
Çavdarlı Ekmek Yapımı & Tarifi
Evinizde kendinize mis kokulu bir ekmek yapıp sıcak sıcak yeme fikri kulağınıza çok güzel gelmiyor mu?Vücudumuza birçok faydası olduğu bilinen çavdar ekmeğini yapmak hiç de zor değil! Sağlığına önem veren ve kendi lezzetlerini yaratmak isteyenler için bu ekmeği araştırdık. Ayrıca dilerseniz buraya tıklayarak sizlere kolaylık sağlayacak ekmek yapma makinelerini inceleyebilirsiniz.
Neden çavdar ekmeği yemeliyiz?
Orta Çağ’a kadar insanların temel besin maddesi olan çavdar ekmeği, ekmeklerin en sağlıklılarından biridir. Çavdar tahılı unu ile yapılan, bol life sahip kalori barındırmayan bu ekmek, sağlığına dikkat eden ya da kilo vermek isteyenlerin tam da ihtiyacı olan şey!
Çavdarın lif, protein, potasyum, kalsiyum, demir, fosfor, magnezyum, mangan, B1 vitamini, folik asit, tiamin, niasin ve antioksidanlar açısından zengin olduğu biliniyor. İçerdiği vitamin, minarel ve antioksidanlar sayesinde kalp hastalıkları riskini azaltmaya, kötü kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı oluyor. Lif oranının da yüksek olması sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlıyor.
Çavdarın içinde bulunan nişastanın bağırsaklarda enzimler tarafından parçalanması diğer tahıllara göre daha uzun sürüyor. Bu da kalori harcamasını arttırıyor ve zayıflama sürecinde çok etkin bir şekilde vücudun yağ dokularının azalmasına yardımcı oluyor. Ayrıca tok tutma özelliğiyle de kilo vermek isteyenlerin kalbini fethediyor. Tek bir dilim çavdar ekmeğiyle uzun süre tok hissedebilirsiniz!
Şeker hastaları için de harika bir haberimiz var. Birçok faydası olan bu ekmek, insülin hormonunun şeker düzeyini koruyabilmesine de yardımcı oluyor. Uzmanlar ve doktorlar tarafından hastalara öneriliyor.
Çavdar ekmeği için ihtiyacınız olan malzemeler
Çavdar ekmeğinin farklı birçok tarifini bulmak mümkün. Yaş, kuru ve ekşi mayayla yapılabiliyor. Tercih size kalmış. Yalnızca önemli olan bazı püf noktalara dikkat etmek!
Sizler için ihtiyacınız olan malzemeleri sıraladık.
- 500 gram çavdar unu
- 300 ml. su
- 6 yemek kaşığı zeytinyağı
- 20 gram yaş maya
- 2 çay kaşığı tuz
Her zaman ilk başta suyla başlayın
İlk püf noktalarımızdan bir tanesi hamuru hazırlamaya öncelikle su koyarak başlamak. Çavdar lifli ve daha glütensiz olduğundan yüksek oranda su koymamız gerekiyor. Koyduğumuz un miktarının neredeyse %90’ı kadar suyu koyup diğer malzemeleri üstüne ekleyebilirsiniz.
Not: Suyun oda sıcaklığında olması gerektiğini unutmayın!
Yoğurma şekliniz önemli!
Bütün malzemeleri koyduktan sonra yoğurma şeklinize de dikkat etmelisiniz. Katlama yöntemiyle yoğurup, ekmeğin gazını almanız çok önemli. Ekmeğin gazını almanız ve üzerine kesikler atmanız, üzerinde çatlamalar olmasını engelleyecektir.
Cevizle ekmeğinize lezzet katın
Evde kendi ekmeğinizi yapmanın en güzel yanlarından biri istediğiniz kadar yaratıcı olabilirsiniz! Çavdar ekmeğinize ceviz ekleyip lezzetine lezzet katıp aynı zamanda daha besleyici bir hale getirebilirsiniz. Yalnız dikkat etmeniz gereken bir nokta var. Ceviz kuru bir malzeme olduğundan ekmeğinizin içindeki suyu çekebilir. Cevizi hamurunuza eklemeden önce yarım saat suda bekletirseniz, içine ihtiyacı olan suyu çekecektir. Böylelikle hem cevizler yanmayacaktır hem de ekmeğin su oranıyla oynamamış olursunuz.
Kalıpta pişirin
Çavdarın içinde diğer unlara göre daha az glüten olduğundan elde şekillenmesi zordur. Ekmeğinizi kalıpta pişirerek istediğiniz şekli elde edebilirsiniz!
Çıtır bir ekmek için buhar
Hamurunuzu kalıbınıza koyduktan sonra pişmeye bırakmadan önce fırınınızı suyla ıslatmalısınız. Sprey şişeniz varsa bunu kolaylıkla yapabilirsiniz. Bir başka yöntem ise fırının içine bir kase su koymak olabilir. Fırınınızın içi buharlaşacak ve bu sayede ekmeğinizin kabuk oluşumunu sağlanacak. Çıtır ekmeğinizi afiyetle yiyebilirsiniz!
Soğumadan kesmeyin
Son olarak ekmeğiniz piştikten sonra kesmek için tamamen soğumasını bekleyin!
Doğal ve sağlıklı yemek yapmak istiyorsanız ve ipuçlarına ihtiyacınız varsa mutlaka diğer yazımıza göz atın!