ÜST

Çayın Püf Noktaları: En Güzel Çay, Çaydanlıkta Mı, Semaverde Mi Olur?

Dünyanın en sevilen içeceklerinden bi tanesi olan çay, Karadeniz Bölgesinde yetiştirilir. Dünyanın neredeyse %80’i severek tüketir. Türkiye’de  yetiştirilen çayı dış ülkelere ihraç ederiz. Çayın faydalarından bahsetmek gerekirse, kalp sağlığını güçlendirme, stres anında stresi düşürme, yüksek olan kolestrolü düşürme, ağız problemlerine karşı ağız sağlığını iyileştirme, kemik sorunlarını giderme, uyanık kalmayı arttırma, ishal problemini ve sindirim sistemini iyileştirme gibi faydaları vardır. Bunların dışında çay, kan dolaşımını arttırır, yüksek olan tansiyonu düşürür ve astım problemi olan hastalara iyi gelir. Çayı iki kategoride inceleriz, birincisi gerçek olan çay ikincisi bitkisel olan çaylardır. Gerçek olan çay, çay yapraklarının kullanılması ile olur. Bunların dışında aromalı olan çaylarda vardır. Karadeniz bölgesinde, siyah çay üretimi soldurma, kıvırma, kurutma aşamalarından geçerek yapılır. Yeşil çay ise sıcaklık ve yoğun buharla, soldurma, kıvırma ve kurutma aşamaları ile yapılır. Gün boyunca kendimizi devamlı çay içerken bulabiliriz. Herkesin kendine özgü bir çay demleme yöntemi vardır. İyi bir çay demlemenin olmazsa olmaz kurallarından bir tanesi demliğin sıcak olmasıdır. Demliği, çaydanlığın üzerine güzelce oturtarak ustaca çay demleyebiliriz. Çayın demlenirken acıyıp tadının bozulmasını önlemek için yapmamız gereken, çayı demledikten sonra çayı süzdürüp başka bir demlik içine boşaltma yapmamalıyız. Yabancıların usulü, poşet çaylar, aromalı çaylar, çaya süt ve limon koymak ve çayı metal bir demlikte demlemek çaya karşı duyarsız davranmaktır. Halk arasında çayın önemli bir yeri vardır. Günümüzde sosyal hayatta da artık çayın yeri ayrıdır. Sabah kahvaltısında çay içmeye başlayıp, akşam yemek sonrasına kadar bulunan çay, hayatımızın içinde bulunur. Karadeniz bölgesinde yetiştirilen bu çayın kesilmesine yarayan özel yapım çay makasları, toplanan çayların içine konulması için özel örülmüş sepetler ve kutular, özel demlikler, semaverler, çay demlenen kazanlar, çay içilen fincanların hepsi çay kültürünün ortaya çıkması ile oluşmuştur. Bunlardan en önemlisi semaver kültürüdür. Semaverin ilk olarak ortaya çıkış nedeni 19. yüzyılda Orta Asya’da çok yaygın olarak kullanılmaya başlamasıyla birlikte çıkmıştır. O zamanlarda semaverin içinde çay yapmanın şifalı olduğuna inanılırdı. Bu yüzden o zamanlarda hamam çıkışlarında, mevlitlerde semaverde çay demleyerek insanlara dağıtılırdı. Herkesin kendine özgü içtiği farklı farklı çay bardakları vardır. Kimileri çayı ince belli bardakta içer kimileri ise fincanda ve kupada içer. Peki en güzel çay, semaver de mi yoksa çaydanlıkta mı demlenir?

En Güzel Çay, Çaydanlıkta Mı Yoksa Semaverde Mi Demlenir?

Çaydanlıkta lezzetli bir çay demlemek için öncelikle çaydanlığın içine uzun süre kalmayan ve temiz bir su koyarak başlayabilirsiniz. Kullandığınız temiz suyun, mineral ve oksijen miktarı ne kadar fazla olursa demlenen çayın tadı da bi o kadar lezzetli olur. Çayın tadını almak istiyorsanız, daha önceden kullandığınız demliğin içinde kokulu çaylar demlemediğinize emin olmalısınız. Çay demlenirken, çaydanlıktaki bütün kokuyu içine çeker. İçerken de bu tadı alabilirsiniz. Aynı şekilde çaydanlığı deterjanla yıkadıysanız eğer iyice duruladığınızdan emin olmalısınız çünkü deterjan kokusu çayın içine siner. Çay, ısı ve ışık olmayan kapalı bir ortamda saklanmalıdır. Çay demlemek için öncelikle çay demlemek için kaynattığınız suyun iyice kaynaması gerekir. Çay suyu kaynadıktan sonra ocaktan alıp birkaç dakika soğumasını beklemek gerekir. Demliğin içine her fincan için iki çay kaşığı kadar çay eklenmelidir. Çayınızın kokulu olması için bergamot veya karanfil gibi koku veren aromalar eklenebilir. Demliğin içine bir tatlı kaşığı şeker eklemek, çayın acı tadını alacaktır. Şeker ekledikten sonra demliğin içindeki şekeri karıştırmaya gerek yoktur çünkü şeker eriyip çaydanlığın dibine çöker. Demlikte en güzel çay bu şekilde demlenir. Semaverde ise çay nasıl demlenir sorusuna yansır vermek gerekirse öncelikle odun semaverinin içine yaprak çaylar koyulur. Semaverde çay demlemenin en güzel tarafı, semaverin içine toz çay değilde, yaprak çay konulmasıdır. Semaverin, su haznesinin içine alabildiği kadar su koyulur. Bu da genelde yaklaşık olarak üç litre suya tekabül eder. Su kaynamaya başladıktan sonra kaynayan suyu çay haznesinin içine döküp demlenmeye bırakın. Semaverin üzeri kapalı olmalıdır, çay demini alana kadar bekletilmelidir. Odun ateşi içinde, semaverde çayın 20 dakika kadar demlenmesi gerekir. Çayın rengi yerine gelene kadar demliğin üstü açılmaması gerekiyor. Genellikle piknikte, kampta olduğumuz zamanlarda çayı semaverde demlenir. Ev ortamlarında ise çay, demlikte demlenir. Semaverde demlenen çay ile demlikte demlenen çayın tadı, çay severlerin damak tadına göre değişir. Bu konu çay severler için tartışmaya açık bir konu haline gelebilir. Çay demlemenin de püf noktaları oldukça fazladır. Peki en güzel çayı demlemek için bu püf noktalar nelerdir? 

Çay Demlemenin Püf Noktaları Nelerdir?

Herkes iyi bir çay demlemek ister, iyi bir çay demlemek için su, çay ve çay demlemek için demlik gerekir. Çay demlenen, demliğin metal olmaması ve deterjanla yıkanması oldukça yanlıştır. Çünkü çay, kokuyu çabuk içine hapseden bir gıdadır. Metal ve deterjan kokusunu içine çekerse ortaya hoş bir tat çıkmaz. Hoş kokan, lezzetli bir çay demlemek için, porselen, cam veya topraktan yapılmış bir demlik gereklidir. Çayın diğer bir püf noktası saklama yerinin kapalı, güneş görmeyen ve kavanoz içinde muhafaza edilmesi gereklidir. Çayı nemli ortamlardan uzak tutmak gerekir. En güzel çay demleme yöntemi kaynayan çay suyunun fazla bekletilmemesi oldukça önem taşır. Mineral ve pH açısından yüksek olan sularla demlenen çayların berraklığı da güzel olur. Çay suyu kaynadıktan sonra bir kaç dakika soğumaya bırakıp daha sonra o suyla çay demleyin. Çay suyunu çok fazla bekletmemek gerekir çünkü soğuk bir suyla çay demlemek, çayın berraklığını alır be çaya acı bir tat bırakır. Demliği önceden kısık ateşte biraz ısıtmak, çayın ısı ile oluşan renginin ortaya çıkmasını sağlar. Siyah çayı demlemenin süresi yaklaşık olarak beş dakika olmalıdır. Yeşil çay demlemenin süresi, siyah çay demlemeye göre daha düşüktür. Yeşil çayın demleme süresi artarsa eğer içindeki kafein miktarı da bir o kadar artar. Buna duruma da dikkat etmek gerekir. Çayı kafeinsiz tüketmek istiyorsanız eğer, çayı içmek için 1 yada 2 dk beklemeniz gerekiyor. Hızlı bir çay demlemek için küçük mutfak eşyası olan çaycıyı da tercih edebilirsiniz. Çaycı kullanmak, çayın demlenmesini daha hızlı hale getirecektir. Hemen hemen herkes çay içmeyi çok sever ve çayın bize sağladığı faydalar vardır, peki çayın faydaları nelerdir? 

Çayın Faydaları Nelerdir?

Çay içmek vücudun su ve mineral dengesini sağlar. Vücutta oluşan kireçlenmeyi önler ve d vitamini eksikliğine karşı kemikleri korur. Vücuttaki kan dolaşımını hızlandırır. Kalbi korur ve kalp krizi riskini azaltır. Su içmek böbrekler için önemlidir, su içilmeyen zamanlarda bile çay içmek böbreklerin düzgün çalışmasını sağlar. Çay içmek vücudun yorgunluğunu alır ve uykusuzluğu giderir. Metabolizmayı hızlandırır ve kansere yakalanma riskini azaltır. Sakinleştirici etkisi ile gerginliği alır.