
Bu Hafta Sonu Doğanın Sesiyle Dinlenin: Sudüşen Şelalesi
Her hafta sonu aynı aktiviteleri yapmaktan sıkıldıysanız günübirlik geziler ile değişik yerler keşfedebilirsiniz. Günübirlik, kısa süreli gezileri yakınlardaki tarihi yapılar yada doğal güzelliklere yapabilirsiniz. Doğa güzellikleri olarak orman, koy, deniz, sahil, dağ yada şelaleleri gezebilirsiniz. Ülkemizin bir çok bölgesinde bu tarz günü birlik gezi alanları vardır. Bu gezilecek yerlerden birisi de Sudüşen Şelalesidir. Bölgeye, Bursa, Yalova, İstanbul ve çevre illerden doğanın sesini dinlemek için çok sayıda insan gelmektedir. Sizde yakınlarda bir ilde iseniz hafta sonunu şelalede geçirebilirsiniz.
Sudüşen Şelalesi
Sudüşen Şelalesi, Yalova’nın termal ilçesinde bulunan bir doğa güzelliğidir. Önceki senelerde Yalova’ya bağlı olan şelale, daha sonra bölge halkının isteği üzerine Bursa’ya bağlandı. Şelalenin kendisi kadar çevresi de doğa harikasıdır. Şehrin kalabalığı ve gürültüsüne zıt sakin ve doğada seslerin ağırlıklı olduğu bir alandır. Bölgeye her sene binlerce ziyaretçi gelip temiz havanın ve doğanın tadını çıkarıyor. Bu ziyaretçilerin arasında yerli turistlerin dışında yabancı turistler de yer alıyor. Şelale çevresinde ziyaretçilerin keyifli vakit geçirmesi için özel alanlar vardır. Bu alanlar kamp kurmak ve piknik yapmak için elverişlidir. Bölge açık hava sporlarını yapmak için müsaittir. Temiz havada koşu ve yürüyüş yapabilirsiniz. Yeşil ve mavinin ağırlıkta olduğu bol oksijenli gezi her yaştan herkesin hoşuna gidecek türdendir. Bunun için aile ile birlikte gezilip görülecek yerler arasındadır.
Sudüşen Şelalesine Nasıl Gidilir?
Sudüşen Şelalesi’ne ulaşmak için ilk olarak Yalova’ya gitmek gerekir. Bunun için İstanbul’dan feribot seferlerini kullanabilirsiniz. Arabalı vapur ile Yalova’ya vardıktan sonra yolun geri kalanını karayolu ile devam edebilirsiniz. Çevre illerden Yalova’ya karayolu ile daha uzak illerden ise havayolu ile ulaşabilirsiniz. Yalova’ya geldikten sonra Termal ilçesine oradan da Üvezpınar Köyü’ne geçerek şelaleye gidebilirsiniz. Köy ile şelale arasında yeni yapılan asfalt yolu izleyerek araç ile şelaleye ulaşabilirsiniz. Önceden bu yol olmadığı için 1 saate yakın yürüyüş yapmak zorunda kalınıyordu. Şimdi ise isteyenler araçları ile isteyenler yürüyerek şelaleye ulaşabiliyor. Şelaleye ulaşmak için yapacağınız yürüyüş sırasında pek çok doğal güzellik ve hoş manzara ile karşılaşabilirsiniz. Bunun için yanınıza mutlaka fotoğraf makinesi yada kameranızı almayı unutmayın. Yol boyunca değişik ağaçlar ve bitki türlerini de görüp onların da fotoğraflarını çekebilirsiniz.
Şudüşen Şelalesinde Neler Yapılır?
Şelalenin çevresi keyifli vakit geçirmek için son derece uygun. Bölgede doğa yürüyüşü, piknik, yüzme, koşu, kamp aktiviteleri yapmak mümkün. Bölgeye ulaştıktan sonra ilk olarak dinlenmek isteyebilirsiniz. Bunun için özel hazırlanan piknik alanlarından birine geçebilirsiniz. Genel olarak özel piknik alanlarının yakınlarında yiyecek yada içecek satılan yerler vardır. Bu yerlerden ihtiyaçlarınızı karşılayıp piknik yaparak dinlenebilirsiniz. İsterseniz özel piknik alanları yerine dere kıyısına daha yakın yerlerde oturup dinlenebilirsiniz. Piknik alanlarındaki bazı yerler belirli zamanlarda yada saatlerde açıktır. Bunu düşünerek ihtiyacınız olacak besin ve içecekleri yanınızda götürmenizi tavsiye ederiz. Sudüşen Şelalesi’nin güzelliklerini uzun süreli yaşamak için kamp yapabilirsiniz. Kamp kurmak için şelale çevresinde yine özel alanlar vardır. Bu alanlara çadırınızı kurup bir kaç gün konaklayabilirsiniz. Şelale çevresi, yüksek olduğundan normal havadan daha serindir. Bunun için kamp kurmadan önce bölgenin ısı değerini araştırmanız gerekir. Kamp kurmak için haziran, temmuz ve ağustos ayları daha uygundur. Sudüşen Şelalesi’nde kamp kurmak istiyorsanız, gerekli olan bütün gereçleri hazırlayarak bölgeye gitmeniz gerekir. Çünkü yukarı çıktığınızda özel olarak kamp malzemeleri temin edebileceğiniz bir yer bulamayabilirsiniz. Eksik herhangi bir kamp gereciniz olursa, temin etmek için Üvezpınar Köyü’ne kadar inmeniz gerekir. Bölge yüzme sevenler için de güzel bir spor alanıdır. Şelalenin yukarıdan döküldüğü havuzda yüzmek mümkündür. Ancak bunu yaparken çok dikkatli olunması gerekir. Kayalar yada taşlar vücudunuza zarar verebileceğinden yavaş yüzmenizi tavsiye ederiz.
Sudüşen Şelalesi’nin yukarı kısmında özel seyir alanı vardır. Bu alandan şelalenin dökülüşünü ve ormanın güzelliğini izleyebilirsiniz. Bölgede çok sayıda farklı ağaç ve bitki ile karşılaşabilirsiniz. Hem seyir terasında hem de şelale çevresindeki güzellikleri resim ve video olarak çekebilirsiniz.
Sudüşen Şelalesi’ne Ne Zaman Gidilmeli?
Şelalenin bulunduğu bölge yüksek olduğundan Yalova merkezdeki ısıdan daha düşük ısıya sahiptir. Bunun için gezinizi planlarken ilk olarak Yalova’nın hava durumuna göz atın. Yağmurlu yada soğuk havalarda şelale çevresinin daha soğuk olacağını unutmadan planlarınızı yapın.
Sudüşen Şelalesi, yaz aylarında daha çok ziyaretçi çekmektedir. Sıcak havadan bunalan yerli halk ve turistler Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında sık sık serinlemek için bölgeyi ziyaret eder. Sizde denize girmek, kamp kurmak yada serinlemek için bu ayları tercih edebilirsiniz.
Yaz aylarının dışında şelaleye genel olarak hafta sonu gidiliyor. Sadece hafta sonu tatiliniz var ise sizde Cumartesi ve Pazar günleri şelaleyi ziyaret edebilirsiniz. Ancak hafta içi de tatiliniz var ise daha sakin olacağından hafta içini tercih etmenizi öneririz. Hafta içi daha az kalabalık olan Sudüşen Şelalesi’nin tüm güzelliklerinin tadına doyasıya varabilirsiniz.
Sudüşen Şelalesi’ne Giriş Ücretli Mi?
Sudüşen Şelalesi, hem yerli hem yabancı turistlerin ilgisini çeken doğal güzelliklerden birisidir. Alana giriş ücretlidir. Bu ücret çok fazla olmamakla birlikte dönemsel olarak değişiklik göstermektedir. Sudüşen Şelalesi’ni yaz aylarında yada hafta sonu ziyaretinin ücreti diğer günlere göre daha yüksek olabilir. Bölgeyi ziyaret etmeden önce konu hakkında detaylı araştırmayı yapabilirsiniz.
Sudüşen Şelalesi-Zindan
Hafta sonu bir iki günlük kaçamağınıza Sudüşen Şelalesi yakınlarındaki Zindan’ı da ekleyebilirsiniz. Yol üzerinde giderken farkına varamayacağınız şekilde gizli bir alandır. Bu alana ulaşmak için çevre halkından yada bölgeyi iyi bilenlerden yardım alabilirsiniz. Zindan içinde büyükçe bir havuz vardır. Bu havuz, şelalenin döküldüğü havuzdan 2-3 kat daha büyüktür. Havuz içine atlamak için büyükçe bir kaya vardır. Kaya, üzerinden atlamak için özel yerleştirilmiş gibi durmaktadır. Yüzmek isteyenler, şelale havuzu yerine Zindan’daki havuzu tercih edebilir. Ancak bu alanda da dikkatli yüzmekte fayda vardır.
Hafta Sonu Sudüşen Şelalesi Gezisine Dair Notlar
Keyifli bir hafta sonu geçirmek için geziye çıkmadan önce ihtiyaçlarınızı eksiksiz olarak karşılayın. Bunun için ilk olarak Sudüşen Şelalesi’nde ne yapmak istediğinize karar verin. Kamp kurmak istiyorsanız, kamp araç gereçlerini hazırlayın. Yürüyüş yada yüzmek istiyorsanız bu aktivitelere uygun ihtiyaçlarınızı belirleyip hazırlayın.
Kıyafet olarak mevsime göre kıyafetler belirleyin. Gezi süresince bölgede hüküm sürecek hava hakkında bilgi alıp kıyafetlerinizi ona göre belirleyin. Bahar aylarında gezi yapacaksanız ve yağmur görünmüyorsa bile her ihtimale karşı ince bir yağmurluk bavulunuza bulunsun. Her ihtimale karşı yanınızda mutlaka yedek kıyafet bulundurmaya özen gösterin.
Bavulunuzu hazırlarken sürekli kullandığınız yada ara ara ihtiyaç duyduğunuz ilaçlarınızı yanınıza alın. Çabuk bozulan ilaçların hepsini almak yerine bir iki gün yetecek kadar ilacı saklama kabına alıp yanınıza götürebilirsiniz. İlaçlar gibi sürekli kullandığınız kişisel bakım eşyalarınızı da bavulunuza koyun.
Bölgenin güvenliği ve temizliği için mangal yapma ve ateş yakmak yasak. Bunu bilerek planlarınızı yapmanızı yapın. Kamp kurduğunuzda aydınlatma için elektrikli lambalardan yardım alabilirsiniz. Teknolojik aletlerinizi ve telefonlarınızı şarj etmek için dolu olarak powerbank götürebilirsiniz.