
Çene Kası Nasıl Güçlendirilir? Egzersizler ve İpuçları
Çene kası, vücudumuzda en fazla kullanılan kastır. Gün içinde sıklıkla kullandığımız bu kasın sağlıklı olması çok önemlidir. Çene kasında meydana gelen herhangi bir sorun, kişinin yeme, içme, konuşma hatta gülümsemesinde bile olumsuz etki yaratır. Çene kasının sağlığının korunması, eğer sorun var ise düzeltilmesi gerekir. Çene eklemlerinin güçlendirilmesi yada sağlıklı bir hal alması için özel egzersizler vardır. Bu egzersizleri düzenli olarak tekrar edip sağlıklı ve güçlü çene eklemlerine sahip olmak mümkün.
Çene Kası Nasıl Güçlendirilir
Çene kaslarının güçlendirilmesi için çene kası güçlendirme egzersizleri vardır. Bu egzersizler hem doktor kontrolünde hem de evde yapılmaktadır. Çene eklemlerinde meydana gelen herhangi bir sorun nedeni ile kişinin günlük yaşamı olumsuz etkileniyorsa egzersizlerin mutlaka doktor kontrolünde yapılması gerekir. Böyle bir durumda hastanın doktoruna verdiği bilgiler ve muayene verileri bir araya toplanır. Elde edilen veriler ile en doğru egzersiz programı belirlenerek tedaviye başlanır. Çene kasları nedeni ile günlük hayatı etkileyen bir sorun yaşanmıyorsa kişiler evde de kendileri de çene egzersizleri yapabilir. Bu durumda kişi kendisi çenesine vermek istediği şekle göre gerekli gördüğü egzersiz hareketlerini programa ekler.
Çene eklemlerini güçlendirmek için farklı bölgeleri çalıştıran hareketler bulunmaktadır. Hareketleri seçerken çene yapınızda nasıl bir değişiklik yapmak istediğinize karar verip doğru seçimi yapmanız gerekir. Eğer bu konuda zorlanıyorsanız profesyonel destek ile kendinize bir program oluşturabilirsiniz. Verilen bu egzersiz programını evde kendiniz uygulayıp sonuçları ile doktorunuz ile birlikte değerlendirebilirsiniz.
Çene Egzersizi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Evde çene kası güçlendirme egzersizlerine geçmeden önce egzersizleri yaparken dikkat edilmesi gerekenlere kısaca değinmek istiyoruz.
- Egzersizler için en önemli nokta hareketlere düzenli devam edilmesidir. Egzersizlerin etkilerini görmek için her gün, belirli set sayılarında hareketleri yapmanız gerekir.
- İlk günler hareketler arasında 1-2 dakika dinlenme süresi bırakabilirsiniz. Sonraki günler kaslarınız alışacağı için bekleme süresine gerek olmayacaktır.
- Hareketleri uygularken kaslarınızın kasıldığını mutlaka hissedin. Eğer bu his olmaz ise hareketi baştan alıp doğru bir şekilde yapın.
- Egzersizler sırasında çene bölgesinde şiddetli bir ağrı olursa hareketi hemen bırakın. Ağrı devam ederse krem ile ovup hafifletmeye çalışın.
- Çene egzersizlerinde de diğer vücut egzersizlerinde olduğu gibi ani hareketlerden uzak durun. Egzersiz hareketlerini ritmik ve dikkatli bir şekilde yapın.
- Tıpkı vücudun diğer bölgelerindeki egzersizlerde olduğu gibi çene egzersizi yaparken de özel bir alanınız olsun. Mümkünse bir yoga matı yada spor matı üzerinde egzersizleri uygulamaya çalışın. Böylece daha disiplinli çalışıp egzersizleri düzene sokmak daha kolay olacaktır.
- Çene egzersizlerini uygulamak için gün içine belirli bir saat ayırın. Bu saat dilimi her gün müsait olacağınız bir saat olsun. Örneğin sabah saatlerinde veya akşam uyumadan önce belirli saatlerde programınızı uygulayabilirsiniz.
Genel olarak yukarıdaki maddelere dikkat edilmesi çene egzersizleri için önemlidir. Önemli noktaların ardından artık egzersizlerin kendilerine geçebiliriz.
Çene Egzersizleri
Çene eklemlerini güçlendirmek ve keskin çene hatlarına sahip olmak için uygulanan hareketlere çene egzersizleri denilmektedir. Boyun ve yanakları da içine alan bir bölgeyi çalıştırmaya yarayan bu hareketlerin bir kısmını yada hepsini programınıza dahil edebilirsiniz.
Çene egzersizlerine başlamadan önce ısınma hareketlerini yapın. Bunun için bir spor matı üzerine uzanın. Başınızı yavaşça 4-5 cm kadar havaya kaldırın. Sonrasında çenenizi göğüs hizasına getirin. Ardından başınızı yeniden yere uzatıp rahat pozisyon alın. 1 dakika kadar dinlenip hareketi 14 defa daha tekrar edin. Toplam 15 kere bu hareketi yaptıktan sonra asıl egzersizlere geçebilirsiniz.
Baş İleri-Geri Hareketi
Hareketi yapmak için dizlerinizin üzerine çökün ve dik bir şekilde dizlerinize oturun. Omurganızı dik pozisyona getirin. Çene yere paralel konumda iken vücudunuzu hareket ettirmeden sadece başınızı 1-2 santim ileri çekin. Çene kaslarının bu esnada kasıldığınız hissedin. Bu histen sonra başınızı bu sefer 1-2 santim geri çekin. Aynı hareketi 15 kere tekrar edin. Bir seti tamamladıktan sonra 1 dakika dinlenin. Sonrasında 2 set halinde aynı hareketi 15 kere daha tekrar edin.
Yüz ve Çene Kasları Yukarı Hareketi
Yine dik oturur pozisyon alın. Hareket boyunca ağzınızı kapalı tutun. Çenenizi kaldırabildiğiniz kadar yukarı kaldırın. Sonrasında alt dudağınızı büzerek yukarı doğru çekebildiğiniz kadar çekin. Bu pozisyonda 10 saniye çene kaslarınızı gerin. Daha sonra ilk pozisyona döküp hareketi tekrar edin. Hareketi 3 set halinde yapın. Her sette 10 saniye pozisyonda bekleyerek 15 kere hareketi tekrar edin. Setler arasında 1-2 dakika çene kaslarını dinlendirme süresi ayırın.
Çene Altı Germe Hareketi
Hareket için ağzınız kapalıyken dilinizi dişlerinizin arasına üst damağınıza dayayın. Dilinizle damağınıza baskı uygulayarak kasların kasılmasını sağlayın. Bu pozisyonda bir şeyler mırıldanmaya çalışın. Böylece kaslarınızın aktifleşmesini sağlayın. 5 saniye bu şekilde bekleyip pozisyonun başına dönün. Aynı hareketi beklemeden 15 kere tekrar edin. Bu şekilde bir seti bitirip 2 dakika dinlenin. Sonrasında 2 set daha aynı hareketi uygulayın.
Kas Dinlendirme Hareketi
Çene kaslarının yorulmaya başladığını anladığınızda bu dinlendirme hareketi yapabilirsiniz. Hareket için ağzınızı hava ile doldurun. Sonrasında havanın çıkmayacağı şekilde sıkıca kapatın. Ağzınızdaki havayı ilk olarak sağ yanağınıza getirin. Sol yanağında hiç hava kalmamasına dikkat edin. 2 saniye kadar bekleyip havayı sol yanağınıza getirin. Bu şekilde ağzınızın içindeki havayı bir sağ bir sol yanağına geçirerek yüz kaslarınızı dinlendirin. Harekete 20 saniye kadar devam edebilirsiniz. Daha sonra dinlenen kasları yormaya devam edebilirsiniz.
Görünmez Kalem Hareketi
Hem çene hem yüz kaslarının gerilmesine yardımcı olmak için bu hareketi uygulayabilirsiniz. Hareket için hayalinizde bir kalem canlandırın. Kalemi dudaklarınızın arasına almış gibi yüzünüzü şekillendirin. Dudaklarınızın arasındaki bu görünmez kalem ile bir kaç kelime yazıyor gibi yapın. Bu işlemi en az 20 saniye kadar devam ettirin. Birinci setten sonra 2 set daha uygulayabilirsiniz.
Diş Sıkma Hareketi
Tüm yüz ve çene kaslarını çalıştırmak için diş sıkma hareketini yapın. Bu hareket için sanki dişlerinizin arasında bir şey varmış da onu sıkıyormuşsunuz gibi düşünün. Hareketi yaparken kesinlikle dişlerinize baskı uygulayıp gerçekten sıkmayın. Burada sadece diş sıkıyor gibi yapıp çene kaslarının gerilmesini sağlayın. Hareketi 20 saniye kadar uygulayıp serbest bırakın. Sonrasında 2 set daha aynı süre ile hareketi tekrar edin.
Ağız Açma Hareketi
Hareketi yapmak için dik bir şekilde pozisyon alın. Ağzınızı açabildiğiniz kadar açıp “O” sesi çıkarın. Hemen sonrasında ağzınızı yana doğru gerebildiğiniz kadar gerip “E” sesi çıkarın. Ara vermeden yavaşça sesleri çıkarmaya devam edin. 15 kere tekrar ettikten sonra set arası verin. Daha sonra 2 set olarak daha bu hareketi tekrar edin.
Yukarıdaki egzersiz hareketlerini düzenli olarak tekrar edip çene kaslarınızı güçlendirebilirsiniz. Bu egzersizleri yaparken çok fazla zorlamamaya çene kaslarınıza zarar vermemeye dikkat edin. Sağlıklı çene eklemleri için dişleriniz ile sert cisimleri kırmayın. Çene kaslarını yoran sakız çiğnemek, şarkı söylemek gibi eylemleri çok uzun süre yapmaktan kaçının. Çene kaslarının aynı şekilde gelişmesi için çiğneme eylemini tek taraflı değil dönüşümlü olarak yapmaya özen gösterin. Aksi halde sürekli çiğneme eyleminde bulunan tarafa doğru kaslarda bir değişim söz konusu olabilir.