
Buzdolabı Temizliği Neden Önemlidir? & Buzdolabı Nasıl Temizlenir?
Her evin olmazsa olmaz parçalarından bir tanesi, hiç şüphesiz buzdolabı oluyor. Yiyecek ve içecekleri muhafaza ettiğimiz bu ürün, hayatımız için büyük bir önem taşıyor. Özellikle kapağını her açtığımızda mis bir koku almak ve içerisini tertemiz görmek, en keyif aldığımız anlardan biri oluyor. Özellikle günler öncesinden koyduğumuz yiyecek ve içecekleri taptaze ve kokusuz çıkarmak, iştah açıyor. Ancak zaman zaman yemeklerden dökülen ya da sebzelerden dolayı oluşan lekeler ile karşılaşılabilir.
Bu lekelerin anında temizlenmemesi ise buzdolabı içerisinde kötü bir kokunun oluşmasına neden oluyor. Haliyle bu durum kahvaltılık yiyeceklerden yemeklere, sebzelerden içeceklere kadar her şeye dağılıyor. Bu durum ise, kimsenin asla istemeyeceği problemler arasında yer alıyor. Buzdolabını satın aldığımız ilk günkü gibi görmemiz için ona düzenli ve doğru bir temizlik yapmamız gerekiyor. Bu temizliğin sonucunda, buzdolabının parlak ve hijyenik görüntüsünde kendi yansımamızı görmemiz ise kaçınılmaz oluyor. İşte o anda hijyenin ve temizliğin rahatlatıcı hissini iliklerinize kadar hissedebiliyorsunuz. Peki, buzdolabı temizlemenin püf noktaları neler oluyor?
Buzdolabı Temizliği Yapmanın Püf Noktaları
Yiyecek ve içeceklerimiz için büyük bir önem taşıyan buzdolabının, her an temiz ve hijyenik olması gerekiyor. Bu durum yalnızca iyi bir görünüm elde etmek için değil, gıdaların tazeliğini korumak ve zehirlenmeleri önlemek için de mühim oluyor. Çapraz bulaşma neticesinde gıdalar arasındaki bakteri geçişleri, yiyecekleri bizler için riskli hale getirebiliyor. O nedenle buzdolabı temizliğinin göz ardı edilmemesi gerekiyor.
Gün içerisinde sürekli açıp kapattığımız buzdolabında kötü kokularla karşılaşma olanağımız yüksek oluyor. Kokan buzdolabı ve yiyecekler her bireyin karşılaştığı problemler arasında yer alıyor. Bu noktada, buzdolabı temizliği en doğru şekilde nasıl yapılır sorusu ile sıklıkla karşılaşılır. Özellikle kadınlar için can sıkıcı olan bu duruma sürekli cevap aranıyor. Biz de bazı püf noktalara dikkat ederek istenmeyen kokulardan ve lekelerden kurtulmanın mümkün olduğunu söylüyoruz. Peki, nasıl?
Buzdolabı temizlemenin birkaç adımı bulunuyor. Bu adımları sırasıyla ve doğru bir şekilde uygulamak ise kötü kokulara veda etmenizi sağlıyor. Bunlar:
- Buzdolabının fişini çekin
- Çürümüş malzemeleri alın
- Rafları yerinden çıkarın ve temizleyin
- En dip köşelere kadar temizleyin
- Sirkeli su ile ön temizlik gerçekleştirin
- Karbonatlı su ile ferahlık sağlayın
- Son dokunuş: Kurumaya bırakın
Bahsi geçen adımlar sayesinde buzdolabınızı ilk aldığınız günkü gibi görmeniz mümkün oluyor. Şimdi bu adımların detaylarına bakalım.
Buzdolabının Fişini Çekin
Buzdolabı temizliği yaparken herhangi bir tehlike ile karşılaşmamak adına, önceden fişini çekmemiz önem arz ediyor. Fişini çekmeden yapılan temizlikler kabloların ıslanmasına ve büyük bir risk oluşturmasına neden oluyor. Aynı şekilde fişi çektikten sonra buzluk kısmında bulunan buzlar erimeye başlıyor. Eriyen buzlarında hemen temizlenmesi gerekiyor. Temizlenmediğinde su birikintisine sebep olan buzlar, kablolar için büyük bir risk taşıyor. Buzdolabını temizlemek üzere gerekli olan malzemeleri yanınızda bulundurmanız da gerekiyor. Bu durum, size büyük bir kolaylık sağlıyor.
Çürümüş Malzemeleri Alın
Buzdolabının kirlenmesinin ve kötü kokuya maruz kalmasının temel sebepleri arasında çürük malzemelerin varlığı yer alıyor. Bu noktada yalnızca çürüyen malzemeleri değil, çürümeye yüz tutmuş malzemeleri de almanız önem arz ediyor. Çünkü bu besinlere çürük besinlerin kokusu fazlasıyla siniyor.
Bütün malzemeleri çıkardıktan sonra sudan geçirilecekleri geçirip, çoğu malzemenin dışını hijyenik bir bezle silmeniz gerekiyor. Hatta uygun bir yeriniz varsa, tüm malzemeleri temizledikten sonra havalandırmanız daha sağlıklı oluyor.
Rafları Yerinden Çıkarın ve Temizleyin
İçerisini tamamen boşalttığınız buzdolabının her bir yerini temizlemeniz gerekiyor. Özellikle ara katlarda bulunan rafları, yumurtalıkları ve sebzelikleri yerinden çıkarmanız önem arz ediyor. Hepsini mutfak tezgahının üzerine aldıktan sonra ıslatmanız ve bu şekilde bir süre beklemeniz de ideal temizlik için önemli oluyor. Ardından bir deterjan püskürtüp ve hafif sıcak su gezdirdikten sonra biraz beklemeniz gerekiyor.
Deterjan kullanmıyorsanız, sıcak su ve kullandığınız herhangi bir temizleyiciyi tercih edebilirsiniz. Rafların altını, üstünü, kenar ve köşelerini detaylı bir şekilde temizledikten sonra kuru bir bezin üstüne sermeniz gerekiyor. Bu raflar kuruduğunda ve üzerinde herhangi bir su izi kalmadığında buzdolabına yerleştirilebilir duruma geliyor.
Kenar ve Dip Köşeleri Temizleyin
Temizliğin en önemli adımı ise, buzdolabının içindeki kenar ve dip köşelerin detaylı bir şekilde temizlenmesi oluyor. Eğer kenarda ve köşelerde çürük, küf gibi bir madde bulunuyorsa, bu durum tüm buzdolabını etkiliyor. O nedenle rafların çıktığı bölümlerin bile kulak çubuğuyla beraber temizlenmesi gerekiyor. Hatta bazı dolapların raf lastiklerinde siyah tozlar birikebilir, bu kısımlarında dikkatlice temizlenmesi önemli oluyor.
Buzdolabının hem alt hem de üst bölümünü detaylı bir şekilde temizledikten sonra dış yüzeyini ve kapak kısmını da temizlemeyi unutmuyoruz. Hatta parmak izlerinin bulunduğu kısımları, açma kapama için tutulan kısmı detaylı şekilde temizliyoruz. Ardından beşinci adıma geçiyoruz.
Sirkeli Su ile Ön Temizlik Gerçekleştirin
Buzdolabında etkili ve verimli bir temizlik gerçekleştirmenin bir adımı da sirkeli sudan geçiyor. Bunun için sirke ve suyu bir kaba hazırlıyor, bez yardımıyla hem rafları hem de buzdolabının içini silmeye başlıyoruz.
Sirkeli su buzdolabında görünmeyen bakteri ve virüsleri temizleme konusunda oldukça iyi bir yardımcı oluyor. Bu karışımı buzluk kısmını temizlemek için de kullanmanız önem arz ediyor. Son olarak buzdolabının iç ve dış kapağını sirkeli suyla siliyoruz ve bırakıyoruz.
Yemeklerden, sebze ve meyvelerden meydana gelen bakterileri, bu karışım sayesinde yok ediyoruz. Ancak buzdolabında sirke kokusunun kalmaması için, her yerini nemli bir bezle tekrar siliyoruz. Ardından kurumaya ve havalanmaya bırakıyoruz.
Karbonatlı Su ile Ferahlık Sağlayın
Buzdolabı temizlemenin 6. adımında, karbonat ve su karışımı yer alıyor. Bunun için 1 paket karbonat ve 1 bardak su gerekiyor. İki malzemenin karışımını sünger yardımıyla alıyor ve buzdolabının tüm yüzeylerini detaylı bir şekilde temizliyoruz. Bu esnada bulaşık süngeri yerine bez kullanarak dolabın çizilmesini önleyebilirsiniz.
Yaklaşık 5 dakika karbonatlı su karışımıyla duran buzdolabını, nemli bir bezle siliyoruz. Bu yöntem sayesinde buzdolabı ilk aldığınız parlaklığa ve temizliğe sahip oluyor. Kimyasal madde içeren ürünleri kullanmak istemediğiniz zaman karbonatlı suyu tercih edebilirsiniz.
Buzdolabını Kurumaya Bırakın
Son adımda, buzdolabının dinlenmesini ve kullanılan malzemelerin kokusunun geçmesini bekliyoruz. Eğer ıslak ve temizlik malzemelerinin kokusunun geçmesini beklemeden buzdolabını çalıştırırsanız, içerisinde nemli bir kokunun oluşmasına neden olursunuz.
Buzdolabınızın her zaman temiz olması için yiyeceklerinizin ağzının kapalı olmasına özen göstermeniz gerekiyor. Keza çürük sebze, meyve ve diğer yiyecekleri bırakmamanız da önem arz ediyor. Sıvı malzemelerinde aynı şekilde ağzı kapalı kaplarda, dolap içerisinde yer alması gerekiyor. Saklama kaplarının sık sık değiştirilmesi ve sebzelerin poşetsiz bir şekilde yerleştirilmemesi, kokunun önlenmesini sağlıyor.
Yukarıda bahsettiğimiz buzdolabı temizliğinin 7 adımını detaylı bir şekilde uygulamanız temiz bir buzdolabına sahip olmanızı sağlıyor. Buzdolabı temizlemenin püf noktaları sayesinde dönemsel temizlikler doğru bir şekilde yapılıyor ve bu dönem altı aya kadar çıkarılabiliyor. Üstelik bu temizliğin doğru bir şekilde yapılması ve yiyeceklerin ideal bir şekilde muhafaza edilmesi, buzdolabınızın her daim hijyenik olmasına neden oluyor.