
Buzdolabı Temizliğine Dair Bilinmesi Gereken Her Şey
Ev hijyeni denildiğinde ilk olarak akıllara süpürme, silme ve toz alma gibi daha temel temizlik şekilleri gelir. Ancak derinlemesine temizlik için dikkat edilmesi gereken pek çok detay vardır. Bunların en önemlilerinden biri de buzdolabı temizliğidir. İçerisinde kalan yemeklerden ömrü tükenen sebzelere kadar pek çok şeyi unuttuğumuz, zaman zaman içerisinde koku olan ve hijyeninden tam anlamıyla emin olamadığımız buzdolapları, muhakkak ilgilenilmesi gereken eşyalardan biridir.
Peki bu kadar önemli olan buzdolabı temizliğinde dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir, temizlik yapılırken hangi adımlar izlenmelidir?
Buzdolabı temizliği için en pratik yöntemler
- Dökülmeleri ve lekeleri meydana gelir gelmez silin. Lekeler ne kadar uzun süre kalırlarsa çıkarmaları o kadar zor olur.
- Buzdolabına koyacağınız kapların temiz olduğundan emin olun. Dışında kalıntı olan bir reçel kavanozu veya ketçap şişesi buzdolabınızı yapışkan hale getirecektir ve lekeler oluşturacaktır.
- Dondurulmuş et gibi öğeleri çözerken, dökülmeleri veya sızıntıları kontrol altına almak için bunları geniş bir tabağa veya fırın tepsisine koyup bekletin.
- Pamuk toplarını vanilya özüne batırın ve hoş bir aroma vermesi için buzdolabında birkaç saat bekletin.
- Buzdolabının kapı contalarını bir diş fırçası, çamaşır suyu ve ılık su karışımıyla temizleyin. Ardından kuru bir bezle silin.
- Lekeleri çıkarmak için karbonat kullanın. Su ile karıştırdığınız karbonat ile bir karışım hazırlayın ve tüm iç raflarını bununla silin.
- Buzdolabınızı aşırı doldurmayın. Hava sirkülasyonu için yer varsa buzdolapları daha verimli bir şekilde soğur ve aşırı kalabalıksa lekeleri görmek veya temizlemek daha zor olur.
- Buzdolabını düzenli olarak temizlemeyi planlayın. Temizlik yapmak için zor lekelerin oluşmasını beklemeyin.
Ernet Temizlik İçin Karbonat’ı alışveriş listenize ekleyerek zor lekelerle etkili bir şekilde savaşabilirsiniz.
Kötü kokan buzdolabı için yapılması gerekenler
- Buzdolabını hoş olmayan bir kokudan kurtarmaya çalışırken öncelikle buzdolabını temizlediğinizden emin olan. Kimi zaman kokunun kaynağı sızan bir yiyecek olabilir.
- Kokuyu gidermek için buzdolabının içine bir kase ile birlikte karbonat koyun.
- Buzdolabınızın içinde bırakabileceğiniz diğer koku giderici öğeler, bir kase taze kahve telvesi ve sirke de olabilir.
- Bunlar etkisiz kalırsa buzdolabını derinlemesine temizledikten sonra, gece boyunca buzdolabını boş ve kapıyı açık bırakın. Bu esnada fişi çektiğinizden emin olun.
Uyguladığınız yöntemler işe yaramadıysa Dr. Beckmann Buzdolabı Temizleyici’den destek alabilirsiniz.
Buzdolabını temizleme adımları nelerdir?
- Fişi çekin. Buzdolabınızın çıkarılabilir rafları varsa ve kapağını kapalı tutmaya dikkat ediyorsanız, temizlik sırasında buzdolabını açık bırakmak çok az fark yaratacaktır. Ancak bununla birlikte, buzdolabını uzun süre açık tutmak elektrik israfına neden olabilir. Hem elektrik israfını önlemek hem de güvenlik için fişi çekmek daha sağlıklıdır.
- Buzdolabını boşaltın. Temizliği yapabilmek için buzdolabının boş olması son derece önemlidir. Ancak dışarıda tuttuğunuz yiyecek ve içeceklere dikkat edin. Eğer bozulmaya müsait bir ürünse dışarıda uzun süre tutmayarak bir an önce dolaba geri yerleştirin.
- Çıkabilen tüm parçaları dışarıda temizleyin. Buzdolabının dışındayken onları daha derinlemesine temizleyebilirsiniz ve bu, buzdolabının içini temizlemek için daha iyi erişim sağlar.
- Buzdolabının içini ve dışını sırayla temizleyin. Parçaları çıkardıktan sonra öncelikle buzdolabının içini karbonatlı suya silip nemli bir bezle üstünden geçin. Sonrasında bu işlemi buzdolabının dışı için de uygulayın.
En iyi sonuçlar için temizliğinizde Ozsam 4’lü Mikrofiber Temizlik Bezi kullanabilirsiniz.