ÜST

Buzdolabı neden soğutmaz? Mutfaktaki kabus

Buzdolabı, arızasıyla bizi en zor durumda bırakabilecek ürünlerden biri. Geçen süre ne kadar uzun olursa olsun her elektronik aletin bir gün bozulacağı gerçek fakat buzdolabının bozulması mutfakta bir kabusa dönüşebilir.

Günlük hayatımızda ciddi bir yere sahip buzdolapları; yiyecek stoklama, taze tutma, soğutma ve buna benzer konularda tabiri caizse hayat kurtarıcı olabiliyor. Görevini layıkıyla yaptığı sürece ne kadar önemli olduğunu çok da fark edemediğimiz bu cihazlar, olası bir arıza durumunda bizi ciddi sorunlarla baş başa bırakabiliyor.

 

Duymaktan sıkıldık; soğutmuyor!

 

Belirli bir amaca hizmet etmesi için para ödediğiniz cihazın o amacı yerine getirememesi kadar can sıkan başka bir durum daha yok. Buzdolabının da görevi basit; soğutmak! Fakat her ne oluyorsa oluyor ve buzdolapları birgün sanki sihirli bir el değmişçesine içindekileri soğutmaktan vazgeçiyor.

 

Buzdolaplarının bir yapay zekaya sahip olmadığının farkındayız. Öyleyse bu soğutma probleminin bir sebebi olmalı. Sırayla bakalım;

 

Buzdolabı kullanım şartları

 

Her üründe olduğu gibi buzdolaplarında da bir doğru kullanım yolu mevcut. Bu yola göre; buzdolabı kapağını sık sık açıp kapatmaktan sakınmalı, dolabın kapağının açık kaldığı süreyi oldukça kısa tutmalı, buzdolabı içerisindeki sıcaklığı yükseltecek sıcak ürünleri ortam sıcaklığına ulaşmadan dolabın içerisine koymamalı, dolap içerisine aynı anda çok fazla yeni ürünü yerleştirmemelisiniz.

 

Düzgün bir buzdolabı hizmeti sunabilmek adına bu kurallara riayet etmenizi isteyen üreticiler, aksi bir durumda soğutmanın yetersiz olduğu yönündeki şikayetleriniz için sizi suçlayabilir. Bu nedenle kullandığınız buzdolabının kullanım kitapçığında yazan talimatlara tam anlamıyla uyduğunuzdan emin olun.

 

Aydınlatma sistemi

buzdolabı

Buzdolabı soğutma problemlerinin en temel nedenlerinden biri aydınlatma ışığının açık kalmasıdır. Kapağı açtığınızda çalışmak üzere tasarlanan ampuller çok kısa sürelerde çalışmak için tasarlanır. Yani buzdolabı kapağını açık tuttuğunuz 10 saniyelik bir zaman dilimi için herhangi bir sorun yoktur.

 

Fakat ışığın açılıp kapanmasını sağlayan elektronik anahtar zaman içerisinde bozulabilir. Bu durumda dolabın kapağını kapatsanız da aydınlatma ışığı açık kalacaktır. Bu ışığın ısı ürettiği düşünülürse ve dolap içerisindeki malzemelerin çok uzun süre bu ışığa maruz kaldığı dikkate alınırsa soğutma yetersizliğinin nedeni açıklanabilir.

 

Tıkanan buzdolabı tahliye kanalları

buzdolabı

Soğuk havanın dolaşımıyla içerisini soğutan buzdolaplarında atık sıvılar için çeşitli tahliye kanalları bulunur. Dolap sıcaklığının fazla soğuk olarak ayarlandığı durumlarda bu bölümlerde hareket eden sıvılar donabilir ve bu durum dolap içerisindeki soğuk hava devirdaim işleminin aksamasına neden olabilir.

 

Sorununun bu kadar basit bir nedeni olma ihtimaline karşı buzdolabınızı tamamen boşaltabilir, fişini, çekebilir ve 5-6 saat boyunca dolap içerisindeki donmuş sıvı bulunan tahliye kanallarının açılmasını bekleyebilirsiniz. Daha sonra dolabınızı tekrar fişe takabilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz.

 

Yetersiz gaz

 

Buzdolapları soğutma işlemi için bakır tüpler içerisinde dolaşan freon gazından yardım alırlar. Kokusuz, renksiz ve yanıcı olmayan bu gaz Kloroflorokarbon veya hidrokloroflorokarbon isimleriyle de bilinir.

 

Buzdolabı servislerinde daha çok R-134a olarak bilinen bu gaz, çeşitli sebeplerle soğutma kanallarından sızabilir. Soğutma sistemindeki gaz miktarının azalması ise soğutma işleminin doğru yapılmasını engeller. Bu sorun için çözüm, soğutma sistemine tekrar gaz eklemektir. Bu konuda profesyonel yardım almanız gerekir.

 

Buzdolabı kapağının açık kalması ve yıpranmış fitiller

Buzdolabı arızalarında üst sıralarda yer alan bir diğer neden de kapak üzerine yerleştirilmiş fitillerle alakalı. Zaman içerisinde yıpranan ve vakum görevini kaybeden kapı fitilleri, buzdolabı içerisinde ihtiyaç duyulan basıncın oluşmasını engeller. Tam kapanmamış bir kapak, buzdolabının gereken soğutmayı yapması önünde engel oluşturur.

 

Kapak üzerinde elle yapacağınız bir kontrol, fitil üzerindeki yırtık veya delikleri görmenize imkan tanır. Ayrıca buzdolabı kapağını kapatırken araya bir kağıt koyarak da bu sorunu tespit edebilirsiniz. Eğer kapağı kapattığınızda kağıdı çekmekte zorlanıyorsanız fitiller sağlamdır. Fakat kağıt kolayca fitille dolap arasından geçiyorsa kapı üzerindeki fitillerin değişmesi gerekecektir.

 

Doğru yerleşim

 

Buzdolabının ocağa veya herhangi bir ısı kaynağına yakın olması soğutma sorunlarının kaynağı olabilir. Ayrıca mutfak camının tüm boyunca güneş aldığı ve bu güneşin buzdolabı üzerine ulaştığı senaryoda yine soğutma sorunlarıyla baş başa kalabilirsiniz.

 

Isı kaynağı olmasa da buzdolabının duvara çok yakın bir şekilde konumlandırılması da gereken soğutma işleminin sağlanması için engel oluşturabilir. Tüm bu nedenler düşünüldüğünde dolabınızı güneşten ve herhangi bir ısı kaynağından uzakta, duvara ve çevresine en az 5 santimetre uzaklıkta konumlandırmalısınız.

 

Diğer nedenler

 

Her ne kadar çalışma prensipleri çok kompleks olmasa da buzdolapları da içerisinde birçok farklı elektronik parça barındırır. Bu parçalardan fan veya kompresör gibi önemli olanlar arıza yaptığında buzdolabı gereken soğutma performansını gösteremez.

 

Basit çözümlerin size yardımcı olmadığı durumlarda diğer teknik sorunlar için profesyonel yardım almanız gerekebilir veya daha da kötüsü buzdolabınız artık ömrünü tamamlamış olabilir. Yeni bir buzdolabı bulmanın zamanı geldiyse Hepsiburada.com’a göz atabilirsiniz. Dilerseniz buzdolabı seçiminizde etkili olacak en yeni teknolojileri de bu yazımızda okuyabilirsiniz.