
Ciltte tavuk derisi görünümü: Keratosis pilaris nedir?
Yaygın olarak tavuk derisi olarak adlandırılan keratosis pilaris, ciltte yer alan ve sert hissi veren sivilce benzeri şişliklerin oluşmasına neden olan yaygın bir cilt rahatsızlığıdır. Bu küçük şişlikler veya kıl köklerini tıkayan ölü deri hücreleridir. Bazen kırmızı veya kahverengi renkte görünürler. Keratosis pilaris genellikle üst kollarda, uyluklarda, yanaklarda veya kalçalarda bulunur. Bulaşıcı değildir ve bu şişlikler genellikle herhangi bir rahatsızlığa veya kaşıntıya neden olmaz.
Bu durumun cildin kurumaya meyilli olduğu kış aylarında kötüleştiği ve hamilelik sırasında da kötüleşebileceği bilinmektedir. Zararsız ve genellikle genetik faktörlerle oluşan bu cilt durumunun tedavisi yoktur. Ancak tedavi etmenin veya daha kötüye gitmesini önlemenin bazı yolları vardır. Keratosis pilaris, 30 yaşına gelindiğinde genellikle doğal olarak temizlenecektir.
Tavuk derisi hastalığının semptomları nedir?
Keratosis pilarisin en belirgin semptomu görünümüdür. Deride görünen şişlikler tüylerin diken diken görüntüsü yaratmasına ya da tüyleri yolunmuş bir tavuğun derisine benzer. Bu nedenle genellikle “tavuk derisi” olarak bilinir.
Bu cilt rahatsızlığıyla ilişkili diğer semptomlar şunları içerir:
- Kabarıklıkların etrafında hafif pembelik veya kızarıklık
- Kaşıntı
- Kuru cilt
- Zımpara kağıdı gibi hissettiren sivilce benzeri kabarıklıklar
- Cilt tonuna bağlı olarak farklı renklerde görünebilen şişlikler (ten rengi, beyaz, kırmızı, pembe, kahverengi veya siyah)
Günlük olarak cildinizi nemlendirmeniz oldukça önemlidir. Bu aşamada CeraVe Nemlendici Krem cildinizi yumuşatıp nemlendirmeye yardımcı olur.
Tavuk derisi hastalığı ağırlıklı olarak kimlerde görülür?
Tavuk derisi şu kişilerde yaygındır:
- Kuru cilde sahip
- Egzama problemi yaşayan
- Saman nezlesi yaşayan
- Obez kişiler
- Kadınlar
- Çocuklar veya gençler
Herkes bu cilt durumuna duyarlı olabilir, ancak en çok çocuklarda ve gençlerde görülür. Keratosis pilaris genellikle geç bebeklik döneminde veya ergenlik döneminde başlar. Genellikle 20’li yaşların ortalarında düzelir ve çoğu vaka 30 yaşına kadar tamamen geçer.
Hormonal değişiklikler, kadınlar için hamilelik sırasında ve gençler için ergenlik döneminde alevlenmelere neden olabilir. Keratosis pilaris en çok açık tenli kişilerde görülür.
Tavuk derisi hastalığı nasıl geçer?
Keratosis pilaris için bilinen bir tedavi yoktur. Genellikle yaşla birlikte kendi kendine geçer. Görünümünü hafifletmek için deneyebileceğiniz bazı tedaviler vardır, ancak keratosis pilaris tipik olarak tedaviye dirençlidir. Durum düzelirse, iyileşme aylar alabilir.
Bir cilt doktoru veya dermatolog, kaşıntılı, kuru cildi yatıştırmak ve keratoz döküntüsünden cildin görünümünü iyileştirmek için nemlendirici bir tedavi önerebilir. Birçok reçetesiz ve reçeteli topikal krem bu durumda kullanılabilir.
Özellikle egzama gibi problemler de yaşıyorsanız Bepanthol Egzama ve Kaşıntı Kremi bu aşamada vücudunuzu rahatlatacaktır.
Nemlendirici tedavilerdeki iki yaygın bileşen üre ve laktik asittir. Bu bileşenler ölü cilt hücrelerini gevşetmeye, çıkarmaya ve kuru cildi yumuşatmaya yardımcı olur. Dermatoloğunuzun önerebileceği diğer tedavi yöntemleri şunları içerebilir:
- Yoğun bir peeling tedavisi
- Kimyasal peeling
- Retinol kremleri
Keratosis pilaris görünümünden hoşlanmıyorsanız, evde tedavi etmek için deneyebileceğiniz bazı teknikler vardır. Durumu tamamen iyileştirmese de kişisel bakım tedavileri kaşıntı ve tahrişi en aza indirmeye yardımcı olabilir. Evde yapabileceklerinizi şu şekilde özetleyebiliriz:
- Sıcak ve kısa duşlar alın
- Ölü deriyi lifle nazikçe temizleyin
- Nemlendirici losyon kullanın
- Dar giysilerden kaçının
Her duşta Bora Naturel Kabak Lifi Kese kullanarak ölü deriden kurtulun.