
Canlandırıcı Serinlik: Soğuk Duşun Sağlık Üzerindeki Etkileri
Kişisel temizlik için sık aralıklarla duş alırız. Vücuttaki kir ve ölü derilerin arındırılması duş sayesinde mümkün olur. Arınan cildin gözenekleri açılır ve bu sayede vücut nefes alır. Duş almak rahatlatıcı bir etkiye sahip. Ter ve dış faktörler nedeniyle oluşan kötü koku oluşumunu ve rahatsız edici hissi yok eder. Ter ve dışarıdaki toz vücuttan uzun süre temizlenmediğinde kaşıntıya sebep olabilir. Cilt yapısına ve terleme yoğunluğuna göre duş alma sıklığı değişebilir. Yoğun ve tempolu günlerde yorgunluk için duş almak iyi gelir. Haftada en az iki kere duş almak ve bu rutini yaz aylarında günlük ya da gün aşırı şeklinde gerçekleştirmek cilt ve beden sağlığı için olumlu etki yaratır. Duş alırken yaygın olarak sıcak su tercih edilir. Konforlu bir duş alma biçimi olarak sıcak suyun birçok olumlu etkisi bulunur. Cildi yumuşatarak kolay bir şekilde kirden arınmayı sağlar. Sıcak su ile oluşan su buharının etkisi solunum yollarının açılmasını mümkün kılar. Sıcak su yaygın olarak duş için tercih edilse de soğuk suyla duş almak da oldukça yararlı bir alışkanlık. Canlandırıcı etkiye sahip olan soğuk duş cilt ve metabolizma için faydalı olur. Soğuk duşun sağlık üzerindeki etkilerini detaylı şekilde inceleyelim.
Soğuk Duşun Sağlık Üzerindeki Etkileri Neler?
Soğuk duş almak sağlık için birçok fayda sağlar. Vücudun diri kalmasını sağlayan soğuk duş estetik açıdan da yararlı. Faydalarını şu şekilde sıralamak mümkün.
- Vücuttaki kan dolaşımını artırır.
- Soğuk duş almak organlara ve dokulara daha fazla oksijen gitmesini sağlar.
- Besinlerin hücrelere ulaşması da etkili şekilde gerçekleşir. Soğuk duş yeni hücre oluşumuna ad etki eder.
- Soğuk duş almak bağışıklık sistemini uyararak hastalıklarla mücadele için güçlendirir.
- Soğuk suyla temas eden vücutta beyaz kan hücrelerinin oluşumunda artış gözlenebilir.
- Vücut ısısını düşüren soğuk duş sayesinde metabolizma hızlanır.
- Cildin hem fizyolojik hemde estetik olarak iyileşmesini sağlar. Canlı ve parlak bir cilt görünümüne sahip olabilirsiniz. Yağlı ciltler için sebum dengesine destek olur.
- Saç ve saç derisine olumlu etkileri bulunur.
- Soğuk duş almanın stres üzerinde de azaltıcı etkisi olduğu gözlenir.
- Soğuk duş alarak kas ağrılarını hafifletme olanağı bulunur.
- Yorgunluk hissini azaltan soğuk duş sayesinde rahatlamak mümkün.
- Soğuk suyla karşılaşan vücut ısı üretmek için efor sarfeder. Bu sırada enerji yakılır. Soğuk duş almak enerji yakmaya neden olması sebebiyle kilo kaybına destek olur.
Soğuk duşun yararları nelerdir sorusunu yukarıdaki liste ile yanıtlayabiliriz. Genç ve diri ciltler için soğuk duş alışkanlığı edinebilirsiniz. Soğuk duşun faydaları arasında yer alan bedensel ve ruhsal etkiler yaşam kalitesini artırır. Antrenman sonrasında soğuk duş almak kaslardaki yorgunluk ve ağrıyı hafifletir. Spor rutinleri olanların soğuk duş alışkanlığı edinmesi verimli olur. Saçlar için de olumlu etkileri bulunan soğuk suyun saç köklerindeki hücreleri uyardığı ve sağlıklı saç oluşumuna etki ettiği görülebilir. Soğuk duşun zararlı etkileri de oluşabilir. Bu olasılıkları bilerek hareket etmek tedbirli davranmayı sağlar.
Soğuk duşun zararları aşağıdaki gibi listelenebilir.
- Soğuk duş üşütme ve soğuk algınlığı olarak adlandırılan rahatsızlıklara neden olabilir. Bu gibi durumların yaşanmaması için vücudu alıştırmak ve duş sonrasında sıcak tutmak önemli.
- Kan basıncını arttıran soğuk su kalp atışını da hızlandırabilir. Kalp rahatsızlıkları olanlar için dikkat edilmesi gereken bir durum.
- Soğuk su hava kanallarının daralmasına neden olur. Kronik astım gibi rahatsızlıklara sahip olanlar için soğuk duş önerilmez. Bununla birlikte alerji problemleri olan kişiler için dikkat edilmesi gereken bir duş biçimidir.
- Çok kuru ciltlere sahip olanların ciltlerinde tahriş oluşumuna neden olabilir. Soğuk suya maruz kalan kuru ciltlerin çatlaması ve buna bağlı kaşıntılar oluşabilir. Çok kuru ciltlerin sebum oranı oldukça azdır. Soğuk duşun yağ azaltıcı etkisiyle birleşen bu durum yoğun kuruluğa neden olabilir.
- Zayıf ve yetersiz kiloya sahip olanlar için enerji harcanmasına neden olması nedeniyle zararlı etkisi görülebilir. Bu nedenle soğuk duş kişilerin bünyesine uygun mu değil mi değerlendirilerek alınmalıdır.
Soğuk Duş ve Sıcak Duş Arasındaki Farklar
Duş alma alışkanlığında suyun sıcaklık derecesi kişiden kişiye göre değişse de sıcak suyla duş almak yaygın olan alışkanlık. Sıcak suyla duş almanın da soğuk suyla duş almak gibi faydaları bulunur. Sıcak duşun soğuk duştan farklılaşan etkileri arasında kasların gevşemesine neden olması bulunur. Su buharı oluşumundan kaynaklanan sinüs açıcı özelliğe sahip olan sıcak duş sinüslerin temizlenmesine olanak tanır. Hava kanallarının açılması nefes almak için yararlı olur. Soğuk duş sırasında sinüslerde büzülme meydana gelir fakat kan dolaşımının hızlanması soğuk duşla mümkün olur. Sıcak duş sırasında kan dolaşımı yavaşlar. Soğuk duş ve sıcak duş arasındaki farklar vücutta farklı olumlu etkiler sunar. Cildin ve vücudun ihtiyaçlarına uygun şekilde duş almak önemli. Cilt tipi çok kuru olanların soğuk duş alması cildin daha da gerilerek çatlamasına neden olur. Yağlı ciltlerin sıcak duş alması ciltteki sebum miktarında artışa neden olabilir. Spor aktiviteleri ve günlük rutin egzersizlerden sonra sıcak duşa girmek kas ağrısı ve yorgunluğu olduğu gibi hissetmeye yol açar. Bu aktivitelerden sonra soğuk duş almak ağrı ve yorgunluk hissinde azalmaya neden olabilir. Koşullara ve bünyeye göre de soğuk ve sıcak duş alınması gerekir. Çok soğuk mevsimlerde soğuk duş almak bağışıklık sistemini güçlendirse de soğuk algınlığı gibi sorunlara yol açabilir. Çok sıcak mevsimlerde sıcak duş almak bunalmaya neden olabilir. Bununla birlikte kronik rahatsızlıkları olanların uygun sıcaklıklarda duş alması önerilir.
Soğuk Duş Nasıl Alınır?
Elbette her insanın duş alma alışkanlıkları farklıdır. Daha önce soğuk duş alma alışkanlığı olmayanlar için rahatsız edici olabilen soğuk su yavaş yavaş vücut adapte edilerek kullanılabilir. Daha önce devamlı sıcak suyla duş alanlar için duşa sıcak suyla başlamak ve aşama aşama suyun sıcaklığını düşürme yöntemi kullanılabilir. Bu sayede vücut yavaş yavaş suyun sıcaklığına adapte olur. Ilık duş alma alışkanlığına sahip olanlar için soğuk duşa alışmak daha kolay olur.
Soğuk mevsimlerde birden soğuk su altında duş almak önerilmez. Vücudun sıcaklığa alıştırılması önemlidir. Sıcak suyla yıkanırken birden soğuk suya geçiş yapılması da tavsiye edilmez. Cildin alışmasını sağlamak önemli. Bu şekilde duş almaya adapte olmak için sıcak suyla yıkandıktan sonra, duştan çıkmadan önce suyun sıcaklığını düşürebilirsiniz. Önce soğuk sonrasında sıcak suyla duş alınması önerilmez. Duş sırasında suyun sıcaklığını her iki duş biçiminde de dayanabileceğiniz konuma getirmeniz önemli. Soğuk duşta saç yıkama rutinlerine sıcak duştakiyle aynı şekilde devam edebilirsiniz. Saçların soğuk suya alışması biraz zaman alabilir. Soğuk suya alışan saçların daha uzun süre yağlanmadığı gözlenir. Şampuan ve saç kremlerini uygulama ve durulama sırasında da soğuk su kullanımı saç kökleri ve saç derisinin uyarılmasını sağlar. Soğuk duş nasıl alınır sorusunun cevabı her bünyeye göre farklılık gösterebilir. Önemli olan vücudu su sıcaklıklarına yavaş yavaş alıştırmaktır.