
Çinko Eksikliğinin Vücuda Etkileri ve Belirtileri
Bazı besinlerde doğal bir şekilde bulunan çinko, vücut için gerekli olan mineral değeridir. Metabolizmada görev almış olan çinko, çeşitli enzimlerin aktivitesi için gerekli bir mineraldir. Bağışıklık sistemi, yaraların iyileşmesi, protein, DNA sentezi ve hücre bölünmesinde görev alan bir mineraldir. Çocukluk, ergenlik ve hamilelik döneminde büyüme ve gelişmeyi destekleyen önemli bileşenler arasındadır. Hamilelik döneminde çocuklarda özellikle tat ve koku duyusunun gelişmesini sağlar. Birçok farklı şekillerde rol almış olan çinkonun, vücut içerisinde uzun süreli bir şekilde depolanması mümkün değildir. Böylelikle günlük hayatta yediğimiz çeşitli besinlerde yada dışarıdan takviyeler ile alınması gerekir. Buna bağlı bir şekilde günlük olarak yeterli miktarda çinko vücuda alınmaz ve böylelikle vücutta çinko eksikliği görülür.
Temel olarak yetersiz ve dengesiz beslenme sonucunda çinko eksikliği görülür. Birçok gıdanın içerisinde çinko maddesi bulunur. Hayvansal gıdalar, sebze ve meyveler, tahıllar ve deniz ürünleri açısından çinko zengin bir besin kaynağıdır. Bu besinlerin yeterli miktarda tüketilmemesi sonucunda vücutta çinko eksikliğine rastlanabilir. Çinko yönünden en zengin olan besin grubu hayvansal gıdalardır. Vegan ya da vejetaryen olan kişiler, çinko eksikliği açısından risk grubu taşır. Hamile ve emziren kadınlar da risk grubu taşır. Bununla beraber altı aydan büyük ve sadece anne sütüyle beslenen bebekler de risk grubu altındadır. Çeşitli kronik hastalıkları bulunan kişilerin vücutlarında yeteri kadar çinkonun emilim göstermemesine rastlanır. Gün içerisinde çok yoğun bir şekilde spor yapmak ya da aşırı miktarda alkol tüketimi olan kişilerde çinko eksikliği görülen diğer belirtiler arasındadır.
Vücut içinde hücre üretimi ve bağışıklık sisteminin fonksiyonlarında görev alan çinko, büyüme ve gelişmenin önemli ana kaynağıdır. Çinko eksikliği sonucunda vücutta yeni hücrelerin üretilememesi, büyüme, gelişme ve üreme gibi problemlere sebep olur. Vücutta bulunan çinko eksikliği sonucunda nedeni belli olmayan bir şekilde kilo kaybına rastlanır. Eksikliği görülen kişilerle tat ve doku kaybı yaşanır. Cilt üzerinde oluşan açık veya iyileşmeyen yaralar meydana gelir. İshal, saç dökülmesi ve iştah kaybı problemleri de çok sık görülür. Çinko eksikliği sonucunda bağışıklık sistemi zayıflar ve çok sık bir şekilde enfeksiyon hastalıklarına yakalanma riski artar. Eksikliği olan bebek ve çocuklarda gelişim geriliği görülür. Ruhsal değişimler, ten renginde sararma, cinsel isteksizlik ve yüz bölgesi başta olmak üzere vücudun çeşitli yerlerinde ortaya çıkan sivilceler meydana gelir.
Vücutta Çinko Eksikliği Nasıl Anlaşılır?
Vücuttaki çinko eksikliği görülen belirtilerin birçoğu sadece çinko minerali ile ilgili değildir. Böylelikle kesin bir şekilde tanı koymak için fiziki muayene ya da çeşitli kan testlerine başvurmak gerekir. Protein asitlerinin birleşimi sonucunda çinko minerali vücuda yayılır. Böylelikle bu minerallerin vücut içinde ne kadar çok bulunduğunun ölçülmesi için laboratuvarlarda yapılan tahliller yeterli gelmez. Plazma ve serum çinko seviyeleri ise vücut üzerinde problem çeken kişilere genel olarak çinko düzeyi hakkında bilgi verir. Çinko eksikliği görülen kişiler, çeşitli kan testleri yaparak laboratuvar belgeleri ile çinko eksikliğinin olduğunu görür. Kişilerin çinko takviyesine ihtiyaç duyup duymadığı konusunda bir kesinlik belirlenirken, dikkate alınması gereken bazı durumlar vardır. Bu durumlar, risk faktörleri ve kişilerde ortak bir şekilde görülen belirtiler olarak iki gruba ayrılmıştır. Günlük olarak yetersiz kalori alımı, dengesiz bir şekilde beslenme, aşırı alkol tüketimi ya da sindirim sistemi gibi hastalıklar açısından risk faktörleri taşır.
Çocuklarda ve bebeklerde gelişim ve büyümenin diğer çocuklara göre daha yavaş olması, dikkat edilmesi gereken durumlar arasındadır. Bu durumlara göre yapılan araştırmalar sonucunda kişilerin besinlerden ya da dışarıdan ek olarak çinko takviyesi alması gerekir. Vücut açısından oldukça bir mineral olan çinko, hücre gelişimi ve çoğalmasında önemli bir rol oynar. Yeteri miktarda vücutta çinko olmaması sonucunda çeşitli bağışıklık hastalıklarının oluşmasına zemin hazırlanır. Pürüzlü cilt, saç dökülmesi, tırnak bozukluklari, görme kusurlara, ishal, iştahsızlık ve pürüzlü cilt gibi durumlar, çinko eksikliği sonucunda meydana gelir. Baklagiller, fındık, yulaf, kırmızı et ve kabuklu deniz ürünlerinde çinko elementi oldukça fazladır. Günlük olarak 15 mg Çinko alımı uzmanlar tarafından önerilir.
Çinko Eksikliği Hangi Hastalıklara Sebep Olur?
Vücudumuzun günlük olarak ihtiyaç duyduğu mineraller arasında bulunan çinkonun, yeteri miktarda vücuda alınmaması sonucunda çinko eksikliği görülür ve böylelikle tedavisi olmayan bazı hastalıklara sebep olur. Genel olarak çinko eksikliğinde kansızlık, kısırlık, yumurtalık kanseri, cilt kanseri, lösemi ve bağırsak kanseri gibi benzeri kanser problemleri ortaya çıkar. enfeksiyon hastalıkları, felç ya da kalp krizi, şeker, obezite ve gece körlüğü gibi problemlerin ortaya çıkmasına zemin hazırlar.
Vücutta çinko eksikliği belirli hastalıklara sebep olduğu için, düzenli olarak içerisinde çinko bulunan besinler tüketmek gerekir. Bu besinlerin vücuda yeterli gelmediği durumlarda çinko takviye ilaçları kişiler tarafından tercih edilir. Çinko takviye ilaçlarına kolay ve güvenilir bir şekilde sahip olmak için Hepsiburada üzerinden inceleyerek sahip olabilir, aynı zamanda Hepsiburada’nın efsane kasım ve efsane cuma indirim fırsatlarından faydalanarak, güvenilir bir şekilde çinko takviye ilaçlarına sahip olabilirsiniz.
Çinko Hangi Besinlerde Bulunur?
Çinko açısından zengin olan besin grupları arasında kırmızı et, kümes hayvanları ve deniz ürünleri gibi çeşitli et ürünleri bulunur. Süt ve süt ürünleri arasında ise peynir, süt ve yoğurt gibi besinler bulunur. Barbunya, mercimek nohut gibi baklagillerde de oldukça fazla bir şekilde çinko elementi bulunur. Tahıl ürünleri arasında yulaf ve kinoada yüksek miktarda çinko elementi bulunur. Sebzeler arasında ise mantar ve kuşkonmaz gibi sebzelerde oldukça fazladır. Son olarak ise kuruyemişler ve yumurtada fazla miktarda çinko elementi bulunur.
Hayvansal gıdalarda bulunan çinko elementi vücut açısından rahat ve hızlı bir şekilde emilim sağlanır. Böylelikle kişilerin daha yavaş emilen tahıl gibi besin gruplarını tüketmeden önce günlük olarak çinko miktarını aşmadan hayvansal gıdalar tüketmesi önerilir. Çinko eksikliği sonucunda besinler üzerinden alınamayan çinko elementinin, çinko takviyeleri sonucunda alınması gerekir. Çinko takviyesinin, çinko eksikliği görülmeden alınması sakıncalı bir durumdur. Çinko takviyesi alan kişiler, aynı zamanda antibiyotik ve idrar söktürücü gibi ilaçlar ile tüketim yapmamalıdır. Bu ilaçlar ile alındığı zaman etkileşime girebilir. Böylelikle bu takviyeleri kullanmadan önce mutlaka uzman bir doktora danışarak alınması gerekir.
Çinko Eksikliğine Karşı Tedavi Nasıl Edilir?
Vücutta bulunan çinko eksikliğinin tanısı konulduktan sonra kolay bir şekilde tedavi edilebilen rahatsızlık türüdür. Böylelikle kişilerin beslenme alışkanlıklarına uzun bir süre boyunca değişiklik göstermesi gerekir. Çinko eksikliği görülen kişilerde tedavi, beslenme alışkanlıklarının doğru bir şekilde planlanması ve çinko elementinin zengin olduğu hayvansal besinlerin yeteri miktarda alınması önemli kurallar arasındadır. Vegan ve vejetaryen kişiler, çinko alımı yönünden oldukça dikkat etmesi gerekir. Mayalı ekmekler çinko emiliminde etkili olduğundan dolayı çok sık tercih edilmelidir. Tedavinin en kolay ve en etkili yöntemlerinden bir tanesi ise Tedavinin doktor kontrolünde yapılması ve çinko eksikliğinin düzeyine göre yeteri miktarda besinlerin alınmasıdır.
Çinko maddesinin ihtiyacının arttığı çocukluk, gebelik, lohusalık ve geriatrik dönemde doktor kontrolü tarafından çinko eksikliği tedavisine başvurulması gerekir. Toplumun sağlığı açısından çinko ile zenginleştirilmiş gıdaların tüketilmesi önerilir. Çinko eksikliği bulunan kişiler, düzensiz beslenme alışkanlıklarını bırakarak, düzenli bir şekilde beslenme alışkanlıklarına devam etmesi gerekiyor. Vejetaryen ve vegan kişilerde çinko eksikliği oldukça fazla görülür. Böylelikle bu kişilerin yemediği gıdaların haricinde, içerisinde bulunan çinko elementinin olduğu besinlerin tüketilmesi önerilir.