ÜST

Çakra nedir? Çakralarımızı nasıl açarız?

Daha önce bir yoga veya meditasyon dersi aldıysanız, reiki yaptıysanız veya bu konularla ilgili online videolar izlediyseniz, 7 ana çakra ve bu çakraların vücudunuzdaki enerji akışında oynadıkları rolü mutlaka duymuşsunuzdur. Çakralarınızı açık ve bloke edilmemiş olarak tutmanın önemli olduğunu da öğrenmiş olabilirsiniz.

Peki çakra tam olarak nedir ve fiziksel ve duygusal sağlığınızı nasıl etkiler? Bu yazıda, 7 ana çakraya daha yakından bakacağız. Bu enerji merkezlerinin zihniniz ve bedeniniz üzerindeki etkisini açıklamaya ve ayrıca fiziksel ve zihinsel refahınızı teşvik etmek için çakralarınızı nasıl açık tutabileceğinizi açıklamaya yardımcı olacağız.

çakra

Yazımızı okumadan önce şık bir öneriyle çakraların tüm renklerini boynunuzda taşımak isterseniz Chavin tel sarma çakra kolyesine göz atmanızı tavsiye ediyoruz.

Enerji merkezi çakralar

çakra

Sanskritçe’de “çakra” kelimesi “dönüş” veya “tekerlek” anlamına gelir ve vücudunuzdaki enerji merkezlerini ifade eder. Bu çarklar veya dönen enerji disklerinin her biri belirli sinirlere ve ana organlara karşılık gelir.

Çakralarınızın iyi bir şekilde çalışması için açık veya dengeli kalması gerekir. Engellenirlerse, o çakra ile ilgili fiziksel veya duygusal olumsuzluklar yaşayabilirsiniz.

Omurganız boyunca uzanan yedi ana çakra vardır. Omurganızın bitiminden başlar ve başınızın tepesine kadar uzanırlar. Genel inanışa göre 7 çakra olmasına rağmen bazı insanlar vücutta en az 114 farklı çakra olduğuna inanıyorlar. Biz yaygın olarak kabul edilen 7 ana çakradan bahsedeceğiz.

Kök çakra

Kök çakra veya Muladhara, omurganızın bitiminde yer alır. Size yaşam için bir temel sağlar ve topraklanmış hissetmenize yardımcı olur. Böylece karşınıza çıkan zorluklara çok daha kolay göğüs gerebilirsiniz. Kök çakranız, güvenlik ve istikrar duygusundan sorumludur. Mantrası LAM’dir. Muladhara, hayvan ve insan bilinci arasındaki sınırı oluşturur. Eylemlerimizin ve geçmiş yaşamlardan edindiğimiz deneyimin depolandığı bilinçsiz zihinle bağlantılıdır. Bu nedenle karmik yasaya göre, bu çakra gelecekteki kaderimizin seyrini içerir. Bu çakra aynı zamanda kişiliğimizin gelişmesinin temelidir. Herhangi bir engel olmadığı sürece canlılık, dinçlik ve büyüme gibi olumlu özelliklerle deneyimlenir. Bloke olduğunda ise tembellik, atalet, benmerkezcilik gibi nitelikler hissedilir.

Bu çakranın rengi kırmızıdır, yani Shakti’nin rengi. Shakti enerji, hareket, uyanış ve gelişme demektir. Kırmızı, uyku bilincinin aktif, uyanık bilince uyanışını sembolize eder.

Ağaç Duruşu veya dağ, savaşçı gibi dengeleyici pozlar, vücudunuzun temeliyle daha güçlü bir ilişki kurmak ve kök çakranızı geliştirmek için harikadır.

Sakral çakra

çakra

Sakral çakra veya Svadhisthana, göbek deliğinizin hemen altında bulunur. Bu çakra, cinsel ve yaratıcı enerjinizden sorumludur. Aynı zamanda kendi duygularınızla ve başkalarının duygularıyla nasıl ilişki kurduğunuzla da bağlantılıdır. Mantrası VAM’dir. Svadhishthana, gelişimimizin ikinci seviyesini işaret eder. Bilincin saflığa doğru evrimi Svadhishthana’da başlar. Rahimdeki varlığımızın başlangıcından bu yana tüm yaşam deneyimlerinin ve izlenimlerinin depolandığı bilinçaltı zihnin yeridir. Muladhara karmalarımızın deposudur, ancak bunlar Svadhishthana’da aktive edilir.

Svadhishthana çakrasının uyanışı, kişiliğin gelişimini sağlar. Ancak bu gerçekleşmeden önce, olumsuz nitelikler konusundaki bilincimizi arındırmalıyız. Svadhishthana’nın sembolik resminde altı yapraklı bir Lotus vardır. Bunlar, aşılması gereken olumsuz niteliklerimizi temsil eder. Bu nitelikler öfke, nefret, kıskançlık, zulüm, arzu ve gururdur. Gelişimimizi engelleyen diğer temel özellikler ise uyuşukluk, korku, şüphe, intikam, kıskançlık ve açgözlülüktür.

Svadhishthana’nın rengi, yükselen bilincin sembolü olan güneşin doğuşunun rengi turuncudur. Turuncu, aktivitenin rengidir. Bu çakrada ortaya çıkan neşe, inanç, kendine güven ve enerji gibi olumlu nitelikleri gösterir.

Köprü duruşu gibi sakral çakranın bulunduğu pelvik tabanınızı güçlendiren pozlar veya güvercin duruşu, kertenkele duruşu gibi derin kalça açıcıları, sakral çakranızı güçlendirmek için harikadır.

Solar pleksus çakrası

çakra

Solar pleksus çakrası veya Manipura mide bölgenizde bulunur. Özgüven ve öz saygının yanı sıra hayatınızın kontrolünün sizde olduğunu hissetmenize yardımcı olur. Mantrası RAM’dir. Bilincimiz Manipura Çakrasına ulaştığında, Svadhishthana’nın olumsuz yönlerinin üstesinden gelmiş oluruz. Manipura, açıklık, özgüven, mutluluk, bilgi, bilgelik ve doğru karar verme yeteneği gibi birçok değerli özelliği içerir. Bu merkezdeki tıkanıklıklar sindirim bozuklukları, dolaşım hastalıkları, şeker hastalığı ve tansiyonda dalgalanmalar gibi birçok sağlık sorununa neden olabilir.

Manipura’nın rengi sarıdır, bu nedenle ateş veya güneşin merkezi olarak da bilinir. Ateş elementi vücutta Solar Pleksus’ta ısı olarak tezahür eder.

Tekne pozu veya üçgen duruşu gibi beden güçlendiren pozları, karın kaslarınızı geliştirmek ve bu çakrada daha fazla denge oluşturmak için kullanabilirsiniz.

Kalp çakrası

Kalp çakrası veya Anahata, göğsünüzün merkezinde kalbinizin yakınında bulunur. Kalp çakrasının tamamen sevme ve şefkat gösterme yeteneğimizle ilgili olması da bu sebepten ötürü şaşırtıcı değildir.

Mantrası YAM’dır. Anahata, İlahi Benliğin (Atma) yeridir. Anahata’nın sembolik resminde on iki yapraklı bir Lotus vardır. Bunlar, mutluluk, barış, uyum, sevgi, anlayış, empati, açıklık, saflık, birlik, şefkat, nezaket ve bağışlama gibi kalbin ilahi niteliklerini temsil eder. Bu çakranın rengi açık mavidir, yani gökyüzünün rengi. Anahata’nın enerjisi ruhsal bilince doğru yükseldiğinde, duygularımızı, saflık, ilahi sevgi ve bağlılıkla ifade ederiz. Bununla birlikte, bilincimiz dünyevi tutkuların bulunduğu alana inerse, duygularımız karışır ve dengesizleşir. İşte o zaman arzu, kıskançlık, üzüntü ve çaresizlik hissederiz.

Bu çakranın blokajını kaldırmak için deve duruşu veya tekerlek pozu gibi kalp açıcıları çalışmalısınız.

Boğaz çakrası

Boğaz çakrası veya Vishuddha boğazınızda bulunur. Bu çakra, sözlü olarak iletişim kurma yeteneğimizle ilgilidir. Mantrası HAM’dır. Bu çakrada bilincimiz beşinci seviyeye ulaşır. Karşılık gelen öğe ise Akasha’dır yani boşluk. Bu boşluğun enerji ile doldurulması gerekir. Vishuddha çakrası, Udana Prana’nın başlangıç noktasıdır. Nefes alırken vücudu toksik maddelerden arındırmak bu Prana’nın bir işlevidir. Çakranın adı bu özel işlevden türetilmiştir. Arınma yalnızca fiziksel düzeyde değil, aynı zamanda ruh ve zihin düzeyinde de gerçekleşir. Yaşamımız boyunca “yuttuğumuz” ve bastırdığımız tüm sorunlar ve nahoş deneyimler, bilgelikle yüzleşip çözülene kadar bilinçaltında var olmaya devam eder.

Vishuddha Çakra, yeteneklerimizin ve becerilerimizin gelişmesine izin veren sınırsız bir mutluluk ve özgürlük hissini açığa çıkarır. Bu gelişim aşamasının yanı sıra net bir ses, şarkı söyleme ve konuşma yeteneği gibi dengeli ve sakin özellikler kazandırır. Vishuddha’nin rengi mordur.

Saban pozu ve balık duruşu, boğaz çakranızı açmak için harika pozlardır. Her ikisi de boğaz çakrasının bulunduğu boynunuzun arka ve ön taraflarını açmaya yardımcı olur. 

Üçüncü göz çakrası

Üçüncü göz çakrası veya Ajna, gözlerinizin arasında yer alır. Bu çakraya güçlü bir içgüdü kazandırdığı için teşekkür edebilirsiniz. Bunun nedeni üçüncü gözün sezgiden sorumlu olmasıdır. Aynı zamanda hayal gücüyle de bağlantılıdır. Ajna, netliğin ve bilgeliğin merkezidir. İnsan ve ilahi bilinç arasındaki sınırı oluşturur.

Mantrası OM’dur. Ajna’nın rengi beyazdır. Bu çakra, “ruhani bilgenin” bulunduğu yerdir. Bilgeliğin ve bilginin tüm eylemlere hâkim olduğunu gösterir. Bununla birlikte, bu çakradaki tıkanıklık, kişinin düşünme ve ayırt edebilme gücünü azaltarak, kafa karışıklığına neden olan ters bir etkiye sahiptir.

Ayakta öne eğilme veya kartal pozu gibi pozlar üçüncü göz için harikadır. Bu pozlarda, üst bedenimiz tarafından temsil edilen yüksek benliğimiz, bedenimizin daha köklü kısımları olan bacaklarımızla bağlantı kurar.

Taç çakra

Taç çakra veya Sahasrara başınızın tepesinde yer alır. Sahasrara’nız kendinize, başkalarına ve evrene olan ruhsal bağlantınızı temsil eder. Aynı zamanda hayat amacınızı belirlemenizde de önemli bir rol oynar. Mantrası yine OM’dur. Güneş gibi parladığı için “Bin Yapraklı Lotus” veya “Brahmarandhra” (Tanrı’ya açılan kapı) olarak da bilinir. Güneş’in parlaklığına başka hiçbir ışık yaklaşamaz. Aynı şekilde, diğer tüm çakraların enerjisi ve parlaklığı Sahasrara çakrasının parlaklığında soluklaşır.

Sahasrara Çakrasında Medha Shakti adında önemli bir güç vardır. Medha Shakti, hafıza, konsantrasyon ve zekâ gibi beyin fonksiyonlarını etkileyen bir hormondur. Yapacağınız yoga egzersizleri Medha Shakti’yi etkinleştirebilir ve güçlendirebilir. Sahasrara’nın özel bir rengi yoktur. Bu çakra tüm renkleri içeren saf bir ışıktır.

Savasana pozu sizi ebedi benliğinizle, ruhunuzla bağlayarak, nereden geldiğinizi ve nereye gideceğinizi hatırlatarak taç çakranızı güçlendirmeye yardımcı olur.

Çakralarla ilgili daha derin bir bilgiye sahip olmak isterseniz Oysho’nun Çakra Kitabı tam size göre.

Sıra dışı yoga stilleri” başlıklı yazımızda ise birçok farklı yoga türünden bahsettik. Çakralara doğru yaptığımız bu yolculuktan memnun kaldıysanız bu yoga stilleri mutlaka ilginizi çekecek!