ÜST
buz banyosu

Buz banyosu ve faydaları nedir? Nasıl uygulanır?

Sporcuların antrenman sonrası buzun içine dalma ritüeli çoğu kişiye çekici gelmese de buz banyosu herkesin faydalanabileceği ve vücutta toparlanma sağlayacak bir yol olarak günden güne popülerleşiyor.

Biz de popülerleşen buz banyosu hakkında tüm bilmek istediklerinizi bir araya getirdik. Şimdi gelin buz banyosu ile ilgili detaylara birlikte bakalım…

Buz banyosu nedir?

buz banyosu

Soğuk suya daldırma veya soğuk hidroterapi olarak da adlandırılan buz banyosu, bir kriyoterapi şeklidir ancak sıcaklık olarak kriyoterapi kadar aşırıya kaçmaz. Kriyoterapi tedavileri, -190 derecenin altındaki sıcaklıklara maruz kalmayı içerirken, buz banyoları o kadar soğuk bir ortam gerektirmez. Bir buz banyosu için önerilen, 11-15 derece arasındaki su sıcaklığında 11-15 dakika arasında kalmak; yani su, vücudunuzu serinletecek kadar soğuk ancak donma noktasında olmamalı.

Buz tedavisi teorisine göre buz banyosu, yapılan egzersizlerin neden olduğu ödemi engelleyerek ağrıları azaltıyor. Bazı araştırmalar, soğuk suyun ağrıları, egzersizi takip eden 4 güne kadar azaltabileceğini iddia ediyor. Örneğin ünlü tenisçi Andrew Murray, her maçtan sonra duşunu alıyor ve yemeğini yedikten sonra buz banyosunu yapıyor. Murray’in buzla dolu 8-10 derecelik suda 8 dakika boyunca uzandığı söyleniyor.

Yine de vücudunuzla ilgili herhangi bir müdahalede bulunmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanızı tavsiye ediyoruz. Unutmamalısınız ki her bedenin ihtiyacı veya sorunları farklıdır.

Buz banyosu vücuda ne yapıyor?

Çok yoğun veya uzun bir antrenmandan sonra vücudunuz oldukça yüksek bir ısıdadır, kan dolaşımı hızlanır ve nabız yükselir. Aynı şekilde kaslar üzerinde de ciddi bir yoğunluk oluşur.

Kasların üzerindeki yoğunluk kan damarlarının genişlemesine neden olur ve bu da vücudu karşı bir bağışıklık göstermesi için tetikler. Vücudun gösterdiği bu bağışıklık yaralı dokuyu onardığı için faydalıdır ancak bir şeyin çok fazla olması da bazı olumsuz sonuçlara yol açabilir. Bu durumda, vücudun bağışıklık gösterisinin sonucu şişlik ve ağrı olarak geri dönebilir.

Vücudun belirli bir bölgesindeki şişlikler için buz torbası uygulamak bölgedeki kan damarlarının daralmasına neden olur. Bir yerinizi incittiğinizde ya da düştüğünüzde incinen yerine üzerine buz uygulamak hepimizin bildiği ve bu tür durumlarda uyguladığı bir yöntem. Özellikle Rugad Buz Torbası gibi ürünlerle darbelere ve morluklara hemen müdahale edilebiliyor. İşte tam da bundan yola çıkarak buz banyosu, şişliklerin ve ödemlerin azaltılmasına yardımcı olabiliyor.

Soğuk aynı zamanda sinirlerin mesaj gönderme hızını da yavaşlatıyor, bu da ayrıca ağrıyı azaltmanın başka bir yolu olarak karşımıza çıkıyor. Bundan hareketle, vücudu soğuk suya sokmak, aynı anda birden fazla kas grubunu soğutmanın daha etkili bir yolu olduğundan buz banyosu sıklıkla tercih ediliyor. Tıpkı bir buz torbası gibi, kan damarlarını daraltarak ve metabolik aktiviteyi azaltarak egzersizlerden kaynaklanan şişmeyi ve kas hasarını azaltıyor.

Ayrıca kardiyovasküler sistem üzerindeki yükü de azaltarak hipertermiyi (yüksek vücut ısısı) düşürüyor. Hem bölgesel hem de tüm vücut buz banyosu için, banyo sonrasında başka bir süreç başlıyor: Hücrelere besin ve oksijen ile dolup taşmalarını sağlayacak ve doku yıkımından artakalanları temizlemeye yardımcı olacak taze kanın taşınması.

Buz banyosu yapmadan önce dikkat edilmesi gereken püf noktalar

Yoğun bir antrenman veya sonrasında oluşan ödemler için buz kullanmayı düşünüyorsanız, aklınızda bulundurmanız gereken bazı püf noktaları var.

Bölgesel ödemler için ödem olan yere soğuk bir paket buz, cildinizin donmasını önlemek için de buz torbasıyla cildinizin arasına ince bir bez koyduğunuzdan emin olun. Buzu 10-15 dakika bölgenin üzerinde tutun. Bu yöntem ağrı ve şişlik devam ederse günde birkaç kez yapılabilir.

Buz banyosunun uygulanmasında ise kişinin vücudunu 11-15 dakika boyunca 8-10 derecelik bir suya batırması tavsiye ediliyor. Buz banyosu yaparken güvenliğiniz için ve uyuşukluk hissi oluşması ihtimaline karşı yakınınızda birinin olduğundan emin olun. Soğuk, kasları gergin ve sert hale getirebileceğinden, yaklaşık 30-60 dakika sonra ılık bir duş veya sıcak bir içecekle vücudunuzun tamamen ısındığından emin olun.

buz banyosu

Eğer buz banyosunu yapamam diyorsanız size başka bir tavsiyemiz var. Luis Bien Soğuk Lipoliz Jeli hem vücudunuzu sıkılaştıracak hem de hem de kan dolaşımını hızlandırarak yağ yakımını kolaylaştıracak.