
Bulaşık Makinesi Temizliği & Bulaşık Makinesindeki Kötü Koku Nasıl Geçer?
Evin en büyük yardımcıları arasında yer alan bulaşık makinesi, yemek telaşının hiç bitmediği mutfaklarda kolaylık sağlıyor. Kadınların en önemli kurtarıcısı olan bu makine hem gündelik yaşamda hem de özel günlerde gelen misafirlerden sonra büyük bir rol üstleniyor. O nedenle bulaşık makinelerinde yaşanan bir problem, bütün temizlik işlerinin aksamasına neden olabiliyor.
Bulaşık makinesinin ilk günkü gibi performans göstermesi için bakımının aksatılmadan periyodik bir şekilde yapılması gerekiyor. Çünkü bu makineler yemek artıklarına, kötü kokulara ve kalıntılara maruz kalabiliyor. O nedenle özel bir ilgi bekleyen bulaşık makinesinin düzenli şekilde bir temizlenmesi önem arz ediyor. Sizler için bulaşıkları tertemiz ve hijyenik yapan bu mükemmel ev eşyasının, temizliği yapılmadığında birtakım problemlerle karşılaşılabilir.
İster içerisine en kaliteli deterjanı koyun isterseniz farklı ayarlarda çalıştırın, bakımını yapmadığınız bulaşık makinesi istediğiniz hijyene ulaşmanızı önlüyor. Çünkü, bakımsız bulaşık makinesinin içinde bir noktadan sonra sürekli kirli su dönmeye başlıyor. Bu esnada da deterjan ne kadar kaliteli olursa olsun, su kirli olduğu için etkili ve hijyenik bir sonuç elde edilemiyor. Ancak bu tatsız durumdan kurtulmanın bazı püf noktaları bulunuyor. İşte, tüm işi sizin yerinize yürütecek bulaşık makinesinin temizliği!
Bulaşık Makinesi Temizliği
Bulaşıkları eşsiz hijyene ve kokuya ulaştıran bulaşık makinesi, en önemli ev aletleri arasında yer alıyor. Bu makinenin ilk günkü performansı göstermesi için bakımının ve temizliğinin yapılması önem arz ediyor. Çünkü bulaşıkları temiz ve kalıntısız bir şekilde yıkamasının yanı sıra daha uzun ömre sahip olması için bu konu büyük öneme sahip oluyor. Uzun süre bakımı yapılmayan bulaşık makinelerinde kötü kokular ve kalıntılar kaçınılmaz oluyor.
Bulaşık makinelerinin temizliğini gerçekleştirmek için satın alabileceğiniz birçok ürün bulunsa da evde kimyasallarla beraber bir bakım yapmanız da mümkün oluyor. Bu bakım ile hem sağlıklı hem etkili hem de hijyenik bir temizlik sağlanabiliyor.
Bulaşık makinesi temizliği için etkili iki malzemeye ihtiyaç duyuluyor. Bunlar:
- Karbonat
- Sirke
Özellikle beyaz sirke, başka sirkelere kıyasla şeffaf olmasıyla dikkat çekiyor. Bu özelliği ile koku gidermeyi başarıyor ve makine içerisinde güçlü bir temizlik sağlıyor.
Limon tuzu kullanarak da bulaşık makinesi temizliği yapmak mümkün oluyor. Bununla beraber kireç düşmanı olan limon tuzu, genelde su ısıtıcıların temizliğinde kullanılsa da bulaşık makinesinde de etkili sonuçlar sunuyor. Bunun için:
Kasenin içerisinde iki bardak beyaz sirke ve iki yemek kaşığı limon tuzunu karıştırıyoruz. Limon tuzu tamamen eridiğinde, bu karışımı bulaşık makinesinin içerisine döküyoruz.
Ardından sıcak ayar programını seçiyoruz ve makinemizi çalıştırıyoruz. Bu sayede makinenin gider bölümünde oluşan kireç ve kötü kokuya sebep olan kalıntılardan kurtuluyoruz.
Detaylı Bulaşık Makinesi Temizleme
Bulaşık makinesinden hem koku hem de kalıntılara maruz kalındığında detaylı bir şekilde temizlemek şart oluyor. Bunun için de filtresini, raflarını, pervanelerini ve çatal bıçaklığını yerinden çıkarmak gerekiyor.
Bulaşık makinesinin en çok kirlenen ve iyi temizlenmesi gereken bir yeri, filtre ve pervane oluyor. Bahsi geçen kısımları yemek artıkları, kireç ve deterjan kalıntıları olumsuz etkileyebiliyor. O nedenle bulaşıkları yıkamadan önce yiyecek kalıntılarından kurtulmamız ve bulaşıkları kalıntısız makineye yerleştirmemiz gerekiyor.
Bulaşık makinesinin raflarını ve dış yüzeyini temizlerken hem güzel kokulu hem de güçlü bir deterjan tercih etmek daha elverişli ve sağlıklı oluyor. Ayrıca kirlerden ve kokulardan kurtulmak için büyük bir destek sağlıyor.
Bulaşık makinesinin içini detaylı bir şekilde temizlemek üzere:
- Bulaşık makinesinin fişini çekiyor ve parçalarını tek tek çıkarmaya başlıyoruz. Filtre temizliğini yapmak için makinenin tabanında yer alan filtreyi kontrollü bir şekilde çıkarıyor ve makinenin tabanında yemek artıklarını temiz bir bez yardımıyla temizliyoruz. Daha sonra filtreyi deterjanlı bir su da temizliyor ve kuruması için kuru bir bezin üzerinde bırakıyoruz.
- Bulaşık makinesinin filtre temizliğini gerçekleştirdikten sonra sıra pervaneleri temizlemeye geliyor. Bu aşamada titiz ve hassas olmak bulaşık makinenizin ömrü için önem arz ediyor. Bulaşık makinesinin pervanesini temizlemek üzere deterjan kullanıyor ve tazyikli suyun fışkırdığı kısımları titiz bir şekilde temizliyor. Bu aşamada bir diş fırçası veya ince bir fırça ile temizlemek elzem oluyor.
- Pervanelerin temizliği yapıldıktan sonra rafları temizlemeye başlıyoruz. Makinenin raflarını kullanma talimatını göz önünde bulundurarak çıkarıyoruz. Bu rafları bulaşık deterjanı veya beyaz sirkeli bir bez yardımıyla temizliyoruz.
- Bulaşık makinesinin çatal bıçak konulduğu kısmını da ayırıyoruz. İçerisini bir fırça yardımıyla detaylı bir şekilde temizliyoruz.
- Makinenin içini ve dışını bulaşık deterjanı ile temizlemeye başlıyoruz. Sıcak suyun ve deterjanın yer aldığı bir kasenin içerisinde bezimizi sıkıyoruz. Tüm yüzeylerini leke ve iz kalmayacak şekilde temizliyoruz.
- Her yerini durulamak için farklı bir bezi sade su da sıkıyoruz. Tekrardan silmeye başlıyoruz ve bu aşamada makine parlak bir görünüme ulaşıyor. Daha sonra tüm parçaları makinenin içerisine tekrarda takıyoruz.
- Bulaşık makinesini temizlemek üzere marketlerde satılan temizleyici sıvılardan da temin ederek, pratik bir temizlik de yapılabiliyor.
Bulaşık Makinesindeki Kötü Koku Nasıl Geçer?
Bulaşık makineleri uzun bir kullanım sonrasında kötü koku yaymaya başlıyor. Bu durum ise düzenli olarak bakımı ve temizliği yaptırılmadığından kaynaklanıyor. Keza, bulaşıkları kalıntıları ile makineye yerleştirmek, kötü kokuların oluşması için yeterli bir sebep oluyor. Peki, bulaşık makinesindeki kötü koku nasıl geçiyor?
- Bulaşık makinesindeki koku genelde filtreden kaynaklanıyor. O nedenle filtreyi kontrol etmek gerekiyor.
- Filtrenin kirli ve kokulu haliyle karşılaşıldığında makinenin fişini çekiyoruz. Ardından filtreyi çıkarıyor ve bir diş fırçası yardımıyla temizliyoruz.
- Bulaşık makinesinin periyodik dönemlerle bulaşık makinesi temizleyici ile yıkanması, kötü koku oluşmasını önlüyor. O nedenle düzenli olarak bulaşık makinesi temizleyici ile yıkamaya özen gösteriyoruz.
- Bulaşık makinesinde koku oluşumunun önüne geçmek için bir detay daha bulunuyor. O da makinenin çalışması bittikten sonra kapağının açılması ve içerisinde nem oluşması oluyor. Bu sayede dışarı çıkan nem, makinenin filtreleri başta olmak üzere birçok aksamının tıkanmasını önlüyor.
Bulaşık Makinesi Temizliği Neden Önemli?
Her gün kullanılan ve hayatımızın vazgeçilmez eşyası olan bulaşık makinesi, hijyenik mutfak eşyalarının temizliği için önem arz ediyor. O nedenle bulaşık makinesi temizliği hem sağlığımız hem de hijyenimiz açısından önemli bir yere sahip oluyor. Düzenli aralıklarla temizlenmeyen makineler kötü koku yaymanın yanı sıra, bulaşıkların izli ve kirli çıkmasına sebebiyet veriyor. Sanki hiç yıkanmamış gibi izlenim bırakan bulaşıklar ise can sıkıcı hal alıyor.
Bulaşık makinesinin içerisindeki su gözlemlendiğinde, bu su da bakterilerin oluşumuna rastlanır. Makinenin içerisi ne kadar su buharında kalırsa, günlerce bekleyen yiyecek kalıntıları, çeşitli mikroorganizmaların oluşmasına neden oluyor. Bu durum da tabak, bardak, çatal bıçak gibi ürünlerin sağlık ve hijyenik durumdan uzak olmasına sebebiyet veriyor. Bu tür problemlerle karşılaşmamak için hem geleneksel yöntemlerle hem de bulaşık makinesi temizleyiciler ile makineyi temizlemek gerekiyor.
Eğer bulaşık makinesi temizlemek için pratik bir yöntem aranıyorsa, bulaşık makinesi temizleyicilere yönelmek gerekiyor. Bu temizleyiciler, üzerindeki kullanma talimatına uyulup düzenli şekilde kullanıldığında üstün temizlik ve hijyen sağlıyor. Geleneksel yöntemler ise, daha bir uğraş ve hassasiyet gerektirse de makineyi pırıl pırıl yapıyor.