
Çeyiz listesi nasıl yapılır? Nelere dikkat etmeli?
Eski zamanlardan bu yana hala geçerliliğini koruyan ama zamanla içeriği değişen geleneğimiz: Çeyiz. Artık çeyiz dendiğinde aklımıza danteller, nakışlar, işlemeli havlular değil; beyaz eşya, yatak odası gibi evin temel ihtiyaçları geliyor. Bu ihtiyaçları listelemek ve sıfırdan bir ev kurmak hiç kolay değil! Yeni evleneceklerin işini kolaylaştırmak adına çeyiz listesi önerilerimizi hazırladık.
Çeyiz geleneği
Önceden yalnızca erkekler çalıştığı için çeyiz çalışmayan kadınların evine yaptığı maddi katkı olarak görülürdü. Çeyizdeki eşyaların onlara itibar kazandırdığını düşünen aileler kızları doğduğu günden itibaren çeyizini hazırlamaya başlardı. “Kız beşikte çeyiz sandıkta” atasözü de buradan geliyor!
Şimdilerde ise evlenecek çoğu çift evlerinin ihtiyaçlarını ortak almayı tercih ediyor ve bu geleneği bir iş birliğine dönüştürüyor. Danteller ve işlemeli havlular da yerini evin temel ihtiyaçlarına bıraktı.
Çeyiz listesi yaparken dikkat edilmesi gerekenler
Çeyiz listesi yaparken “Belki lazım olur” düşüncesini aklınızdan bile geçirmeyin! Kullanmayacağınız, evde yer kaplayacak eşyalardan kaçınmalısınız. Önceliğiniz beyaz eşya, oturma grubu, yemek takımı gibi temel eşyalar olmalı. Bu eşyaları tamamladıktan sonra yavaş yavaş evi doldurmaya devam edebilirsiniz.
İkinci olarak, çeyiz listesini yaptıktan sonra partnerinizle bütçenizi belirlemelisiniz. Belirlediğiniz bütçeyle neler alabileceğinizi, hangi eşyaya ne kadar bütçe ayıracağınızı hesaplamalısınız. İlk aldığınız eşyalara çok para verip yaptığınız listenin geri kalanından mahrum olmak istemezsiniz.
Üçüncü önerimiz, çeyiz alışverişine başlamadan evinizin her köşesini ölçmeniz. Alışveriş esnasında eşyalar evinize sığabilecek gibi gözükse de eve getirdiğinizde hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Bir koltuk takımını çok beğenseniz de önemli olan evinizde nasıl durduğu, unutmayın!
Peki günümüz çeyiz listesinde neler var?
Evin olmazsa olmazları: Beyaz eşyalar ve televizyon
Hayatımızı kolaylaştıran ve her eve mutlaka lazım beyaz eşyalar, listemizin başında geliyor. Alacağınız ürünlerin boyutlarına ve özelliklerine çok dikkat etmelisiniz. Her boyutta, her özellikte beyaz eşya mevcut. Bütçenize ve evinize en uygun modeli araştırmalısınız.
- Televizyon
- Buzdolabı
- Ocak
- Davlumbaz
- Fırın
- Bulaşık Makinesi
- Çamaşır Makinesi
Not: Bu ürünleri paket halinde daha uygun fiyata alabilirsiniz. Beyaz eşya düğün paketlerini kesinlikle incelemelisiniz!
Elektrikli ev aletleri
- Elektrikli süpürge
- Ütü
- Saç kurutma makinesi
Elektrikli mutfak aletleri
- Su ısıtıcı
- Tost makinesi
- Blender
- Mutfak robotu
- Çay makinesi
- Kahve makinesi
- Mikser
- Mikrodalga
Mutfak için gerekli her şey
Liste yapması en zor, en unutulabilecek eşyalar mutfak eşyaları! Sanki mutfak için yalnızca tabak çatal bıçak almanız gerekiyormuş gibi düşünseniz de aslında ihtiyacınız olan o kadar çok şey var ki. Sizler için listeledik!
- Günlük yemek takımı (6 kişilik)
- Misafir yemek takımı (12 kişilik)
- Çatal-bıçak seti (12 kişilik)
- Kahvaltı takımı
- Su bardakları
- Kahve fincanları
- Çay bardakları
- Baharat seti
- Pasta tabakları
- Bıçak seti
- Sürahi
- Salata tabağı
- Saklama kabı
- Çerez kasesi
- Tepsi
- Maşa
- Masa örtüsü
- Teflon ve çelik tencere seti
- Tava
- Borcam
- Çaydanlık
- Kek kalıbı
- Kesme tahtası
Banyo için unutmamanız gerekenler
- Havlular (El havlusu, yüz havlusu, ayak havlusu)
- Klozet takımı
- Bornoz takımı
- Lifler
- Çöp kovası
- Sabunluk
- Fırçalık
- Kirli sepeti
Evinizin mobilyaları
Listemizin en sonuna büyük eşyaları bıraktık. Mobilyalarınızı seçerken en önemli kriter boyutları, unutmayın!
- Koltuk takımı
- Yemek odası takımı
- Orta sehpa
- TV ünitesi
- Yatak bazası
- Yatak
- Dolap
- Şifonyer
- Mutfak masası
- Mutfak sandalyeleri
Listemizdeki her eşyayı hepsiburada.com’da bulabilirsiniz! Yüzlerce ürün arasından istediğinizi bulabileceğinize eminiz. Üstelik bütün ürünlerin boyutları santimetresine kadar yazıyor! Ayrıca çeyiz alışverişinizi yapmadan önce sizlere bu konu ile ilgili diğer yazımızı da okumanızı tavsiye ediyoruz.