ÜST

Çikolatanın Faydaları & Tüketilmesi Gereken Çikolata Türleri

Çikolata genellikle sağlığa faydalı bir yiyecek olarak düşünülmez ancak bu lezzetli yiyeceğin aslında birtakım faydaları vardır. Çikolatayı sevmek için daha fazla nedene ihtiyacınız varsa çikolatanın faydaları, tüketilmesi gereken çikolata türleri yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Çikolata Hangi Besinleri Sağlar?

45 gramlık bir sütlü veya beyaz çikolata tableti, kabaca şunları içerir:

  • 3 gr. protein
  • 25 gr. karbonhidrat (1 gr. lif ve 25 gr. şeker dahil)
  • 14 gr. yağ
  • 45g %70-85 bitter çikolata bar kabaca şunları içerir:
  • 4 gr. protein
  • 14 gr. karbonhidrat (5 gr. lif ve 12 gr. şeker dahil)
  • 19 gr. yağ

Çikolata ayrıca farklı çikolata türleri arasında değişen bir dizi vitamin ve mineral sağlar. Örneğin:

  • Çoğu çikolata türü potasyum, klorür ve fosfor içerir.
  • Sütlü ve beyaz çikolata kalsiyum ve riboflavin ve niasin gibi B vitaminleri sağlar.
  • Sütlü ve beyaz çikolata yüksek kalsiyum içerir.
  • Bitter çikolata demir, bakır ve manganez bakımından yüksektir ve çinko kaynağıdır.
  • Sütlü ve bitter çikolata bir magnezyum ve bakır kaynağıdır.
  • Sütlü çikolata iyot içerir.
  • Sütlü ve bitter çikolata, vücudumuzu serbest radikallerin zararlarından koruyan antioksidanlar içerir. Bu antioksidanlar, kateşinler, antosiyaninler ve prosiyanidinler gibi polifenolleri içerir.

Kakao katı içermeyen beyaz çikolata dışında çikolata da bir miktar kafein içerir. Bir fincan hazır kahve kabaca 100 mg kafein içerirken:  

  • 45 gr. sütlü çikolata yaklaşık 10 mg kafein içerir.
  • 45 gr. bitter çikolata yaklaşık 35 mg kafein içerir.
  • Bir fincan sıcak çikolata yaklaşık 5 mg kafein içerir.
  • Bir fincan kakao kabaca 15 mg kafein içerir.

Çikolatanın Kalp ve Bağırsak Sağlığına Katkıları

Kalp sağlığı

İçerdiği polifenollerden kaynaklandığı düşünülen çikolatanın bir dizi olası kalp-sağlıklı faydası vardır. Örneğin; çikolata tüketmek, kandaki gelişmiş yağ (trigliserit) seviyeleri ile önemli ölçüde bağlantılıdır. Bazı araştırmalar, çikolatanın kolesterol kan basıncı seviyeleri üzerinde de faydalı bir etkisi olduğunu bulmuştur ancak, bu alandaki çalışmaların çoğu sadece birkaç hafta sürmüştür. Kalp sağlığı yararlarının tüketilen miktarla ilişkili olması muhtemeldir. Örneğin; yapılan bir araştırma, haftada 1-2 standart çikolata (60 gram kare çikolatanın bir karesi baz alınmıştır) yiyen kişilerin, çikolatanın sağlık faydalarından yararlandığını göstermiştir.

Çikolatanın keyif faktörünü de unutmamak gerek! Bu alanda çok fazla araştırma yok, ancak şaşırtıcı olmayan bir şekilde, ruh halindeki iyileşmeler, katılımcıların tatmin edici bulduğu çikolata yemeleri ile bağlantılıdır.

Bağırsak sağlığı

Yukarıda tartışıldığı gibi, çikolatadaki polifenollerin prebiyotik gibi davrandığı ve bağırsaklarımız için iyi olduğu görülmüştür. Bu polifenollerin ayrıca bağırsak üzerinde anti-inflamatuar bir etkiye sahip olduğu ve zararlı bakterilerin büyümesini azaltabileceği görülmüştür. Çikolatanın bağırsak sağlığı ve bağırsakla ilgili koşulların farklı yönleri üzerindeki etkisi hakkında daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Hangi Çikolata Daha Faydalı?

Çikolata genellikle sağlık söz konusu olduğunda sınırlandırılması gereken bir gıda olarak düşünülse de orta derecede bir alım aslında özellikle kalp sağlığı, diyabet riski ve zihinsel sağlık açısından bir dizi sağlık yararı ile ilişkilidir. Bunların çoğu, kakao ve çikolatada bulunan polifenollerin sağlığı geliştirici özelliklerine bağlıdır. Farklı çikolata türlerinin farklı sağlık alanları üzerindeki etkisinin daha net bir resmini elde etmek için devam eden araştırmalara ihtiyaç var ancak biz çikolata severler için bu lezzetli yiyeceğin faydaları olduğu da aşikâr.

Kakao, kalbi korumaya yardımcı olabilecek flavanol adı verilen bitki kimyasalları açısından zengindir. Bitter çikolata, sütlü çikolatadan 2-3 kat daha fazla flavonoid bakımından zengin kakao içerir. Flavanollerin, kan damarlarını gevşetmeye ve kan akışını iyileştirmeye yardımcı olan ve böylece kan basıncını düşüren endoletyumda (kan damarlarının iç hücre kaplaması) nitrik oksit (NO) üretimini desteklediği gösterilmiştir. Çikolatadaki flavonoidler, kısa süreli çalışmalarda insülin duyarlılığını artırabilir ve uzun vadede bu diyabet riskini azaltabilir.

Gözlemsel çalışmalar, kakao flavonoidlerin faydalarını desteklemektedir. Kan basıncı ve yüksek kakao alımı arasındaki bağlantı, Panama’nın Karayip Kıyısında yaşayan izole bir kabile olan Kuna Kızılderilileri üzerinde yapılan bir çalışmada açıklanmıştır. Hipertansiyon, bu grupta, daha ileri yaşlarda ve hatta çoğu Batı popülasyonundan daha fazla diyet tuzu alımında bile son derece nadirdi. Kunalar kentsel çevrelere göç edip diyetlerini değiştirdiğinde yüksek tansiyon oranları arttı. Özellikle, bir içecek olarak geleneksel kakao alımları çok yüksekti, günde beş fincandan fazla ya evde yetiştirilen ya da flavonoidler açısından zengin Kolombiyalı kakao tozu kullanıyorlardı. Adada yaşayan Kuna’daki idrar flavanol seviyeleri önemli ölçüde daha yüksekti ve kalp hastalığından, kanserden ölüm oranları düşüktü. Diğer gözlemsel çalışmalar, günde 6 gram (1-2 küçük kare) yüksek kakao veya çikolata alımı ile muhtemelen kısmen kan basıncını ve iltihabı azaltarak kalp hastalığı ve ölüm riskinin azalması arasında bir bağlantı olduğunu göstermektedir.

Ahududu, yaban mersini, üzüm, cevizler ve badem gibi içeriklere sahip birçok çikolata vardır. Bitter çikolatanın kalorisi yüksektir ve çok fazla tüketilirse kilo alımına katkıda bulunabilir. Ayrıca, kan lipid düzeylerini olumsuz yönde etkileyebilecek orta düzeyde doymuş yağ içerir ancak flavonoidlerin kalp koruyucu etkileri riskten daha ağır basıyor gibi görünmektedir. Bitter çikolata seçmek ve sınırlı miktarlarda yemek, en büyük sağlık yararlarını sağlayabilir.

Çikolata ile İlgili Bilmemiz Gerekenler

En fazla flavanol elde etmek için %70 veya daha yüksek oranda kakao içeriği olan bir bitter çikolata seçin. Kakaonun yüzdesi ne kadar yüksek olursa, faydasının o kadar büyük olduğunu unutmayın. Sıkıca kapatılmış bir kapta serin ve kuru bir alanda saklayın. Aşırı nem nedeniyle yüzeye yükselen şekerin neden olduğu beyazımsı bir kaplama olan çikolatayı “beyazlamaya” teşvik edebilecek şekilde soğutmayın. Bu, tadı etkilemez ama çekici de görünmez. Düzgün saklanırsa, bitter çikolata iki yıla kadar dayanır.

Peki, bitter çikolata yanmadan nasıl eritilir? Eritmek için: Bitter çikolatanın kavrulmasını önlemek için kademeli olarak ısıtılmalıdır. Bu, düşük ısıdaki bir ocakta benmari usulü ya da düşük güçle bir mikrodalga fırında yapılabilir. Çikolatayı daha küçük parçalara ayırın ve ısıtmak için tavaya veya mikrodalgaya koyun. Eşit ısınmayı sağlamak için sürekli olarak (veya her dakikadan sonra) karıştırın. Kolay ve sağlıklı bir atıştırmalık için yulaf ezmesi, yoğurt veya taze meyve üzerine 1-2 yemek kaşığı eritilmiş bitter çikolata gezdirin.

Çikolataya dair servis ve diğer önemli bilgiler ise şu şekildedir:

  • Kolay ve zarif bir tatlı için birkaç kare bitter çikolatayı taze meyve ve kuruyemişlerle servis edin.
  • Çikolatalı dondurmanın süt içermeyen bir versiyonu için 1-2 yemek kaşığı işlenmemiş kakaoyu bir büyük donmuş muzla karıştırın.
  • Kakaoların yüzdesi arttıkça acı tat arttığından, küçük bir parça alıp ağzınızda yavaşça erimesini sağlayın. Bu teknik, çikolatayı hızlıca çiğneyip yutmaktan daha farklı, daha zevkli bir deneyim sunabilir.
  • Bitter damla çikolatalar alarak kurabiyelerinizde kullanabilirsiniz.
  • En güzel sunum için çikolatanızı rendeleyerek, tatlının üzerine ve tabağa serpiştirin.
  • Ev yapımı dondurma için üzerine bir miktar eritilmiş bitter çikolata gezdirerek lezzetini katlayın.
  • Çikolatayı uzun süre derin dondurucuda saklamayın.