve kaygı gibi sorunlar dikkate alınmalıdır.
Çocuklarda stres belirtileri
Çocuklarda stres belirtileri farklı biçimlerde kendini göstermektedir. Uyku kaygısı, strese veya travmatik olaylara verilen yaygın bir tepkidir. Bu açıdan çocuklarınıza, kendilerini daha iyi hissetmelerine yardımcı olmak için aynı şekilde hisseden diğer çocuklar hakkında hikayeler anlatabilirsiniz. Akademik ve sosyal baskılar, özellikle uyum gerektiren baskılar, çocuklarda stresin ana nedenleridir. Ders dışı faaliyetler yararlı olsa da çok yoğun olmak çocukların stresli olmasına neden olmaktadır. Bazı çocuklar baskı altında fiziksel (ısırma, tekme atma veya vurma) veya sözlü saldırılar(bağırma veya adlandırma) ile stresli olduğunu göstermektedir. Aynı zamanda sabır gerektiren görevleri tamamlamakta zorluk çekerler.
Çoğu çocuk için korku, endişe ve stres yaşla birlikte azalır veya değişebilir. Örneğin ayrılık kaygısı yaşayan bir anaokulu çocuğu, daha sonraki sınıflarda okula giden bir sosyal kelebek olabilir. Karanlıktan ya da canavarlardan korkan ikinci sınıf öğrencisi, hayalet hikayelerini seven bir çocuğa dönüşebilir.
Çocukluk stresi zor davranışlarla kendini gösterir ve ebeveynlerin stres belirtilerini tanıması ve olası nedenleri araştırması önemlidir. Ebeveynler genellikle çocukların stres ve anksiyeteyi yönetmelerine yardımcı olabilir, ancak bazı çocuklar anksiyete bozukluğuna sahip olabilir ve profesyonel yardımdan yararlanabilirler.
Çocuklarda Stresle Baş Etme Yolları
Çocuklar karşılaştıkları anksiyete ve stresle etkili bir şekilde baş edemeyebilirler. Bundan dolayı çocukların dengeli olduklarından emin olunmalı ve vücudunun strese direnmesi için yeterli miktarda su içmesinden emin olunmalıdır. Çocuklara nefes alma tekniklerini öğretmek ve bunları günlük yaşamlarında uygulamak onları rahatlatacak ve stresle baş etmelerine yardımcı olacaktır. Çocuklarda stresle baş etme yöntemleri için birçok sağlıklı yol kullanabilir. Çocukların tek ihtiyacı olan biraz yardım ve rehberliktir.
Çocuğunuzun korkularından kaçmasına izin vermeyin. İçerisinde yarış ve rekabetin olmadığı eğlenceli etkinlikler düzenleyin. Aksi takdirde çocuğunuz keyif almaktan çok yenmek için uğraşacaktır. Sınav zamanında iyi not alması için onu korkutmayın. Kapasitesinden yüksek bir başarı beklemek hem sizi hem de çocuğunuzu hayal kırıklığına uğratacaktır.
Yol gösterici olun
Çocuğunuz herhangi bir olumsuz durumla karşılaştığı zaman, sorunun çözümü için yol gösterici niteliğinde olun. Ne olursa olsun çocuğunuzun yanında olduğunuzu hissettirin. Çocuğunuzla hemen hemen her konuda bol bol sohbet edebileceğiniz Ayben İle Terapötik Etkinlikler Az Lakırtı Bol Iletişim oyunu stres yönetimine yardımcı olacaktır.
Evinizi sakin ve güvenli bir yer haline getirin. Rahatlatıcı bir ev ortamı yaratın ve günlük aktiviteler oluşturun. Örneğin, aile yemekleri veya akşam oyunları çocuğunuzu endişe ve stresten kurtarabilir.
Çocuğunuza hayattaki değişiklikleri anlatın ve olası durumları onlarla tartışın. Örneğin, yeni bir şehirde yeni bir işe başlamayı düşünüyorsanız, bu durumda çocuğunuz yeni okulu, yeni arkadaşları ve yeni evi için ne anlama geldiğini açıklayın.
Gözlemleyin
Çocuğunuzun izlediği TV programlarını, okuduğu kitapları ve oynadığı bilgisayar oyunlarını gözlemleyin. Çocuklarınızı başarılı olabilecekleri sosyal ve sportif aktivitelere yönlendirin. Zihni dağıtmak ve stresi azaltmak için bu aralar çok popüler olan Zemtigo Pop It Push Bubble Fidget Popit Duyusal Stres Oyununu deneyebilirsiniz.
Egzersiz ya da kişisel bakım gibi kendi stresinizle başa çıkmak için sağlıklı alışkanlıklar edinin. Çocuklar genellikle ebeveynlerinin davranışlarını taklit ederler.
Eleştirel olmadan ve problemlerini onun adına çözmeden çocuğunuzu gerçekten dinlemeyi öğrenin. Onları üzen problemleri anlayıp, çözebilmeyi öğrenmeleri için gereken desteği sağlayın. Eğer çocuğunuzdaki stres belirtileri azalmazsa ya da çocuğunuz daha içe kapanık, depresif ve mutsuz bir hale gelirse, bir uzmandan, terapistten ya da danışmandan yardım alın.