ÜST

Canyonıng nedir? Tüm bilinmeyenleriyle Canyonıng  

Aksiyon dolu, eğlenceli, sportif yepyeni bir deneyim: Evet, canyoning sporundan bahsediyoruz. Dışarıdan bakıldığında dahi oldukça keyifli olduğu anlaşılan canyoning nedir, canyoning’e nasıl başlanır ve Türkiye’de canyoning yapmak mümkün müdür sorularının cevabını merak ediyorsanız hepsi bu yazımızda.

Spor yapmanın hayatımızın bir parçası olması gerektiği kesin; ancak herkes her sporu yapmaktan hoşlanmak zorunda değil. Önemli olan seveceğiniz sporu bulabilmek, ki bu sınırsız seçenekler düşünüldüğünde hiç de zor değil. Tüm bilinmeyenleriyle canyoning nedir öğrendikten sonra vakit kaybetmeden yepyeni bir maceraya atılabilir, belki de bu heyecan verici sporun tutkunu haline gelebilirsiniz.

Canyonıng nasıl yapılır?

canyonıng

Canyoning nedir sorusunu başka bir soruya cevap vererek açıklayabiliriz, o da şu: Canyoning nasıl yapılıyor? Atlama, tırmanma ve yüzme sporlarını bir potada eriten, aslında fiziksel olarak oldukça zorlayıcı bir spor. Özel ekipmanlar ve gerekli güvenlik önlemleri alınarak deneyimlenen branşın iki önemli gerekliliği var: Teknik eğitim almak ve yorulduğunuzda devam etmenizi sağlayacak kondisyona sahip olmak.

Canyoning daha önce de belirttiğimiz gibi içerisinde yüzme, tırmanma ve atlamanın gerekli olduğu doğal parkurlarda yapılıyor. Parkuru tamamlamak yaklaşık 3 saati bulabiliyor; dolayısıyla kondisyona sahip olma gerekliliği azımsanamayacak kadar önemli. Parkura başladıktan sonra çıktığınız yolun sonuna getirmeniz şart ancak gözünüz korkmasın, süreç öylesine adrenalin dolu ve keyifli ki zamanın nasıl geçtiğini anlamak mümkün olmuyor.

Ekstrem sporları deneyimlemek istiyorum ancak kondisyonumun yetersiz kalacağından çekiniyorum diyenlerdenseniz kendinizi geliştirmeye evde başlayabilirsiniz. Televizyonun karşısında dahi kullanabileceğiniz Spinning Hat Spinning Spin Bike Dikey Kondisyon Bisikleti, düzenli kullandığınızda kondisyonunuzu geliştirecek ve forma girmenize yardımcı olacak. 

Türkiye’de canyonıng yapmak mümkün mü?

Canyoning nedir sorusuna aldığınız cevaptan tatmin olduysanız canyoning hakkında bilinmeyenler listemizdeki diğer madde Türkiye’deki canyoning alanlarıyla alakalı. Dünyada İspanya, Avusturya ve İtalya’da popüler parkurlara sahip sporun Türkiye’de de yapılabileceği bölgeler var. Yani deneyimlemek için Antalya, Denizli veya Kocaeli’ne gitmeniz yeterli.

Antalya’da Kıbrıs ve Kaputaş Kanyonlarında, Denizli’de Çivril Tokalı Kanyonu’nda, Kocaeli’nde ise Serindere Kanyonu’nda deneyimlenebilecek ekstrem sporun parkurlarının zorluk derecelerine göre ayrıldığını unutmamakta da fayda var.

Sınıf 1 ila Sınıf 8+ arasında toplamda 13 kategoriye ayrılan parkurlar kanyonun eğimi, uzunluğu, su derinliği, içerisindeki şelale sayısı gibi birçok doğal etken göz önünde bulundurularak belirleniyor. Eğer başlangıç seviyesindeyseniz gittiğiniz kanyonun zorluk seviyesini önden araştırmayı ve yapmanıza destek olacak eğitmene ilk deneyiminiz olduğunu söylemeyi atlamayın.

Canyonıng yapmak için hangi ekipmanlar gerekir?

canyonıng

Tüm bilinmeyenleriyle bu listenin başında canyoning’in gerekli önlemler alınarak yapılması gerektiği var. Atlama ve tırmanma gibi hareketleri gerektiren branşın olmazsa olmazları kask, emniyet halatı, kurtarma ipi ve uygun bir spor ayakkabı. Eğer bu sporu sıcak-soğuk demeden her mevsim yaparım, profesyonel şekilde devam ettiririm derseniz kendinize bir wetsuit de satın almanız gerekiyor demektir.

Suyla temas ettiğinizde bir miktar su alarak o suyu içerisinde tutan wetsuitler, vücut ısınızla eşitlenen su sayesinde suyun içerisinde geçirdiğiniz sürede üşüme seviyenizi minimuma indirmeyi amaçlıyor. Canyoning’in buz gibi şelalelerin aktığı kanyonlarda yapıldığı düşünüldüğünde wetsuitin bir olmazsa olmaz olduğu da söylenebilir.

Beal Escaper Kurtarma İpi, hafifliği, kompakt oluşu, kaliteli malzemesi ve ergonomik yapısıyla tercih edilebilecek en güvenli ürünler arasında.